De Amerikaanse verkiezingen zijn hothothot in Nederland. En nu de publieke omroep een paar honderd journalisten naar de VS heeft afgevaardigd kon Sargasso natuurlijk niet achterblijven. Als enig Nederlands weblog moesten we een verslaggever ter plaatse hebben. Zo kwam het dat ondergetekende plots naar Atlanta moest afreizen. “Aah, om verslag te doen vanuit swingstate Florida natuurlijk?’’, vroeg ik onze hoofdredacteur. Maar hij schudde het hoofd, wees op een paar verdacht rode staten op de kaart en mompelde iets over de “People Who Don’t Have Maps.’’
Dus hier zit ik nu, in Brevard, North Carolina, op een streepje draadloos internet. Aan de zuidkant van de Appalachians, waar vier van de vijf auto’s pick-up trucks, en gebitsproblemen inderdaad aanzienlijk zijn. “Thatta be twinty-two sittyfaahve, sweetie-paah’’ stelde de aardige, maar vroeglelijke kassiere bij het pompstation. ‘Southern hospitality’ bestaat echt, maar je moet wel twee keer vragen wat ze zeggen.
Kerkelijk en traditioneel, dus dan denkt u: dat zal wel McCain-land zijn. Maar al rijdende door Georgia en North Carolina lijkt dat een misvatting. Grote delen van het zuiden trekken richting Obama, en zelfs in dit gebied zijn de tuin-verkiezingsbordjes McCain en Obama ongeveer 60-40. Dat zou een jaar of wat geleden 100-0 zijn geweest.
Misschien dat de half-uur durende Obama-commercial, die een uur of wat geleden op de drie grote zenders te zien was, die verhoudingen nog verder heeft verschoven. Nou duurt een gemiddelde uitzending van de zendtijd voor politieke partijen mij altijd al vijf minuten te lang, dit keer ben ik een half uur blijven hangen. Ononderbroken door andere adverteerders wist Obama met een zeeeeeer gelikte presentatie de kijker vast te houden. Het was niet erg inhoudelijk en vooral emotioneel gericht, maar juist Obama kan dat goed overbrengen. Ook de andere bezoekers van de diner, waar ik net een hamburger at, bleven kijken. Ze zeiden niks, maar dat kan ook zijn omdat ze die rare Noordeling gewoon niet hebben verstaan.
Reacties (10)
Kijk en dat is nu het Obama-effect: einde aan de polarisatie. Want ook tandeloze rednecks horen erbij. Na acht jaar politiek van wij-zij, xenofobie, angstzaaien, fascisme en militairisme breekt nu de tijd van de Reden & Ratio aan van de nuane en de verzoening. Uiteraard kan Obama de puinhopen van de Neocons niet zomaar opruimen maar de toon is nu al gezet. Als ze in de Appalachians al bereid zijn te luisteren dan kom het ook wel goed met de rest van de wereld. In Europa zal de aanhang racistische volksmenners verdampen, het politieke midden zal weer groeien en stabiliteit en welvaart brengen: voor iedereen.
En in de mensen een welbehagen. Amen.
Now all hold hands and sing “kumbayaa my lord”.
“Grote delen van het zuiden trekken richting Obama, en zelfs in dit gebied zijn de tuin-verkiezingsbordjes McCain en Obama ongeveer 60-40”
Stephen Colbert telt ook lawn signs en denkt dat Remax de volgende president wordt ;-)
Benieuwd naar Sargasso’s mening over deze hypocriete CDA-er. Hij kwam hier gister mee: http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=8174143&md5=8f99965d778a6ab35d6a7e2b63b5cf10
Hij en zijn CDA-opper-boter op het-hoofd, bij en over ome Sjors.
Ach Carlos, wat een romantiek in je woorden. De tijd van Reden en Ration? Heb je zijn programma wel gelezen? Obama zal net zo hard militair ingrijpen, misschien juist meer om te laten zien dat hij het wel durft. De meeste oorlogen zijn gevoerd door Democratische presidenten, net zoals het snijden in budgetten van gezondheidszorg. Obama is veel geblaat maar weinig wol. Hoeveel inhoudelijks heb je hem nou horen zeggen? Het is mooie retoriek, maar ik vind dat net zo kritisch moeten zijn tov zijn plannen als van McCain.
Of bedoelde je je stukje toch sarcastisch?
Wammez wat de wereld nodig heeft is een ander soort retoriek, anders dan de retoriek van de neoconservatieven.
Obama pakt een paar procentpunten in vergelijking met Gore en Kerry terwijl het land door de grootste economische crisis in decennia gaat. Retoriek lijkt me dan van ondergeschikt belang.
Alleen is die paar procentpunten meer dan 5 en misschien zelfs 10. En dat is in een 2 partijenstelsel een heleboel. En het is niet alleen Obama, ook het Huis en de Senaat zullen aardig verkleuren volgende week. In termen van het Amerikaanse politieke stelsel een substantiële wending. Ik denk echt dat ze de neoconretoriek, met bijbehorende incompetentie, fraude en populistische prietpraat, goed zat zijn.
Nou nog met iemand daar gaan praten en dan weet ik zeker dat de verkiezingsverslaggever ter plaatse een succes wordt.