Op campagne met Femke Halsema – GC embedded

Tourbus GroenLinks (Foto: Arnoud de Boer)

De opstapplaats is Amsterdam Amstel. Hier stapt Femke Halsema, de lijsttrekker van GroenLinks, in een bus om vandaag in Noord- en Zuid-Holland campagne te voeren. Ik ben niet de enige volger in de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni. Zo ging de schrijver van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ mij al voor namens Nrc. In tegenstelling tot Kluun, hebben wij echter niet te maken met een campagnestop of ziekte van Femke Halsema.

Live verslag hieronder.

Einde live bloggen. Hieronder in omgekeerde volgorde de tijdlijn:

Nawoord/Update: Liefhebbers van campagnevoeren zullen er niet van opkijken dat Femke Halsema de nodige begeleiding meekrijgt op een campagnedag. Er gaat altijd een perswoordvoerder mee. Halsema’s persoonlijke medewerker is altijd in de buurt. Daarnaast is er een algemeen campagneleider die de leiding heeft over de gehele GroenLinks-campagne. Een campagnecoordinator houdt vervolgens alle acties van het promotieteam (podium + vlaggen opbouwen en flyers uitdelen) in de hand. Het promotieteam bestaat gemiddeld uit zo’n 7 voornamelijk jonge mensen, meestal studenten. Daarnaast is er een webteam-medewerker in de bus elke dag. Een videomaker completeert het gezelschap. Elke dag is er nog aanvulling van bloggers en journalisten. Dit varieert uiteraard.

In de bus is nauwelijks tijd voor voorbereiding, mede vanwege de tijd die besteed wordt aan het geven van interviews. Femke Halsema heeft echter tijdens de campagne een standaard verhaal dat ze houdt op elke stop. Dat vergt geen aparte voorbereiding. Om de interactie met kiezers na haar speech voor te bereiden is er wel voorbereiding. Vantevoren worden nog eventuele lokale gevoeligheden voor GroenLinks langsgelopen met de lijsttrekker, om onaangename verrassingen te voorkomen.

En hoe verloopt zo’n dag precies? Hieronder kun je het lezen.

14.43 uur – Femke Halsema’s bliksembezoek aan Gouda duurde maar vijf minuten, waarna ze in een auto naar Den Haag stapte voor een live radio-interview op Radio 1. De fut is er na vier uur campagnevoeren met een bus ook wel uit zo te zien. De gratis ijscokraam vind gretig aftrek, terwijl GroenLinks nog zieltjes probeert te winnen. Met deze concurrentie van de commercie eindigt de campagnedag voor Femke Halsema, en voor mij. Mijn dag ‘embedded’-bloggen zit er nu op. Terug naar Den Haag.

NB: Als GroenLinkse blogger zwaai ik weer af. Of ik de campagnedag buitengewoon bevooroordeeld weergegeven heb? Dat laat ik aan anderen over.

13.54 uur – Een omleiding van de campagnebus leidt tot ernstige vertraging. We rijden nu de markt in Gouda op. In de tussentijd is hier de nodige discussie over Rutte en de berekeningen van Netwerk. De conclusie wordt getrokken dat GroenLinks er niet iets bijzonders mee kan op dit moment.

13.30 uur – Zelfs uit Caracas, Venezuela komen er vragen voor Femke Halsema. Snel voordat we Gouda bereiken, neemt Femke nog een filmpje op voor de beantwoording.

13.05 uur – Via Den Haag rijdt de bus nu naar Gouda. Om 13.15 uur staat daar ongetwijfeld de lokale afdeling enthousiast te flyeren. Dat was namelijk zowel in Amstelveen en Voorschoten het geval, dus Gouda zal vast niet achterblijven. Het praatje van Femke Halsema blijft uiteraard consistent: nadruk op sociale en duurzame hervormingen van de sociale zekerheid en de economie.

De ‘vlogger’ die ingehuuurd is door GroenLinks maakt ondertussen opnames van Arjan El Fassed in de bus. Volgens vast recept wordt een vraag van een kiezer ingemonteerd met antwoord van Femke Halsema en een andere GroenLinks-kandidaat met verstand van zaken. Kandidaat Liesbeth van Tongeren praat vanaf Voorschoten met mensen van de Kamer van Koophandel over duurzame economie.

