Informatie vs. Virus: 3 – 2

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Model spreiding virus ThailandEr is veel te doen om de vogelgriep. Niet alleen vanwege de directe gevolgen voor de dieren en de mensen die er mee in aanraking komen. Ook vanwege het dreigende gevaar dat het H5N1 virus zich aanpast en zich van mens tot mens kan gaan verspreiden.
Het virus is inmiddels tot in Europa doorgedrongen.
Velen vrezen voor een wereldwijde pandemie. Een pandemie die, vanwege de enorm toegenomen mobiliteit van de mensen, veel meer impact kan hebben dan de laatste echt grote grieppandemie van 1918-1919.
Maar de laatste paar dagen krijg ik heel sterk het gevoel dat het dit keer wel eens heel anders zou kunnen verlopen. En dat komt met name door het feit dat informatie tegenwoordig sneller reist dan een virus.

In mijn ogen zijn er drie fases relevant in de verspreiding van een potentieel gevaarlijk griepvirus:
– De verspreiding tussen vogels van het virus waarbij het mogelijk ook mensen infecteert;
– Het muteren van het virus zodat het van mens op mens overgedragen kan worden;
– Het verspreiden van het virus tussen mensen wereldwijd.

In alle drie de fases is het in het belang van het virus om zoveel mogelijk ongestoord te werk te kunnen gaan. Hoe minder interventie van mensen, hoe meer vogels het kunnen oplopen. Hoe meer vogels het oplopen, hoe groter de kans dat er ergens een mutatie ontstaat. Hoe later het gemuteerde virus ontdekt wordt, hoe verder het zich al verspreid onder de mensen.
In alle drie de fases is informatie het belangrijkste wapen. Daar waar in 1918 het zeer onwaarschijnlijk was dat wij snel zouden horen van gevallen van vogelgriep in een obscure regio van China, is het tegenwoordig zo dat deze informatie bijna onmiddelijk gedeeld wordt. Wereldwijd kunnen dan deskundigen en overheden bepalen welke consequenties dat heeft. Zijn er bijvoorbeeld trekvogels die uit dat gebied naar andere gebieden gaan en moet daar dan al het pluimvee binnen blijven.
Op het moment dat het virus muteert en men dit constateert, weet de hele wereld dat onmiddelijk. Het gebied waar het geconstateerd wordt gaat op slot en er wordt onmiddelijk gekeken waar de mensen uit dat gebied mogelijk naar toe zijn gegaan. Op dat moment kan een programma van gerichte bestrijding (inentingen) gestart worden.
Naast de snelheid van verspreiden van informatie speelt natuurlijk ook nog de inmiddels bekende informatie over hoe virussen zich verspreiden door populaties heen. Er kunnen computermodellen gemaakt worden waarbij ook gesimuleerd kan worden welke effecten het inenten heeft. Hiermee kunnen de beperkte voorraden middelen zo effectief mogelijk ingezet worden.
Ook kan men wereldwijd snel inhoudelijke informatie delen over de aard van het virus en mogelijk medicijnen.

Twee voorbeelden uit de recente historie van de oorlog van informatie versus virus zijn die van SARS en AIDS. SARS bleef beperkt tot enkele honderden doden en AIDS heeft, in ieder geval in de westers wereld, niet de schaal gehaald die men had verwacht. In beide gevallen speelde snelle of uitgebreide informatievoorziening een grote rol.

Gegeven de snelle reacties van de laatste paar weken op uitbraken van vogelgriep in Roemenie en Turkije denk ik dat het mogelijk moet zijn de potentiële pandemie in te dammen.
Lang leve de informatiemaatschappij!

Reacties (23)

#1 Marti

Volgens mij gaat de informatie een beetje té snel.

Mensen hamsteren massaal griepmedicijnen via internet (ook lekker snugger) omdat er een virus kán ontstaan.
Volgens mij is er veel meer paniek dan gevaar, vooral dankzij de media. Je kunt de tv, radio en pc niet meer aanzetten zonder dat “vogelgriep”, “gevaar” en “pandemie” voorbij komen.
Vooralsnog bestaat het virus nog niet eens, laat staan dat we massaal het loodje leggen.

