Importbruidjes: bloggend rechts kan of wil niet lezen

Ach en wee, het land is weer te klein. De rechter heeft bepaald dat een Marokkaanse vrouw zonder eerst in het buitenland een inburgeringsexamen te doen naar Nederland mag komen voor gezinshereniging. Het examen blijft verplicht, maar regels zijn regels. En volgens de Nederlandse regels mag je deze eis niet stellen.

Bloggend rechts Nederland staat op zijn achterste benen. Zo roept GeenStijl dat “importbruidjes weer welkom zijn“, en zegt dat dat de schuld is van een ‘linksdragende’ rechter. Ook Het Vrije Volk is het er duidelijk niet mee eens en de schrijver vindt het oneerlijk dat hij wél heeft moeten betalen voor zijn Braziliaanse importbruidje.

Lezen is blijkbaar moeilijk voor GeenStijl en Het Vrije Volk. Het gevolg? Hun hele achterban buitelt over elkaar heen in verontwaardiging. Maar kunnen ze gewoon niet lezen, of willen ze de volgende passage uit het vonnis niet lezen:

Voor vreemdelingen die om andere redenen dan gezinshereniging naar Nederland willen komen, blijft het halen van het inburgeringsexamen in het land van herkomst wèl vereist.

En ja, onze overheid maakt dus wél een onderscheid tussen gezinshereniging en gezinsvorming. En dat laatste blijft gewoon zoals het is, mét examen in het land van herkomst. Niks dus importbruidjes voor GeenStijl, en niks dus oneerlijk voor Het Vrije Volk.

Maar om welke aantallen gaat het hier? Over welke tsunami van herenigers praten we nu precies? Nou, vorig jaar ging het om ongeveer 23.000 migranten die een aanvraag deden voor gezinshereniging én -vorming. Vanaf ongeveer 2001 is het aantal gezinsvormers al groter dan het aantal gezinsherenigers, dus ik ga er vanuit dat dit om ongeveer 10.000 mensen gaat per jaar.

Is dat veel? Nou nee. Het betekent dat er op jaarbasis 1 persoon op de 1600 bijkomt door gezinshereniging. Wat mij betreft dus peanuts.

 1. 1

  Logisch.
  Dus jij denkt echt dat dat zo blijft? Vanaf nu komen er spontaan 90% mensen qua gezinshereniging naar Nederland en max 10% voor vorming. Binnen een paar weken ben je, ook in het buitenland, getrouwd…

 2. 3

  Is de clue van het verhaal niet dat de huwelijksvoltrekking nu gewoon in het buitenland gaat plaatsvinden en daarmee de gezinsvorming simpelweg een gezinshereniging wordt?

 3. 4

  @1,2,3: Nee. Er zijn voorwaarden aan gezinshereniging. Zoals dat je nog niet in Nederland woonde toen je trouwde, en dat je minimaal een bepaalde periode in het buitenland samengewoond hebt.

  Anders is het gezinsvorming, en dan gaat deze vlieger niet op.

 4. 6

  “Zo heeft de rechter van de Vreemdelingenkamer in Amsterdam vandaag besloten dat de bruidjes ook best eerst naar Nederland kunnen komen om daarna pas een toelatingstest te doen. Mochten ze die vervolgens niet halen. Ach, daar komen we dan ook wel wel (onder)uit…”

  Gezien de resultaten uit het verleden zie ik inderdaad niet gebeuren dat mensen die hier al zijn, en het niet halen, vervolgens weer weggestuurd worden.
  Dit lijkt mij een terecht punt van GS.

 5. 7

  Maar goed dat er nog linkse media is. Ik ben het overigens wel eens met de uitspraak van de rechter, maar ik denk (en dat is wat anders dan vrezen) dat er van die inburgeringscursus weinig meer terecht komt zodra de bruid in de huwelijkssponde is beland.

 6. 8

  @6: Ja, maar volgens mij zijn daar ook al regels voor, voor mensen die de inburgeringstoets niet halen, toch?

  Misschien kunnen we dat doortrekken naar deze herenigers?

 7. 11

  @10 Mwoah. Die huwelijkspartner gaat ook deelnemen aan deze maatschappij dus dan is het niet zo gek om daar vooraf een aantal minimale toelatingseisen voor te stellen.

 8. 12

  [email protected]
  Het is normaal dat het huwelijk geregeld wordt. Een dochter van me geeft de inburgeringscursus en al die meisjes kenden hun partner niet van te voren. De cursus is een fluitje van een cent. Mijn dochter heeft een score van 100%. Iedereen direct geslaagd. Je moet wel zeer dom zijn om er niet doorheen te komen. Het kost enkel wat geld. Tot nu toe heb ik het een goede investering van de man in Nederland gevonden.

 9. 13

  @Joost(8). Ik ben niet bekend met de regels voor het niet halen van de inburgeringscursus voor mensen die hier al zijn.
  Ik heb echter niets vernomen over uitzettingen van zakkers. Dit gebeurt volgens mij ook niet. Dus zullen ook zakkende importbruiden hier gewoon gedoogd gaan worden.