12.40 uur – Rutger van GeenStijl onthult bij introduceren van een vraag tot grote hilariteit van Femke Halsema dat hij de Viva leest. Met zijn roze microfoon viel hij al gelijk op bij het aankomen rijden. Uiteraard komt in het GS-interview dat Halsema geeft op Rutger’s voorspraak ‘het knietje’ voorbij, evenals Rutte en huilende families bij Netwerk voorbij. [Klik hier voor het filmpje van GeenStijl.]

De vragen van kiezers op straat in Voorschoten aan Femke Halsema gaan over de AOW, langer doorwerken en wat GroenLinks doet voor ondernemers. Als je een korte tijd meegaat op het campagnepad, merk je al snel dat kiezers zich het meest zorgen maken over de economie en hoeveel geld ze in hun beurs overhouden. Ondanks dat de bezoekjes van lijsttrekkers plichtmatig lijken is dit toch de manier om in contact te komen met kiezers. Je kunt echter ook aan Halsema wel zien dat een campagne, waarbij je altijd op je hoede en op je beste humeur moet zijn, vermoeiend moet zijn.

12.20 uur – We komen aan in Voorschoten. Staat Rutger van GeenStijl hier met zijn roze microfoon? Femke Halsema’s diepte-interview met Financieel Dagblad gaat ondertussen over de plannen van GroenLinks met de WW.

Ja, Rutger is er en gaat waarschijnlijk over ‘het knietje’ vragen stellen.

11.56 uur – Arjen el Fassed, Neerlands meest gevolgde Twitteraar en kandidaat, zit ook in de bus. Hij twittert over de uitzending van Netwerk over het VVD-programma.

11.32 Financieel Dagblad interview aan boord Femke Halsema, over leiderschap en economie.

11.19 uur – Hier in Amstelveen vragen voor @FemkeHalsema over economie en banen op Schiphol, kilometerheffing, meer vrouwen aan het werk en Palestijnse situatie. Ook kreeg Femke Halsema nog vraag over ‘het knietje’. Naar aanleiding van Balkenende’s opmerkingen richting de RTL-journalist, zou Halsema onze demissionaire premier een knietje hebben willen geven. Dit had ze JPB na afloop met knipoog meegedeeld, onthulde ze op de markt in Amstelveen. Daarna volgde een kleine onbedoelde mediahype. De GroenLinks-lijsttrekker vond dat er genoeg over gezegd was.

10.35 uur – het schijnt dat GeenStijl vandaag nog langskomt. Gezellig! Algemene verwachting hier lijkt dat Femke Halsema hem zoals gewoonlijk weer inpakt met haar charme. We komen aan in Amstelveen, waar de nodige lokale GroenLinksers klaar staan op de markt.

10.22 uur – De koffie is gezet. Femke Halsema is zich aan het opmaken. Ze bespreekt ondertussen de verkiezingsanalyses in de ochtendkranten met haar persvoorlichter en GroenLinks-kandidaat Liesbeth van Tongeren. We rijden richting Amstelveen in een bus met daarop de leus ‘Klaar voor de Toekomst’. Eens kijken hoeveel mensen daar op ‘ons’ zitten te wachten.

 1. 1

  GC embedded? GL embedded bedoel je. Arnoud is behalve voormalig GL raadslid ook een volstrekt kritiekloze volgeling van Halsema. Dit heeft met onafhankelijk bloggen niks te maken, wel met ordinair campagnevoeren. Niks mis mee, in reguliere media gebeurt het ook dagelijks, maar noem het geen embedded bloggen, noem het aub embedded campaigning.

 2. 2

  Namens GC is het embedded. Dat Arnoud zelf een GL-zeloot is doet daar niets aan af. Overigens staat Arnoud zijn loyaliteit gewoon vermeldt op de “over ons”-pagina.

 3. 3

  Tja, lijkt me een Eva Jinekje. GC doet het met GL, maar heeft niet de regel dat als GL in het nieuws is om dan onafhankelijk verslag te doen. Mag allemaal, maar dan geen normatieve stukken meer over Geen Stijl of De Telegraaf. Zoals de waard is…

 4. 4

  @3: Wie weet doet GC het een dezer dagen ook nog wel met D66, want Arnoud is niet de enige GC’er met een lidmaatschapskaart van een politieke partij.