Ik zeg: vooral kalm blijven, en eerst maar eens kijken of die mutatie er überhaupt komt. Zo ja: dán snel handelen, wat in “de rijke wereld” idd niet zo moeilijk is. Vooral een goed plan hebben voor al die landen die niet over onze middelen beschikken, anders gaan er daar wél veel mensen dood.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Die potige Russische kolchoz-baboeska’s waren anders minder gecharmeerd van de informatiemaatschappij. Die liepen te mokken dat hun eenden met een botte bijl werden onthoofd. “We eten ze toch lekker op” bromde de boerin. Duidelijk een gevalletje van geen ADSL… (en geen AH bonuskaart)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Arduenn

Steeph, de wereldwijde verpreiding van het SARS-virus en HIV (en H5N1) worden beïnvloed door informatieverspreiding, maar in veel grotere mate door de aard van de beestjes zelf. Het SARS-virus kon worden gestopt omdat het zich pas kan verspreiden als de patiënt doodziek is en omdat het niet via andere dieren kan worden verspreidt. HIV heeft zich zo weid kunnen verspreiden omdat de kans op verspreiding van individu naar individu kleiner is en de gevolgen pas op langer termijn. Dat in combinatie met risico’s durven nemen met het vooruitzicht op seksuele bevrediging is dodelijk. H5N1 is weer een ander verhaal. Dat kan zich, als het eenmaal gemuteerd is, van mens tot mens verspreiden voordat de ziekteverschijneslen evident worden. Bovendien is het heel besmettelijk. Geen idee hoeveel invloed de snelheid van informatieoverdracht hierin een rol gaat spelen. Goede samenwerking, productie en verspreiding van vaccins is het beste medicijn

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 phonkee

Naasts films over seriemoordenaars kijk ik ook graag naar documentaires over pandemieën. Elke week zijn er wel een paar op bv. Discovery Channel of de BBC.
Grappig is dat verschillende deskundigen tot verschillende conclusies kunnen komen aangaande de aard en omvang van historische pandemieën. Zo kwam prof. James Wood tot de conclusie dat de Zwarte Dood (14de eeuw) geen builenpest was, maar pokken.
Het gekke is dat de verspreidingsmodellen die hierboven worden genoemd vaak worden getraind met bekende cases zoals de Zwarte Dood. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nu bekende verspreidingsparameters als incubatietijd, beweegelijkheid van vectoren, besmettelijkheid, enz. En het gekke is, de modellen werken altijd, ondanks het feit dat het best wel eens zou kunnen zijn dat het in werkelijkheid een andere ziekte betrof… Voor de kenners, dit heet ‘fudge’, het bewust of onbewust aanpassen van niet-essentiele parameters om je model in een bepaalde richting te dwingen. Daar maakt elke wetenschapper zich wel eens schuldig aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Ruud Oost (ietwat cynisch)

Waar maken jullie je druk over, er zijn veel te veel mensen op deze aardkloot. Een beetje pandemie dunt de boel lekker uit en stabiliseert de bevolkingsaanwas. Beter voor de milieuvervuiling enzo. Het is natuurlijk dat de Derde Wereld-landen weer de lul zijn en de rijkere landen geld hebben voor voorzorgsmaatregelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Pelayo

@phonkee

De beschrijving van Boccaccio:

The symptoms were not the same as in the East, where a gush of blood from the nose was the plain sign of inevitable death; but it began both in men and women with certain swellings in the groin or under the armpit. They grew to the size of a small apple or an egg, more or less, and were vulgarly called tumours. In a short space of time these tumours spread from the two parts named all over the body. Soon after this the symptoms changed and black or purple spots appeared on the arms or thighs or any other part of the body, sometimes a few large ones, sometimes many little ones. These spots were a certain sign of death, just as the original tumour had been and still remained.

http://www.eyewitnesstohistory.com/plague.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Arduenn

@Ruud Oost – Globaal gezien zal het voor de mensheid weinig uitmaken. Maar globaal gezien zou het ook weinig uitmaken als er een global extiction grade komeetinslag zou zijn. Binnen enkele millennia zou het leven weer welig tieren op aarde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Phonkee, van een beetje fudgen is nog nooit iemand dood gegaan ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 phonkee

@Pelayo: Naast builenpest en pokken (smallpox) hebben die eerder genoemde historici op televisie het ook wel eens over Great Pox (syphilis) als mede-veroorzaker van de Zwarte Dood. Ik heb geen idee hoe ze daar op komen… Boccaccio beschrijft inderdaad iets heel anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Pelayo

@phonkee

De atheense pest, zoals Thycidides beschreef, dat lijkt me geen builenpest. Iemand een idee wat dit is?