  En als je dat een beetje overtrokken formuleert heb je de tekst van GS. De beschuldiging van niet lezen is dus volgens mij onterecht, hooguit hebben ze een, volgens jou, verkeerde conclusie getrokken.

  Als het ook nog zo is dat “het slagingspercentage niet om over naar huis te schrijven (was)” de reden is, is dit een onbegrijpelijk vonnis. En vind ik de toon van GS niet overdreven.

  Gezien reactie 12 en wat ik van GS gewend ben zal dat wel niet zo zijn, misschien heeft iemand de motivatie doorgespit?

 10. 14

  @13: Neem toch nog eens de moeite om het stuk vanaf de italics te lezen. Daarin staat heel duidelijk dat importbruidjes niet naar Nederland toe mogen komen om het inburgeringsexamen te doen. Als importbruidjes dus zakken, doen ze dat in het buitenland en komen ze dus nederland helemaal niet binnen en kunnen dus ook niet gedoogd worden.

 11. 15

  @13: GS impliceert heel duidelijk dat het gaat om alle importbruiden, en heeft het in de rest van het artikel over gezinsvorming.

  Illustratie:

  “En dat was een slag in het gezicht van de vele kansenjongeren die tot hun 20ste alles wat blond is in het subtropisch zwemparadijs in de tieten knijpt om vervolgens uit eigen vaderland een niet geïntegreerd maar wel onbedorven maagd te importeren.”

  Deze alinea gaat duidelijk niet om gezinshereniging, waar het vonnis wél over gaat. Ergo: GS praat poep.

  Combineer dat met een van de eerste zinnen:

  “Alle maatregelen die zijn verzonnen om ongeletterden uit het Rif-gebergte te weren, behoren dankzij een linksdragende rechter uit Oud-Zuid, weer tot het verleden.”

  En je hebt een hysterisch, nergens op gebaseerd artikeltje.

  Toegegeven, de laatste zin van het artikel kan kloppen:

  “Mochten ze die vervolgens niet halen. Ach, daar komen we dan ook wel wel (onder)uit…”

  Maar dat slaat dan wel op een compleet andere groep. Bijvoorbeeld kinderen en een vrouw die zijn achtergebleven in het land van herkomst. Wat jij en ik daarvan vinden doet voor dit stukje niet ter zake, want dat is een compleet andere discussie.

  En de basis waarop jij het vonnis onbegrijpelijk noemt ontgaat me overigens een beetje: “Als het ook nog zo is dat “het slagingspercentage niet om over naar huis te schrijven (was)” de reden is, is dit een onbegrijpelijk vonnis.”

  Waarom dan? De rechter heeft duidelijk gekeken naar bestaande wetgeving en geconcludeerd dat deze regel daarmee in strijd was, en alleen voor gezinsherenigers. Hij heeft dit vonnis niet geveld omdat het slagingspercentage zo laag was. Als we het met het vonnis niet eens zijn dan zijn er twee mogelijke stappen:
  – in hoger beroep
  – de wet aanpassen

 12. 16

  @10/11:
  Ilja Pfeiffer heeft een tijdje geleden een stuk geschreven (volgens mij in NRC, maar ik kan het niet meer vinden) over hoe hij een verblijfsvergunning probeerde te krijgen voor zijn Russische vriendin. Dat bleek een ware kafkaëske hel te zijn, die hem duizenden euro’s kostte en waarbij hij zich als Neerlandicus zelfs genoodzaakt zag een advocaat in de arm te nemen omdat hij de formulieren niet meer begreep. En dat soort verhalen hoor je meer, terwijl samen kunnen leven met je geliefde toch een vrij essentieel recht is.

 13. 17

  @13 dan zou je 1ste de posting van joost, zodat je kan weten waar het om gaat en dat dus gs onzin aan het verkopen is. over VV maak ik geen illusie

 14. 19

  @15, ik zie het nu. Ik ben al zoveel van GS gewend dat ik daar doorheen lees.
  En met onbegrijpelijk bedoel ik voor mijn beperkte begrip, beetje zoals dat mijn werkgever mijn snelheidsovertredingen tot 10km/h moet betalen, of dat buschauffeurs geen gratis vervoer actie mogen voeren, en dus gedwongen worden te staken.

  @17, er missen er een paar woorden in die zin, of kijk ik zo scheel?

 15. 20

  Wat ontzettend onterecht om GeenStijl en HVV te beschuldigen dat ze niet kunnen lezen. Natuurlijk snappen ze best hoe het zit. Alleen is het verdraaien van feiten voor het maximale verontwaardigingseffect bij hun reaguurders hun core business.

 16. 21

  @16 Je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat de huidige bureaucratische hel rondom dat soort zaken om te huilen is, maar dat neemt niet weg dat op zich een vorm van inburgering geen slecht idee is.

  Overigens heb jij het over het verkrijgen van een verblijfsvergunning, dat is natuurlijk nog iets anders dan het al dan niet slagen voor een inburgeringscursus.