  Heb je daar problemen mee?

 5. 5

  @1: er is nooit iets geheim geweest over mijn politieke voorkeur en dit is een weblog, dus embedded bloggen lijkt me een logische term hier. Wat je verder over mij wilt uitstorten dat laat ik aan jou hoffelijkheid over ;-)

 6. 6

  “heeft niet de regel dat als GL in het nieuws is om dan onafhankelijk verslag te doen”

  Je mag ons op dat soort verslagen wijzen.

  Het valt mijzelf wel eens op dat we eigenlijk niet zoveel over GL schrijven. Voor mezelf sprekend is het denk ik zo dat grotere partijen interessanter zijn om over te schrijven (SP incluis), en ook over partijen waar je het mee oneens bent (vooral PVV)

 7. 7

  Ik kan me trouwens ook nog wel stukken herinneren van onze GL’ers die kritisch waren over GL. Ik heb ook een keer een kritisch stuk over D66 geschreven. Ik zie het probleem niet zo, zeker niet als ik het verslag tot nu toe lees.

  Dit soort stukken geeft wat mij betreft een aardig inkijkje in de campagnemachinerie.

 8. 8

  Daarnaast is GC geen nieuwsorganisatie die zo maar even iemand anders kan sturen, maar een vrijwilligersorganisatie die roeit met de riemen die het heeft.

 9. 9

  @4 Zoals ik al schreef, mag allemaal, mits GC ‘rechtse’ media in de toekomst niet de maat gaat nemen over eenzelfde soort ‘campagning’.

  @5 Mijn hoffelijkheid gebiedt mij te zeggen dat er niets mis is met jouw politieke voorkeur, wel met je kritische blik tav je eigen partij. Hoef je je niet voor te schamen, hebben meer mensen last van.

  @6 Ik wijs er nu op dat dit embedded verslagen niet geheel onafhankelijk is. Mag best, maar de argeloze lezer mocht per ongeluk eens denken dat het dat wel is.

  @7 Ik vind zo’n inkijkje ook de moeite waard. Nog meer de moeite waard zou ik het echter vinden als het niet gedaan werd door een (ik citeer Joost) een GL zeloot.

  @8 Dat snap ik, maar waar staat geschreven dat een vrijwilligersorganisatie dan ook alles voor zoete koek moet aannemen?

 10. 10

  @9: waar staat geschreven dat een vrijwilligersorganisatie dan ook alles voor zoete koek moet aannemen?

  Antwoord: nergens. Waar baseer je op dat we dat zouden doen?

 11. 11

  @10 Mocht je nog niet snappen, ik vind dit stukje embedded bloggen van Arnoud vooralsnog een vorm van zoete koek. En gezien mijn ervaringen met deze blogger ben ik zeer benieuwd of er ook één kritisch woord over Femke geschreven zal worden.

 12. 12

  @11: mocht je het nog niet snappen: dat Arnouds stukje zoete koek zou zijn, wil nog niet betekenen dat onze vrijwilligersorganisatie (laat staan onze lezers) dat zou slikken.

 13. 15

  Zoete koek moet je niet slikken, maar goed op kauwen. Verder is in het algemeen een minder zoete koek gezonder (minder koolhydraten en vetten).

 14. 16

  Ah heerlijk, weer zo’n stukje meta-discussie. Dat schijnt tegenwoordig a priori de belangrijkste vraag te zijn: “Waar ligt de loyaliteit van de schrijver”.

  Als een pvda-wiskundige roept dat 1+1 2 is moet dat nog door een VVD-wiskundige worden nagerekend, ook als beiden voor een onafhankelijke organisatie werken.

  Straks wordt ik nog een D66-zeloot genoemd omdat ik toegegeven heb de vorige keer op D66 gestemd te hebben en moet elk stukje dat ik schrijf door een redactielid van andere huize worden gedubbelcheckt.

  Ik stel voor, Miguel, lever kritiek, stel vragen en toon vooral aan waar Arnoud vandaag kritiekloos is.

