Iraanse intellectuelen roepen Ban Ki Moon op tot actie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 mescaline

Er is iets vreemds aan deze tekst.

Aan de ene kant worden de gevolgen van verkiezingsfraude uitvergroot, aan de andere kant wordt terreur tegen demonstranten heel zachtjes verwoord.

En de inleiding – met een beschrijving van de machtsposities in Iran – is niet meer onacceptabel als je in mooie woorden gelooft dan die van een ander willekeurig tweede/derdewereldland.

Welke intellectueel van welk soort probeert hier welke andere met deze taal te bereiken ?

Weakest link, sorry hoor.

 • Volgende discussie
#2 christinA eijkhout

@mescaline, jij denkt dat de tekst impact gehad zou hebben als de nadruk meer op de gevolgen dan op de oorzaak gelegen zou hebben? Als de tekst “sappige” horrorstories over foltering zou bevatten?
Dát vind ik “iets vreemds”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 mescaline

Met recht.

Ik herhaal mijn vragen, wie bereikt wie met dit verhaal ? Welk verhaal moet je dan wel maken ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 christinA eijkhout

Het is bestemd voor UN, en ik denk dat het echte verhaal dat is wat je via mensen uit het land zelf hoort, dit is afstandelijk en misschien wel met een poging tot objectiviteit geschreven.
Ganji heeft zelf jarenlang als dissident gevangen gezeten en is pas een paar jaar vrij.

Tegelijkertijd is het belangrijk ook op een rijtje te zetten hoe het gebeurde.
En bereiken, niet de mensen die zich daar toch al mee bezighouden. Ik denk dat mensen bereikt worden die wel kranten lezen, maar niet elk bericht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 mescaline

Het is bestemd voor UN, en ik denk dat het echte verhaal dat is wat je via mensen uit het land zelf hoort, dit is afstandelijk en misschien wel met een poging tot objectiviteit geschreven.

Drie publieken dus: voor de UN, het verhaal van de mensen zelf en het objektieve verhaal. Je opmerking toont het ratjetoekarakter van het stuk dus ook al aan.

Ganji heeft zelf jarenlang als dissident gevangen gezeten en is pas een paar jaar vrij.

Dat maakt het stuk niet meteen goed of overtuigend.

Tegelijkertijd is het belangrijk ook op een rijtje te zetten hoe het gebeurde.
En bereiken, niet de mensen die zich daar toch al mee bezighouden. Ik denk dat mensen bereikt worden die wel kranten lezen, maar niet elk bericht.

Het moreel gauw bewogen publiek bedoel je? Het publiek dat een handtekening moet zetten op de lijst bij de Appie ?

Nee, echt niet.

Ik blijf liever helder. Communicatief, informatief, strategisch, taktisch … dit is een zwak stuk. Tragisch genoeg opgesteld met de beste bedoelingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 MT

mescaline heeft gelijk, maar tegenwoordig iedere geluid is er een. Er zijn veel Iraanse intellectuelen die hun handtekening niet onder de brief van Ganji hebben gezet. Zij hebben ook niet meegedaan aan de drie dagen hongerstaking bij UN (die hij organiseerde), vooral vanwege zijn oproep; eerst zegt hij dat iedere Iraniër tegenwoordig moet solidair zijn en van andere kant zegt hij dat mensen de eeuwen oude vlag van Iran niet mee moeten nemen en huidige “officiële” vlag moeten meenemen. Er zijn een paar goede artikels over zijn uitspraken geschreven, was er maar iemand die ze kon vertalen. Ik heb nooit hem gemogen vooral vanwege zijn verleden. Maar zoals ik al zei; iedere geluid tegen IRI is er een.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rene

@ MT:

Ik heb dikke kans dat ik je hier iets ga proberen te vertellen waar je zelf meer van afweet, maar “ieder geluid tegen is er één” gaat al snel neerkomen op “de vijand van mijn vijand is mijn vriend” en laat dat nu ten opzichte van de vijand “de sjah” ooit precies hetgeen zijn geweest wat Iran in de huidige ellende heeft gestort.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 MT

@Rene
Zo bedoelde ik het ook weer niet. Ik geef hem het voordeel van de twijfel. En het grote verschil tussen nu en 1979 is dat nu de mensen zelf de zogenaamde oppositie leiders dicteren, zij zijn ver verder dan hun. Zelfs in hun leuzen; Mousavi zegt: ik wil binnen het huidige systeem verandering brengen. En mensen roepen: weg met Islamitische republiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rene

@ MT:

Prima. En ik zal me er sowieso verder buiten houden. Ik heb alleen al de hele tijd het nare kriebelende gevoel dat ik een grote desinformatie-campagne aan het gadeslaan ben. Bijvoorbeeld:

https://sargasso.nl/archief/2009/08/15/informatieoorlog-rondom-verkrachte-en-vermoorde-taraneh/

Bij voorbaat mijn excuses als er waarheid in dat verhaal zit maar als het nu een ongeschoren, licht obese man met een baard was geweest dan zouden m’n alarmbellen zich iets rustiger hebben houden dan nu, nu het een erg mooie jonge vrouw zeker van maximale steun van jonge verontwaardigde mannen is.

Zoals gezegd, ik zal me er verder buiten houden. Onze eigen geschiedenis waarschuwt heel erg sterk voor niet kritisch genoeg achter willekeurig wie dan ook aanlopen en daar ben ik altijd erg op gespitst. Vanuit mijn luxe positie waarschijnlijk meer dan altijd reëel is.

 • Vorige discussie