 17. 22

  Dit soort van inburgeren is totaal zinloos. Met goede leerlingen komt mijn dochter op Nederlands middelbaar niveau. Dit heeft echter niets met de cursus van doen. Het is de wil en de mogelijkheid van deze ontwikkelde meisjes. De toets is simpel. Kan je uit je hoofd leren zonder er iets van te begrijpen. Net zo iets als het leren van de tafels. Verder moet je een aantal zinnen kunnen nazeggen. Er wordt niet doorgevraagd of je wel begrijpt wat je zegt of naar de inhoud van de vragen. Je geeft het goede antwoord. That’s all. Iemand die er niet in slaagt om de test goed door te komen, is het ook niet waard om in de Nederlandse maatschappij opgenomen te worden.

 18. 24

  [email protected]
  De vragen zijn anders, maar het klopt dat er vreemde vragen tussen zitten.
  De toets is wel verzwaard: wat wil zeggen dat je meer goede antwoorden moet geven om te slagen. Toch nog steeds geen enkel probleem.

 19. 26

  @23 idd, vooral die vraag waarmee de houding tov homo’s getoets wordt. mannen die elkaar op een terras aanraken/strelen. volgens mij zullen turken, marokkanen enz. hetvreemd vinden dat mannen elkaar niet raken!!!

 20. 28

  @24: een 4,9 gehaald en nu is de toets nog zwaarder? Ik kan terug naar de goelag archipel. Wat een stelletje zwaar irritante kutvragen. Een houten ooievaar in de tuin en een centrum indicatiestelling? En die vuurwerkrotzooi ruimt iemand anders maar op. Allemachtig.

 21. 29

  -Zijn jullie al lang getrouwd?

  -Ja, menirr.

  -Kun je dat bewijzen?

  -Ja, menirr. Hirr bewaisj van dorpsimam.

  -Wonen jullie al lang samen?

  -Ja, menirr.

  -Kun je dat bewijzen?

  -Ja, menirr. Hirr bewaisj van moeder.

  -Is ze meerderjarig?

  -Natuurlik, menirr.

  -Geen nichtje?

  -Nee, nee, achternichtje.

  -Nou, daar lijkt me dan geen steen tussen te krijgen, kom d’r in.

  Ik voorzie inderdaad ook helemaal geen problemen.

  @16

  Goed zo! Een tevreden schrijver is geen schrijver. Dikke, lelijke, alcoholistische rukkers horen vrouwloos te zijn. Oostblok importmokkels bedreigen de natuurlijke orde.

 22. 30

  “Oostblok importmokkels bedreigen de natuurlijke orde”.
  Al die goed opgeleide, goed uitziende vrouwen die naar Nederland komen frusteren de gemiddelde Hollander die alleen nog maar kan dromen van geniste kansen.

 23. 31

  @25 Nee, ik neem geen imburgeringsexamens af. En ik snap je opmerking bij 17 nog steeds niet.

  Ik ben wel geschokt door de vragen van het examen hierboven gelinkt.
  Ik ben niet ingeburgerd, had 4.7!!
  Wat een onzin zeg, hoe lang met de trein van A’dam naar Deventer ofzo, belachelijk…
  En die vraag over het CWI: Ik ging dus inderdaad de dag nadat ik onslagen werd daarheen, waar mij ijskoud werd medegedeeld dat ze niets voor mij gingen doen tot de dag na mijn laatste werkdag. Eén van de vragen die absoluut dus niet kloppen.

 24. 32

  @31: Ben gerust, mijn score lag in dezelfde orde. Het zijn in meerderheid wel typische vanbuitenleervragen (als ik de test nog eens over mag doen met wikipedia, google en NS website ter beschikking haal ik hem wel makkelijk).

  @29: Jij kent de IND niet.

  -Ja, menirr. Hirr bewaisj van dorpsimam.

  -Jammer, de Imam is geen authoriteit. We willen overheidsstukken met stempel en handtekening. U mag terug naar hetl and van herkomst. Ga niet door start, u ontvangt geen verblijfsvergunning. Haha!

 25. 33

  @32

  -Disjkriminazi, wat nu geburrt?

  -Uw bruid mag voor onbepaalde tijd onbewaakt in een bungalowparkje wachten op haar uitzetting. Ze moet zich elke week melden, doet ze dat niet, dan doen we niets. Elke vier jaar doen we een generaal pardon voor illegalen die hier al een tijdje zitten, zodat ze daarna op mijn partij kunnen stemmen.

 26. 34

  Oeps, fout, dat meidje was hier nog niet. Sorry.

  Wat nu, euhm

  – Nee, nee, menirr, hier de “officiële” papier van burgemeester, mijn neef.

 27. 35

  @35: Nee jammer, niet goed genoeg. Kom eerst maar eens aan met een stempel van je neef de minister van Binnenlandse Zaken. Oh dat is toevallig geen neef van je en je kunt het kapitaal niet opbrengen dat als smeergeld voor die stempel nodig is? Dat is niet ons probleem.

 28. 37

  @35

  Nounou, de minister van Binnenlandse Zaken… Een ambtenaartje van burgerlijke stand is goed genoeg. Gelukkig zijn ambtenaren bezuiden de Alpen notair ongevoelig voor omkoperij. Ik bedoel, het kost je wel een hele geit, twee keer zoveel als dat je nichtje kost.