Instant Godwinnen met Simonis

Strepen aan de hemel. Remsporen in het slipje. “Wir haben es nicht gewusst” aldus kardinaal Simonis gisteravond bij Pauw en Witteman (verzetskrant Parool) en hiermee maakte de kerkelijke onderknuppel een Instant Godwin op de nationale televisie. Terwijl zelfs niet-katholieken al decennialang op de hoogte zijn van het seksueel misbruik in de katholieke kerk heeft een kardinaal die zijn gehele leven al tot over zijn rode oortjes in Roomse sferen zit nog nooit iets doorgehad?! Maak dat de katholieken wijs! Vervolgens voegde Adrianus Simonis hier aan toe dat hij niet verwacht dat de Paus een brief aan de Nederlandse slachtoffers gaat schrijven: ”Hij kan moeilijk aan elk land een brief sturen”. Terwijl Sinterklaas: die échte kindervriend alle kinderen altijd een brief terugstuurt is die omhooggevallen Wehrmacht-soldaat in het Vaticaan (stormfront.org) te belazerd om wat Wiedergutmachung te praktiseren? Bij de baard van de pedofiele profeet: houdt het dan nooit op?!

 1. 1

  Hij had het er ook over dat het voordeel van het celibaat groter is dan het toestaan van huwelijken, want die lopen vaak slecht af.
  Dus liever kinderneuken dan echtscheiding?
  En de godwin, ook toen was al bekend dat deze uitroep vaak bezijden de waarheid was.

 2. 3

  De kardinaal heeft volkomen gelijk. De kindermisbruikers mochten hun zonden namelijk vergeten, na die te hebben gebiecht, en boete te hebben gedaan.

  Zoals Piet Steenkamp, mede-oprichter van het CDA ooit zei: de gewetensfunctie is bij katholieken niet ontwikkeld.

 3. 5

  Als dienaar van de katholieke kerk is voor Simonis dit heilige instituut het allerhoogste.
  Selectief doof en blind zijn voor misstanden comes with the job.
  Als Simonis werkelijk geen weet had van de misstanden dan is dat een bestuurder onwaardig. Als hij het wél wist maar ter bescherming van de reputatie van de kerk de boel onder het tapijt geveegd heeft, dan is dat schandalig.

  Dat gebabbel over ‘een kerk van mensen’ is leuk voor het lagere grondpersoneel en de gelovigen. Maar wederom is bewezen dat de RK.-kerk in eerste instantie ter meerdere eer en glorie van zichzelf bestaat.

 4. 7

  En niemand hoeft mij te geloven..maar ik zat gisteravond hier wat te lurken tegelijkertijd naar de radio te luisteren en op de achtergrond hoor ik Adrianus die “oude plaat draaien”. Ik denk nog: dalijk roept ie nog Wir haben…en ja hoor. Nou vráág ik je…

  “…echt waar, écht..ik zweer het op het graf van m’n Moeeder!”

  Dat gaat je leden kosten broer.

  *stukje leest overigens als een jongensboek*

 5. 10

  Die priesters horen toch gewoon in de categorie “serieverkrachters” thuis.
  Een badmeester wordt publiekelijk metnaam en toenaam plus foto te schandpaal gezet.
  En dit soort hypocriet tuig komt er mee weg omdat vze gelovig zijn.
  Walgelijke situatie weer.

 6. 11

  stond in weekendeditie van De Morgen nog een schrijnende getuigenis van een mishandelde man. Omschreef hoe de soutane’s opengingen op zijn ooghoogte, “daar waar het rijtje groezelig geworden knoopjes zich bevonden”.

 7. 12

  Typische reactie. Als de kerk verwijten worden gemaakt, eerst proberen onder het tapijt te vegen, dan proberen te ontkennen dat het iets met de kerk te maken heeft en pas als het echt niet meer anders kan een halfhartig excuses uitspreken. Zolang het de kerk op deze manier aan zelfreflecterend vermogen blijft ontbreken is het ijdele hoop dat er ooit verbetering in zal komen. En eigenlijk is het CDA wat dat aangaat een echte katholiekenclub. zelfde gebrek aan zelfkritiek.

 8. 13

  En dit alles hoort natuurlijk bij de Judeo-Christelijke cultuur waar we volgens Wilders en consorten trots op moeten zijn. De profeet kon aan zoveel misbruik nog een puntje zuigen.

 9. 15

  of is Simonis héél erg slim, en liegt hij de waarheid, zoals het de ware katholiek past.
  “Wir haben es nicht gewusst” is natuurlijk wat diegenen zegden die het wèl wisten.
  Geniaal, Simonis: gij zult door god op een hoger schapje plaats mogen nemen.

 10. 17

  Triest stukje dit. Dat de katholieke kerk bijzonder zwak is in het (h)erkennen van het misbruik en ook het aanpakken ervan is bekend. En vermeld dat maar.

  Maar waarom moet erbij dat Parool een verzetskrant was, wat heeft dat te maken met het onderwerp.