 15. 17

  @16 Dat zal ik zeker doen. Waarbij aangetekend dat stemmen op een partij van een andere orde is als een partij vertegenwoordigen. er zijn genoeg kritische partijleden, Arnoud is dat zelden of nooit. Ik heb bijvoorbeeld nog geen lettertje kritiek in dit stukje kunnen ontdekken.
  Femke maakt zich op, pakt charmant Rutger in, geeft knipoogjes over ‘het knietje’ is consistent en ondertussen flyert het afdelingsvolk zoals altijd enthousiast. Koningininedagverslag door een verslaggever van het EO programma Blauw Bloed.

 16. 18

  Djeez, Miguel grow up. Gewoon een leuk stukkie over een partij die wij een warm hart toedragen. Redelijk feitelijke beschrijving trouwens. Als je denkt dat we met dit stukje keihard onze rechtse reageerders aan het indoctrineren zijn heb je wel een lage dunk van hen.

  Lees het of laat het liggen, maar richt je kritische noten eens op iets nuttigs. Genoeg andere artikelen (dare I say bijstandsmoeder?)

 17. 19

  @18 Ik lees het en het wil maar geen leuk stukkie worden, hoeveel woorden er ook bij komen.

  Ik vind het zeer nuttig dat een embedded blogger van een kritische noot wordt voorzien door een (embedded)linkse reageerder.

  Aardig dat je me verwijst naar het andere artikel, maar dat gaat eigenlijk over precies het zelfde. Campagnevoeren en de onafhankelijke media. Over bijstand geen woord.

 18. 20

  @19: Laten we het zo zeggen. Nee, het is niet ideaal dat Arnoud het doet. En ja, Arnoud is vooringenomen, misschien zelfs wel meer dan de gemiddelde GroenLinkser.

  Maar het alternatief was geen stukje. We zitten de laatste tijd zeer krap in de content. Mocht je je geroepen voelen om iets constructiefs bij te dragen dan horen we dat graag. Via gastloggerschap staat de redactie open voor nieuw bloed :-)

 19. 21

  Ik bestrijd dat het stuk vooringenomen is. Het is juist neutraal, benoemt gebeurtenissen en besproken onderwerpen zonder op de inhoud in te gaan, that’s it.

  Dat noem jij Koninginnedag, je vindt het niet leuk, allemaal prima. Maar vooringenomen is wat anders.

  Dit stuk was er trouwens gewoon opgegaan, krappe content of niet.

 20. 22

  Maar idealer was geweest: Arnoud bij D66, Roy bij GL :-).

  Maar we hebben het helaas niet voor het kiezen, en zolang het geen hosannaverhaal wordt vind ik het best.

  Overigens doet Arnoud het wat mij betreft prima, het is gewoon een feitelijke beschrijving.

 21. 24

  @20 Dank voor het aanbod. Wie weet vloeit er nog iets aardigs uit mijn pen over

  @21 Kritiekloos of neutraal bedoelde vooringenomenheid, that;s the question. Andersom had ik het meer gewaardeerd als hij zonder enige gene partij had gekozen. Dan heb je wat.

 22. 26

  @24: Miguel, bedankt voor je feedback. Ik heb een feitelijke weergave willen geven van hoe het gaat op zo’n campagnedag. Als dat niet in je smaak valt is dat jammer. Je kunt me uiteraard niet van partijdigheid en gebrek aan partijdigheid onder hetzelfde artikel betichten. Maar goed, die tegenstrijdigheid mag je zelf beargumenteren. ;-)

 23. 30

  Je was inderdaad buitengewoon bevooroordeeld, Arnoud. Het kon nauwelijks door de beugel ;-)

  Even een vraag: hoeveel ‘begeleiders’ gaan er tijdens zo’n tour mee en wordt Halsema nou tijdens de reis nog stevig ‘geprepped’ voor de verschillende campagnestops?

 24. 31

  Er gaat 1 woordvoerder mee en de persoonlijk medewerker is altijd in de buurt. Daarnaast is er een campagneleider die de algemene leiding heeft over het geheel en een campagnecoordinator die alle handen van promotieteam (podium + vlaggen opbouwen en flyers uitdelen) in de hand houdt. Daarnaast is er 1 webteam-medewerker en 1 videomaker aanwezig voor het digitale deel. Het promotieteam bestaat gemiddeld uit zo’n 7 voornamelijk jonge mensen, meestal studenten schat ik in.

