In het Hol van Le Pen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen presenteren we hier materiaal van BKB. Dit is een verslag geschreven door Pierre Pratley. Met eerst een video-verslag.


directe link

In een bouwvallig pandje aan een plein net buiten het centrum van Lille ontmoetten wij Luc Pecharman en Frederic Buzet, twee gemeenteraadsleden voor het Front National. Hier heeft zojuist een partijvergadering plaatsgevonden, waarschijnlijk de laatste voor de verkiezingen van zondag. Een aantal heren (zonder trouwring, waaschijnlijk nog wonend bij hun moeder) loopt driftig heen en weer tussen de dozen vol met posters en flyers. De laatste dagen proberen ze nog zo veel mogelijk mensen te bereiken. Gelukkig hebben ze tijd om de BKB Campagnebende te woord te staan.

pecharmanOm het ijs wat te breken begonnen we met een compliment wat Frans Timmermans vanochtend in Den Haag op het ministerie van buitenlandse zaken maakte over de campagnestrategie van Le Pen en zijn Front National (FN). Hoe werkt de campagne voor beide heren gemeenteraadsleden (in Lille en Roubaix), district Pas-de-Callais, een van de regio’s in Frankrijk waar Le Pen zijn grootste aanhang heeft?

‘Aangezien de Franse media ons alleen slecht in het nieuws brengt, zijn we genoodzaakt andere tactieken te gebruiken. Dat zijn ‘affichage en tractage’ (posters en folders). Door zoveel mogelijk van deur tot deur te gaan proberen we onze potentiele kiezers te bereiken. Vandaag nog is een hele groep jongeren Lille in geweest om campagne te voeren.’ Voor ons op de grond liggen een aantal posters uitgestald waar Pecharman driftig naar gebaart. ‘De boodschap op deze posters is simpel omdat de mensen inmiddels goed bekend zijn met waar het Front National voor staat’, legt Pecharman uit. ‘Le Pen Président of Votez Le Pen volstaat. Daarnaast hebben we folders waarin we tekstueel een en ander kunnen toelichten. Of deze bijvoorbeeld, waarin we de andere presidentskandidaten zwart maken.’

Het valt op dat de twee gemeenteraadsleden zich niet laten verleiden tot ongenuanceerde uitspraken over buitenlanders. In plaats daarvan krijgen we een keurig politiek verhaal over de ‘préférence nationale’. Voorkeur voor de echte fransen dus. ‘Het is eigenlijk heel logisch’, beweert Pecharman. ‘In de familiekring kies je voor je eigen kinderen. In de sociale sfeer geef je voorkeur aan je vrienden. Waarom niet op landelijk niveau voorkeur geven aan je eigen mensen?’ Steeds meer jongeren in de banlieues tonen hun steun aan Le Pen. Hij bezoekt de achterstandswijken en spreekt met ze als enige Franse politicus. Waarom deze aanhang van –van origine niet franse- jongeren? ‘Deze jongeren zien in dat er verandering moet komen. Dat de huidige politici niets voor hen doen willen. Ze zijn niet meer Noord Afrikaans, zij voelen zich even frans als elke andere fransman. Door hun steun te betuigen en Front National te stemmen tonen ze hun liefde voor het vaderland.

Toen we het kantoor van deze heren in Lille probeerden te vinden, hebben we een aantal keren de weg gevraagd. Waar we vroegen naar het kantoor van de Front National werden we raar, zelfs boos aangekeken. Maar niet alleen op straat is er sprake van een ‘cordon sanitair’, ook politici en de media lijken hierbij aan te sluiten. Hoe is het voor deze gementeraadsleden om onder dit soort omstandigheden te werken?

‘Hier in het noorden valt het erg mee’, antwoordt Frederic Buzet. ‘Mijn buren weten van wat voor partij ik ben. Op straat word ik niet echt raar aangekeken. Op een enkele rare actie na valt het allemaal erg mee. Dit komt overigens ook omdat het Front National zo sterk is in deze regio.’ Maar waarom willen de mensen dan niet vrijuit bekennen dat ze Le Pen stemmen? Waarom staat Front National (net als we met de Partij van de Vrijheid hebben gezien in Nederland) steevast lager in de peilingen dan wat ze uiteindelijk aan stemmen behalen? ‘Er heerst nog steeds een sociale code niet op Le Pen te stemmen die grotendeels door de pers ingegeven wordt’, antwoordt Pecharman. ‘De mensen durven nog niet vrijuit te zeggen wat ze gaan stemmen, zelfs nu er een ‘Lepenisatie’ heeft plaatsgevonden onder een deel van het Franse volk. Hierdoor zullen we elke keer uiteindelijk nog flink wat punten inlopen op de andere kandidaten, daar zijn we zeker van, let maar op aanstaande zondag!’

In de rechterzijbalk onder de google-ads vindt u linkjes naar de laatste artikelen van BKB.

Reacties (3)

#1 HansR

Voor zover ik weet heeft hij een echte aanhang van rond de 20%. Dat kan rare effecten gaan geven. En zelfs de Franse Inlichtingendienst houdt dit in de gaten.

  • Volgende discussie
#2 Jimmy

Ik ben voor een wat rechtsere – liberale – koers in Frankrijk, maar dit hoeft van mij nu ook weer niet.

LePen is gewoon geen helder figuur, waarom stemmen jongeren op zo’n man?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

Nu met de video erbij!

  • Vorige discussie