Indonesië zet boomknuffelende imams in tegen ontbossing

De Indonesische overheid is van plan vijfduizend islamitische imams te werven en deze over de archipel uit te zenden om de vernietiging van bos en open verbranding te ontmoedigen. Dat schrijft de Jakarta Post.

Het plan werd afgelopen zondag aangekondigd door de minister van bosbouw Zulkifli Hasan. Hasan sprak op een vergadering van managers en directie van Muhammadiyah, de op één na grootse moslimorganisatie in Indonesië.

“Onze bossen gaan niet vanzelf in vlammen op. Ze worden moedwillig verbrand omdat er een traditie is om het land af te branden tussen oogst en nieuwe planting, en dat heeft nu ook de beboste gebieden aangetast”, zou Hasan tijdens die bijeenkomst hebben gezegd. De vele agrarische branden dragen bij aan de verstikkende damp die zich nu verspreidt over Singapore en Maleisië.

De minister riep islamitische predikers op om de overheidscampagne tegen het verbranden van bosgebieden en illegale houtkap te steunen. Islamitische geleerden zullen worden getraind en een maandelijks salaris krijgen van 2 miljoen roepies, wat neerkomt op ongeveer 235 dollar. Het programma begint later dit jaar en zal het hele jaar 2012 door blijven lopen.

Tot dusver hebben echter nog maar iets minder dan honderd predikers zich bereid verklaard deel te nemen, volgens tempointeraktif.com.

Indonesië heeft een van de hoogste ontbossingsgraden ter wereld. Houtkap, de uitbreiding van palmolie- en houtpulpplantages, landbouw, mijnbouw en branden zijn de voornaamste katalysatoren achter het verlies van woud.

Vorig jaar tekende Indonesië een partnerschap met Noorwegen voor een miljard dollar om de ontbossing te beteugelen. De overeenkomst houdt onder meer de instelling van een twee jaar durend moratorium in op nieuwe concessies in de oerwouden en turfgebieden. Het moratorium trad in werking op 1 januari 2011.

  1. 1

    Helaas, helaas. Het department of Agroforestry in Indonesië geldt als het meest corrupte departement in den lande. Op dit moment is bijvoorbeeld het al sterk gedegradeerde Kutai National Parc op Oost Kalimantan bedreigd, onder meer vanwege een geplande snelweg die het gebied open dreigt te leggen. Wordt gepromoot door het betreffende departement naar het schijnt om steekpenningen te kunnen onttrekken aan illegale houtkappers die er dan pas echt goed bij kunnen. Zolang er geen serieus werk wordt gemaakt van de bestrijding van illegale houtkap lijkt er geen beginnen aan een bescherming van de wouden.

  2. 2

    Als we nou Geert’s advies opvolgen en slechts de ‘donald duck’ versie van de Koran zouden drukken, daar spaar je ook bossen mee uit.

    Eigenlijk best milieubewust van de PVV.