Interview met Ray Cokes

Ray CokesRay Cokes is het symbool van de tijd toen MTV nog leuk was. Eind jaren ’80 kwam hij bij de muziekzender en al in zijn eerste show Ray’s Request brak hij gelijk met het MTV-motto “Better safe than sorry”. Ray’s rebelse aanpak maakte hem enorm populair bij miljoenen Europese jongeren. Zijn tweede show: Most Wanted is de best bekeken pan-Europese show ooit geweest en stond bekend om zijn anarchistische lachwekkende puinzooi. Inmiddels is Ray Cokes alweer 10 jaar weg bij MTV en is de muziekzender verworden tot een nationaal georiënteerde commercieel gelikte voorspelbare saaie sleur.

Afgelopen maand liep Sladjana (voor de oude garde bekend van nepnagels.com) in Amsterdam Ray Cokes tegen het lijf en maakte een boeiend interview met de ex-VJ. Ray Cokes is na een conflict met MTV letterlijk Groot-Brittannië uitgepest, hij zou er nooit meer een baan kunnen vinden. Inmiddels werkt hij voor de Franse televisie maar hij zou ook graag in Nederland willen werken. Ik denk dat ik namens honderdduizenden dertigers (en laat-twintigers) spreek als ik zeg: “TV-bonzen van de Lage Landen: red Ray Cokes, geef hem een plek op de Nederlandse televee !!!”.

Ik dacht dat ik snel weer in Engeland aan de bak zou komen, maar er werden roddels over me verspreid. Ik zou onhandelbaar zijn, aan de coke zijn en seks hebben met alle medewerksters. In het begin hechtte ik er geen waarde aan, totdat een baan bij de BBC op het laatste moment niet doorging, omdat de hoogste baas op de hoogte was van de roddels en niet met mij in zee wilde. Later vernam ik van andere invloedrijke mensen dat ik in Engeland nooit meer aan de bak zou komen. En dat bleek waar.
(Niet langer Most Wanted) [met dank aan Sladjana]

 1. 2

  ’t is dat TMF en The Box ook in handen van MTV zijn, schiet je verder dus ook niks mee op. Jammer dat je daar de NMa nou nooit over hoort, ook al zullen ze zich daar wel belangrijkere zaken bezighouden.
  Ik denk ook menigmaal nog wel eens terug aan de tijd toen Muziek op TV nog een bepaalde maat van kwaliteit had, denk alleen dat te weinig mensen Ray Cokes nog zullen kennen om ‘m gelijk een programma te kunnen geven? Misschien bij MAX? :P

 2. 3

  Ik denk niet dat er in Nederland nog een omroep is die zijn soort programma aan zou kunnen. Nou vooruit, heel misschien BNN nog, maar die worden in het nieuwe bestel ook weer afhankelijk van een stel baasjes. De enige op de Nederlandse televisie die die vrijheid heeft is Paul de Leeuw, en dat is ook alleen maar omdat ze bij voorbaat weten dat er veel naar gekeken zal worden.

  Het Nederlandse bestel – publiek en commercieel – wordt alleen maar steeds angstiger en voorspelbaarder. Er zal toch eens een programma mislukken, zeg! En Bert Bakker maar doen alsof er met zijn plannetjes een soort BBC uit kan komen. Een farizeeër noemen ze zo iemand in christelijke kringen….

 3. 4

  Is dit het voorland voor elk jeugdidool van een populaire zender als hij/zij afgevoerd wordt op basis van leeftijdscriterium (≈kijkcijfercriterium)?

  Is bv. bijna ook Hennie Stoel overkomen. Blijkbaar heeft Ruud de Wild haar gered. Hij ziet er zelf ook niet meer uit natuurlijk. En daar hebben we dan ook de oplossing voor dit soort lieden die in de huidige uiterlijkheidsbeschaving niet meer meekunnen: radio.

  Als je niets ziet is alles goed, als het maar kinkt.

 4. 5

  Grappig. Ik vond het altijd een bijzonder irritant, zeer ongrappig mannetje. Ik vond die kop van ‘m ook niet om aan te zien. Ik heb ‘m niet echt lang bewust meegemaakt, maar lang genoeg om een hekel aan ‘m te krijgen. Al weet ik niet precies meer waarom. Feit is trouwens wel dat MTV inderdaad is verworden tot een TV-zender die de hedendaagse leegheid verheerlijkt. De aankondiging van de ondergang van de Westerse beschaving, dat is het. Als iets mij niet vrolijk maakt, dan is het MTV wel dezer dagen.

 5. 9

  De show van Ray Cokes was inderdaad memorabel. Ik herinner me de eewige dialoog met “Rob The Cameraman”. En “Kat” die we bij uitzondering een keer in catsuit mochten zien… Ahhh, good days.
  Op dit moment heb je een show op MTV 2, Zane Lowe’s Gonzo dat nagenoeg dezelfde sfeer oproept.

 6. 11

  Hey wat grappig ik dacht vorige week nog aan Ray Cokes. Ik keek vroeger altijd naar zijn programma en probeerde ook wel eens te bellen ;) maar dat lukte nooit.
  Van mij mag hij zo weer op de buis, beter dan de nietszeggende breezers die er tegenwoordig op te zien zijn!

 7. 15

  Voor Ray Cokes zette ik destijds de televisie aan! Een heerlijk spontaan programma waarvan ik nu nog slechts iets terugzie in de BBC-jeugduitzendendingen op de zaterdag (late ochtend). Geen gekak achter een bar (Beau & kloons), geen strakke regie, gewoon leuk en ontspannen. Eigenlijk was het destijds mijn lichtend voorbeeld (maar ik ben bang dat ik niet voor de TV ben weggelegd).

  Die kop van Ray paste daar ook goed bij. Niet een gezicht dat de vrouwen in katzwijm doet vallen, gewoon een lelijke arbeiderstronie! Van mij mag hij graag op TV, maar Talpa is niet de plaats. BNN zou nog het meest zijn stijl zijn als je het mij vraagt.

 8. 17

  Ik denk dat er wel een markt is voor zulk een “format”. Tegenwoordigt loopt iedereen elkaar maar na te apen in de serieuze-look-met-een-synthetisch-ongedwongen-karakter (vergelijk voor de grap maar eens RTL Boulevard ed. met het “nieuws” op de muziekzenders en schrik van de grote overeenkomsten).

  Dan zou een echt losse regie met een tikje chaos toch echt een verademing zijn. Ray Cokes kan dat brengen, of anders 1 van zijn fans, mits begaafd met wat creativiteit. Ik zou het iig. prefereren boven SBS-nieuws en factory facts. Voeg er nog wat clips aan toe, wat fanmail en wat volslagen onzin en het is ook nog echt vermakelijk. Bij nader inzien wil ik Ray Cokes GRAAG terug!

  Ligt het trouwens aan mijn verbeelding of heeft hij ooit Jos Verstappen (en nog twee Arrows oid. coureurs) in zijn programma gehad om op kinderskelters te racen in de studio? Dat was geloof ik de enige race tegen andere F1 coureurs die Jos ooit heeft gewonnen!