Iran buiten spel gezet door Saoedi-Arabië

Grote vrees is er voor de aanval op Iran door de Verenigde Staten of Israël. De vergaande destabilisatie van de regio zou internationaal enorme economische schade opleveren. Zo legt Iran in geval van een aanval de Straat van Hormoes stil, waar vrijwel alle olie-export uit het Midden-Oosten doorheen stroomt. Die vrees is echter van de tafel geveegd dankzij de Saoedi’s.

saoedi_storage.png

We in Saudi try to keep spare oil capacity in case the US blows up another country and this keeps the global economy from collapsing.” zo omschreef een hoogstaande Saoediër het in een mailconversatie die ik onder ogen kreeg. Het gaat om het Saudi Strategic Oil Storage programma. Een olie-opslag die ervoor zorgt dat wanneer de Saoedische olie-export via de Straat van Hormoes stilvalt, ze haar olie toch kwijt via de rode zee. De opslag is sinds 2003 in aanbouw en inmiddels volledig operationeel. Zij bevindt zich in de Saoedische bergen nabij de stad Abha in het zuidwesten van het land. Daar is een gigantische grot gevuld met olie (zie foto), die via pijpleidingen is verbonden met de olieproducerende regio in het oosten en de olie-opslag van de Saoedische havenstad Jiddah aan de rode zee. Het gevaar op een goede oude oliecrisis van weleer is hiermee drastisch ingeperkt. Het zal Iran niet meer lukken om 1/3 van de wereldwijde olie-export tijdelijk te stoppen.

Tijd dus voor de ING bank om haar scenariostudie over de gevolgen van een invasie van Iran door Israël van januari te prullebakkeren. En mocht de bank niet in de goede intenties van de Saoedi’s geloven, dan toch op zijn minst vanwege het feit dat de olieprijs al ver boven de 80 dollar per vat is uitgestegen. Die 80 dollar was het prijsniveau dat volgens de financieele “experts” van ING bereikt zou worden, in geval van een aanval van Israël op Iran.

 1. 1

  Ik heb meer angst voor een amerikaanse aanval op Iran dan Iraanse aanval op de VS.
  Deze olie opslag zal ook wel mede door de amerikanen gefinancierd zijn, om hun olie voorzinning veilig te stellen.

  Toch leuk dat alles wat Saudi-Arabie zegt, altijd zo serieus genomen word.

 2. 2

  Goh wat toevallig weer… De meeste 9/11 kapers waren saudi’s. Eveansl Osama en z’n hele Bin Laden familie. Die weer de beste maatjes van Bush zijn. Ondanks alle links tussen 9/11 en Saudi-Arabië bleef het land buiten schot. En nu, mochten de VS in Iran de boel op stelten zetten, gaan de Saudi’s profiteren van hun voorbereidend werk in olie-opslag.

  Jongejongejonge… Alleen een gek ziet geen conspiracy.