Hoofdpijn, koorst, braken, hikken, rode bulten, onbedwingbare dorst, verlies van vingers en tenen en soms blindheid.

49. This year, by confession of all men, was of all other, for other diseases, most free and healthful. If any man were sick before, his disease turned to this; if not, yet suddenly, without any apparent cause preceding and being in perfect health, they were taken first with an extreme ache in their heads, redness and inflammation of the eyes; and then inwardly, their throats and tongues grew presently bloody and their breath noisome and unsavoury. Upon this followed a sneezing and hoarseness, and not long after the pain, together with a mighty cough, came down into the breast. And when once it was settled in the stomach, it caused vomit; and with great torment came up all manner of bilious purgation that physicians ever named. Most of them had also the hickyexe which brought with it a strong convulsion, and in some ceased quickly but in others was long before it gave over. Their bodies outwardly to the touch were neither very hot nor pale but reddish, livid, and beflowered with little pimples and whelks, but so burned inwardly as not to endure any the lightest clothes or linen garment to be upon them nor anything but mere nakedness, but rather most willingly to have cast themselves into the cold water. And many of them that were not looked to, possessed with insatiate thirst, ran unto the wells, and to drink much or little was indifferent, being still from ease and power to sleep as far as ever. As long as the disease was at its height, their bodies wasted not but resisted the torment beyond all expectation; insomuch as the most of them either died of their inward burning in nine or seven days whilst they had yet strength, or, if they escaped that, then the disease falling down into their bellies and causing there great exulcerations and immoderate looseness, they died many of them afterwards through weakness. For the disease, which took first the head, began above and came down and passed through the whole body; and he that overcame the worst of it was yet marked with the loss of his extreme parts; for breaking out both at their privy members and at their fingers and toes, many with the loss of these escaped; there were also some that lost their eyes. And many that presently upon their recovery were taken with such an oblivion of all things whatsoever, as they neither knew themselves nor their acquaintance.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Pelayo

Waarom heb ik daar nou “@phonkee” getyped? Nou ja, warhoofd dat ik er ben..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 phonkee

@pelayo: ego te absolvo

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Pelayo

Dank voor de absolutie. Ik wist overigens helemaal niet dat U daarin deed!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 phonkee

Ik ben een Ordained Minister in The Universal Church Triumphant of the Apathetic Agnostic en heb een graad als Master of Ignorance from the International University of Nescience. Ik doe ook bruiloften en begrafenissen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Pelayo

Voor een schappelijk prijsje?

PS: Het is weer vrijdagmiddag.. Ik denk, ik zeg het maar even..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 phonkee

Twee van de voornaamste geloofsartikelen van mijn orde zijn Dikke Tieten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Pelayo
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Steeph

Doe ik een artikel over informatie, krijg ik de pest, pokken en dikke tieten terug.
Duidelijk vrijdagmiddag :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 NoName

Wat ik dan weer niet begrijp, een vaccin is een afgezwakte of dode variant van een virus, wat word gebruikt om in te enten en zo het lichaam antistoffen aan te laten maken.

Een menselijke (aangepaste) versie van H5N1 bestaat (nog) niet dus ook geen vaccin.

Maar nu willen ze het vaccin gaan ontwikkelen zodat er straks een menselijk gemaakte versie van het virus is wat ze in afgezwakte vorm weer inspuiten zodat het lichaam antistoffen aan kan maken voor een ziekte die er eigenlijk (nog)niet is…………..

(nsfw) http://x2.putfile.com/10/28709423852.gif

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Arduenn

@NoName – Van de huidige versie van H5N1 gaan mensen dood. Daar wordt en vaccin tegen gemaakt. De gemuteerde versie zal waarschijnlijk nog genoeg op de oorspronkelijke variant lijken en zal het vaccin werkzaam zijn tegen beide varianten. Maar dat hoeft niet per sé.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Larie

Tjee wat een hoop virologen in spé hier :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Banzai

Het wordt wel tijd voor een flinke pandemie om de overbevolking tegen te gaan. Of we moeten weer een wereldoorlog beginnen met z’n allen, maar dat is ook zo’n gedoe.

Het is even door de zure appel heen bijten, maar een halvering van de wereldbevolking zou niet verkeerd zijn (op voorwaarde dat ik het wel overleef natuurlijk).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Larie

@Banzai: U lult uit uw nek, excusez le mot, maar begrijp uw zelf gekozen nick wat beter nu.

 • Vorige discussie