Information War Gone Wrong


Een paar dagen terug hadden ze bij FoxNews nog niet helemaal door wat Zuid-Osseten waren. In de hoop dat ze een hartverscheurend verhaal van een twaalf jaar oud meisje zouden horen lieten ze een Amerikaans-Osseetse Tante en haar nichtje aan het woord die op bezoek waren bij familie in Zuid-Ossetië toen Georgische troepen binnenvielen. Geheel onverwacht voor de Amerikaanse fox populi bedankt het meisje de Russen voor hun interventie. De Fox-verslaggever wordt het allemaal wat te veel als ook Tantelief zich pro-Russisch gaat uiten. Fair & Balanced als ze zijn schakelen ze onmiddelijk over naar de reclame, maar dan laat de techniek ze ook nog eens in de steek…

Je zou maar afhankelijk zijn van een dergelijke nieuwsvoorziening.

 1. 3

  “Je zou maar afhankelijk zijn van een dergelijke nieuwsvoorziening.”

  tja…er zijn daar meer zenders om uit te kiezen, dus wat is ‘afhankelijk zijn van’

  bovendien…deze quote zou zo maar kunnen gaan over de publieke omroep NL

  dag

 2. 4

  Dag Dave, valt wel mee toch met de publieke omroep (bent u zo’n Laroes bashert?), in de afgelopen weken heb ik hooguit een wat vooringenomen EO-Netwerk uitzending gezien waarin ze Nederlands-Russische vrouwen een schuldcomplex probeerden aan te praten. Ja keuze genoeg in Amerika toch kijken hele volksstammen enkel en alleen Fox News, net zo goed dat hier in NL hele campings vol enkel naar Hart van Nederland kijken. Genetisch-cultureel bepaald zeg maar, vrije keuze? dacht het niet.

  @Tante, stand corrected, is aangepast reeds.

 3. 6

  “Ja keuze genoeg in Amerika toch kijken hele volksstammen enkel en alleen Fox News, net zo goed dat hier in NL hele campings vol enkel naar Hart van Nederland kijken. Genetisch-cultureel bepaald zeg maar, vrije keuze? dacht het niet.”

  heftig.
  lijkt me meer mening dan feit.

  ik ga nu wat anders doen.

  dag

 4. 7

  Je zou maar afhankelijk zijn van een dergelijke nieuwsvoorziening.
  Het nieuws hier is anders niet veel beter, om over de politiek nog maar te zwijgen, die hebben het alleen maar over Rusland dit Rusland dat, maar ondertussen is het Georgië die deze oorlog is begonnen. Maar goed, het is ook niet makkelijk als je die kerel eerst de hemel in geprezen hebt omdat hij toevallig een Nederlandse vrouw heeft, om daarna de waarheid over hem te moeten vertellen.

 5. 8

  Ik herinner mij de eerste dagen van de oorlog een NOS en RTL nieuws die vooral bleven herhalen dat in oorlog de waarheid het eerste slachtoffer is. Opzich best eerlijk er werd geen partij gekozen.

  Dave, gaat het ondertussen goed met dat anders doen?

 6. 10

  Ach — omgekeerd is de impressie in de USA van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek Peter R. de Patjepeeër.

  Laat maar aanvaard zijn dat internationale impressies minder nuance toelaten dan nationale.

 7. 11

  Toch weer een potje fascinerende jijbuis..
  “the girl is a hero here in bay area” is waar Fox mee eindigt.

  tv zoekt blijkbaar altijd “de helden”, zonder ook maar een idee te hebben wat er gebeurde.

  Verder denk ik dat de mening van amerikanen misschien pas te peilen is als je het segment pakt inclusief een opinie poll. Gestuntel is het overigens zeker.

 8. 13

  En ondertussen vraag ik mij af of het tweetal zelf wel zo fair & balanced was. Ik kreeg bijna de indruk dat ze door Poetin zelf waren uitgenodigd.

 9. 15

  De amerikanen zijn niet de enige die last hebben van dergelijke nieuwsvoorziening.

  Als ik naar de NOS kijk, krijg ik ook het idee dat door de oost-europese propaganda machine een tweede koude oorlog in gerommeld wordt en daar zit ik echt niet op te wachten.

 10. 16

  Waarom wordt er in een post over Fox news zo vaak geroepen dat het hier niet veel beter is?
  Als je dat durft te beweren, heb je toch echt een bord voor je kop, en is het je puur te doen om weerwoord geven.
  Fox mag dan wel aan de buitenkant van het spectrum zitten, de gemiddelde nieuwszender in de VS is niet heel veel beter, en is doorspekt met vooringenomen stellignames, meningen, symboliek, en een algehele aanval op het cognitieve (on)vermogen van de kijker.

  Als je het verschil niet ziet tussen het Amerikaanse medialandschap en het Nederlandse, dan zou ik maar vlug een cursus ‘omgaan met media’ gaan volgen, want dit werd er bij ons al in de brugklas in geramd.

  En kom niet met het argument dat dat een middel is om in de scholen de linkse agenda te promoten.

 11. 18

  want dit werd er bij ons al in de brugklas in geramd.

  Het is maar dat je zelf toegeeft een opleiding tot onnadenkende linksblater hebt gevolgd. Goed voor jou, minder goed voor je klasgenoten die misschien zelf hadden willen nadenken.

 12. 19

  Ik doelde wel op de pro-georgische houding in dit specifieke conflict he, ik wou niet beweren dat de Nederlandse media in het algemeen niet veel beter zijn dan FOX.

 13. 20

  Lieve Carlos,

  Ouwe Kameraad van me!

  > Je zou maar afhankelijk zijn van een dergelijke nieuwsvoorziening.

  Gelukkig hebben wij hier de Volkschkrant en de Vara, dus den Socialistischen Mensch in Nederland kan verheven tot hemelse hoogten worden door den Linkschen Propaganda!

  Weg met Ons!

  Amerika Boe!

  Kapitalisme is Moord!

  Wij zijn Slecht!

  Leve de Ander!

 14. 21

  ‘omgaan met media’ is dus een links blatend gedachtengoed?

  Bravo JSK, je hebt weer eens NIETS gezegd, en vooral niet goed gelezen.

 15. 25

  parallax is zo dom om over links te beginnen en gelijk ziet JSK zijn kans schoon. Houdt toch op over links en rechts. Niet bekvechten please.

 16. 26

  Dat FOX mensen van de buis haalt (reclame, microfoon uit, etc), als ze iets zeggen dat FOX niet uitkomt wisten we al (is al eerder gebeurd, zie de docu Outfoxed).

  Wat hier het geval is, is duidelijk een gevalletje blunder in de research. Aangezien het Osseten betrof, kon het haast niet anders dan dat ze een showtje Rusland-reclame zouden opzetten. Ossetie wordt namelijk al 16 jaar voor 100% door Rusland gefinancierd (2/3e van het overheidsbudget is Russische steun, 1/3e is tol aan de Russische grens).

  Ik ben benieuwd wie er ontslagen gaat worden.