  En wat heeft de jeugd van de paus te maken met dit onderwerp? De man is geboren in 1927. Toen WO2 begon was hij 13, en doen deze was afgelopen 18. Waarna jullie de man willen gaan afrekenen op een al dan niet gedwongen lidmaatschap van de Hitlerjugend in zijn jeugd?

 11. 18

  Bram, volgens mij omdat de fascisten voorspelden dat “de joden” hun best zouden gaan doen om deze duitse paus zwart te maken.

  Overigens stond afgelopen zaterdag een stuk in NRC over de relatie tussen het celibaat en seksueel misbruik. Die relatie bestaat namelijk niet. Priesters vergrijpen zich niet significant vaker aan kinderen dan (pak ‘m beet) zwemleraren of scoutingleiders. Het onderwerp krijgt relatief veel aandacht, waardoor het groter lijkt dan het is.

  Dat gezegd hebbende blijf ik van mening dat bij misbruik zo’n priester natuurlijk onmiddelijk ontslagen moet worden.

  En die uitspraak van Simonis vond ik wel typisch. Uit mijn geschiedenislessen staat mij bij dat het voor gewone Duitsers best mogelijk was geweest om te concluderen dat wat de joden ook te wachten stond, dat kon niet veel goeds zijn. Men heeft er daar (en grotendeels ook hier, de goede niet te na gesproken, die met gevaar voor eigen leven enz) ervoor GEKOZEN heeft de ogen te sluiten. Men wilde er liever niet over nadenken. En volgens mij gebeurt dat ook nu nog in de kerk: “dit kan niet waar zijn, incident, niks aan de hand, allemaal rustig doorlopen”. Terwijl er natuurlijk wel iets aan de hand is. En dat moet stevig worden aangepakt.

  Net als bij de scouting.

 12. 19

  @18: zo’n priester moet niet alleen onmiddellijk ontslagen worden, maar ook gewoon strafrechtelijk vervolgd, zoals bij ‘normale’ mensen (zwemleraren bijvoorbeeld) eveneens het geval is.

 13. 22

  Ik mis de reactie van Wilders. Stel nu dat dit zich in een Moskee had afgespeld, dan zou de wereld weer te klein zijn.

  Of is dit een gewaardeerd onderdeel van onze joods christelijke cultuur?

 14. 23

  Open goal @ bal: in kringen van moskeebezoekers richt men de aandacht meer op vrouwelijke ondergeschikten. Het verbaast me dat de wereld daarover nog steeds niet te klein is.

  In de moskee schijnen ze jongetjes alleen maar te slaan op koranles, alleen de politie kon dat door de gesloten cultuur natuurlijk niet rond krijgen. Het is natuurlijk uitgesloten dat de imams zich vergrijpen aan die rakkertjes, ze hebben onze joods/chr/hum Reve niet gelezen.

 15. 26

  blablabla

  WE HEBBEN HET OVER S E R I E V E R K R A C H T E R S !

  jaren lang en heel veel slachtoffers.

  en iedereen lult er maar omheen

  een hetze tegen 1 of ander iemand is makkelijk, maar nu heeft iedereen het er oooooo zoooooo moeilijk mee

  Namen en schamen die paters.

  Maar ach. Wat zo erg ontiegelijk fijn is is de gedachte dat die gasten nog geloven in hemel en hel.

  En de gedachte die mij vervult met genoegen is dat zij denken te weten waar ze terecht komen.
  Vandaar die angst.

  De hellepoort staat namelijk open.

  Irritante is dat zij ook wel weten dat het dust to dust is en er verder niks is als je dood gaat.

  ach

  tiet voor een pafke

 16. 27

  Maar ach. Wat zo erg ontiegelijk fijn is is de gedachte dat die gasten nog geloven in hemel en hel.

  Ze geloven ook in de biecht. Go figure..

 17. 29

  Sorry dat ik een beetje heb zitten raaskallen vanmiddag meneer Grogmuller (hoewel het toch steeds moeilijker wordt u te blijven verdedigen dus ik ga hiermee door, goed- dan wel kwaadschiks)

  Zand erover?

 18. 31

  Bovenstaande reactie is een serieuze vraag. Geen suggestie of beschuldiging. Het zijn de associaties van de lezer die zorgen voor de interpretatie zoals die bij de lezer ontstaat.

 19. 33

  Ik begrijp best dat die jongens in Rome niet zo goed weten waar de kouwe drukte nu plots vandaan komt.
  Vroeger zette men mensen levend op de brandstapel !
  En nu gaan we wat moeilijk beginnen doen over wat handtastelijkheden en een pijpbeurtje hier en daar ?

  Trouwens, van een wereld die in zeven dagen gecreëerd is kan je toch moeilijk de perfectie verwachten ?

 20. 34

  De man vertegenwoordigde mijn kerk zoals het betaamt, conservatief vasthoudend aan het laatste rotsblok in N-Europa..
  Celibaat kent geen causaal verband met kindermisbruik noch heeft de kerk instructie gegeven zo te handelen.
  Net als een politieagent, niet iedere herder kent zijn schaapjes.

  Wel ben ik van mening dat iedere geestelijke die zich heeft vergrepen aan kinderen verplicht 160 uur dienstverlening moet draaien op de wallen.