DATA - Een prachtige website met populatiegegevens, laat zien hoe de bevolkingsopbouw in de toekomst zich ontwikkelt. Onderdeel van de nieuwste gegevens is het opleidingsniveau van de bevolking.
De onderstaande grafieken laten zien hoe de populatie van Europa zich ontwikkelt. Links de situatie in 1970, rechts die in 2030.
Er is geen Ministerie van Onderwijs in Brussel, maar toch stijgen de opleidingsniveaus: in 2030 is de categorie “no education” al bijna weg. In 2100 is volgens het model ook de lichtblauwe kleur verdwenen. Mooie visualisatie!
Reacties (6)
Weet je wat hetzelfde is als 2100-2015? 2015-85.
Alleen als ik in 1930 een paar grafiekjes had gebouwd over 2015 had je me achteraf keihard uitgelachen.
Dit soort prognoses zijn cijfermatige exercities zonder enig reëel onderbouwd kader anders dan normalcy bias. Volstrekte flauwekul.
Bijzonder gevaarlijk dat we zo gewend zijn om dit serieus te nemen dat zelfs beleidsmakers niet anders kunnen dan een grafiekje doortrekken tot 2100 er vanuit gaande dat die prognose een voldongen feit is.
Misschien bestaat Nederland niets eens meer in 2100 of is educatie zoals we het nu kennen een volkomen vreemd begrip.
In de USA en de UK is iedereen erg goed opgeleid in 2100 vooral dankzij het feit dat ze beiden hun buitengrenzen naar Europa gaan sluiten .
Je hebt het over opleidingsniveau maar ik zie eigenlijk alleen maar dat de groep jonger dan 15 aanzienlijk kleiner is in de tweede dan in de eerste grafiek. En de consequenties daarvan zijn vele malen groter dan dat iedereen wel of geen opleiding heeft.
Geen rekening is gehouden met het feit dat opleiding steeds minder voorstelt.
Denkend aan het jaar 2100 zullen vooral kunstopleidingen populair zijn. Van alle 13.000 studenten die Nederland telt zal 30% zich bezig houden met creatieve studies, op nummer twee zal staan land- & tuinbouw.
Vooral de Universiteit van Amersfoort zal een toename van studenten krijgen, voor het 10 jaar achtereen zal het aantal studenten aan de Vrije Nieuwe Amsterdamse Universiteit afnemen vanwege toenemende transportkosten. De voormalige hoofdstad ziet veel mensen de stad verlaten in verband met de duurder wordende veerdienst tussen Hilversum & Amsterdam.
De Nederlands-Duitse Universiteit van Maastricht sluit vanwege te weinig interesse.
Er is letterlijk -nul- reden om te denken dat bovenstaande reactie minder waarheid bevat dan het stukje.