  Femke Halsema heeft een standaard verhaal dat ze houdt op elke stop. Dat vergt geen aparte voorbereiding in de bus. Daarna komen na Halsema’s ‘stump speech’ er vragen van mensen uit het publiek aanwezig is. Bestaat meestal voor 1/4 uit lokale GroenLinksers. De rest is toevallig aanwezig publiek c.q. geinteresseerd publiek dat op aankondigingen is afgekomen. Mijn indruk is vooral winkelend publiek dat in de buurt is. Om die interactie voor te bereiden: Vantevoren worden nog eventuele lokale gevoeligheden voor GroenLinks langsgelopen met de lijsttrekker, om onaangename verrassingen te voorkomen. Nog geen 10 procent van de vragen ging echter over lokale zaken.

 25. 32

  @ 25 Joost, dat lijkt me wel. Dit overstijgt maar net een opstel over een willekeurig schoolreisje. Incl ijsjes quote.

  @26 Arnoud Mijn punt is juist dat het nergens over gaat,alleen over een busreisje met Groen Links. Je blogt niet over de top in positieven en niet in het negatieve, het gaat eigenlijk nergens over. Hetzelfde verhaaltje had je kunnen houden over welke willekeurige lijsttrekker dan ook die rijden allemaal het land door om een ijsje te eten. Je creëert een mediamomentje, niks meer of minder, voor je partij. Pas bij je reactie op 31 geef je wat feiten, die misschien een beetje interessant zijn voor campagnevolgers.

  Verder lekker bezig blijven, hoor, alle stemmen tellen, ook voor de kleintjes.

 26. 36

  Omdat ik wel benieuwd was wat embedded nou betekent, ben ik undercover meergereisd. Met eigen vervoer natuurlijk, had ik op de bus gezeten, was ik waarschijnlijk gesnapt.U ziet mij met mijn fiets, rechts achter Halsema, op de foto met die knul met die roze lolly.

  Ik kan u zeggen dat wat meneer Arnoud beschrijft, indedaad de feitelijkheden waren. Niks aan dus. Geen onvertogen woord of misstap. Zelfs die bobbel in de broek van de roze-lolly meneer was snel verdwenen, toen Halsema hem ook echt toesprak.

  Kortom, weinig opwindend. En dat is niet goed voor GL. Reclame maken moet tegenwoordig van pats boem. Shockcampaigning.
  Doet een partij dat zelf niet, dan had de embeddded blogger er nog wat van kunnen maken, natuurlijk.
  Ik vrees dat embedded hier betekende: opgegaan in de saaiheid van dit evenementje.

 27. 37

  @36: Zo is het maar net. Zo’n campagnedag is ook weinig opwindend. Maar Miguel had liever gezien dat ik het een beetje had opgepimpt als een GeenStijler. Helaas voor hem: Niet mijn stijl.

 28. 38

  @37 Hoho,ik ben geen GeenStijler, dank je feestelijk. Wat ik graag had gezien was een verslag met enige duiding, geen kale opsomming. En toch ook graag of een stevig campagneverhaal of een serieus kritische beschouwing.

  Zijn er nog mensen langs geweest die gezegd hebben niet op La Halsema te stemmen? Wat vond ze van die verkiezingsanalyses in de krant? Wat gaat ze in het FD zeggen? Dat soort dingen.

 29. 39

  Blij dat je na 10 (!) reacties waarin je alleen maar roept het allemaal kudt te vinden eraan denkt om gewoon eens wat te vragen. Waarom is dat zo moeilijk?

 30. 40

  @38: ze vond het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat D66 in de Volkskrant credits kreeg voor het klemzetten van de VVD op de hypotheekrenteaftrek. Want D66 had eerder zichzelf met hun breekpunt klemgezet.

  Ik zat niet bij het interview over het Financieel Dagblad aan tafel. Journalist kreeg vooral uitleg over GroenLinks-programma op sociaal-economisch terrein.

  Niet alle mensen die bij de bus stonden zeiden op Halsema te stemmen. Er was een CDA-kiezer die lokaal wel GroenLinks stemde, maar ‘het knietje’ van Halsema maar niets vond. Kritische ondernemers over de kilometerheffing waren er ook.

 31. 43

  @39 Als je al die reacties naleest zul je zien, dat ik slechts geantwoord heb op anderen. Ik ben een beleefde zuurpruim.

  @40 Kijk, dat zijn aardige dingen om te lezen.