IJsland pleegt zelfmoord

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

So long, and thanks for all the fish! (Plaatje: De Speld)

In de nacht van zondag op maandag heeft de Britse Marine ten noorden van Zweden het stoffelijke overschot van IJsland aangetroffen. Hoewel het officiële onderzoek naar de doodsoorzaak nog loopt, wijst alles erop dat het eiland zelfmoord heeft gepleegd. Volgens insiders is het land waarschijnlijk door verdrinkingsdood omgekomen. Vermoedelijk is de financiële crisis het land te veel geworden. Voor de omliggende landen komt het nieuws als een schok.

De aftakeling van het eens zo rustieke land is volgens velen ingezet door het exorbitante gedrag en de riskante rentebedragen van de IJslandse bank Icesave. Dat de bijna maniakale zelfoverschatting het land uiteindelijk fataal zou worden konden echter weinigen voorzien. De economische en politieke malaise die voortvloeiden uit het in eerste instantie vooral financiële debacle bleken het land ook persoonlijk zwaar te hebben getroffen. De affaires rond de terugbetaling, de openlijke ruzie met Engeland en het uitstellen van toetredingsgesprekken tot de EU troffen het land diep, zo bleek uit de afscheidsbrief, die dobberend in fles in de Noordelijke IJszee werd aangetroffen.

In de brief staan enkele belangrijke aanwijzingen over de geestesgesteldheid van het land. In 14 pagina?s tellende aanklacht wordt volgens de autoriteiten gerefereerd aan de ?kille zakelijkheid? van vooral Nederland en Engeland, die ?geen begrip? voor IJsland zouden hebben gehad. Groenland, dat ooit nauwe banden met IJsland onderhield, kan het nog steeds niet geloven. ?Het voelt nog wat onwerkelijk. We zijn de laatste tientallen miljoenen jaren uit elkaar gedreven, dat wel. Maar je voelt toch een band. Dat gaat nooit meer weg, zelfs na al die tijd.?

Volgens psychiater Bertold Jungmann was de openlijke en politiek riskante tegenstem over de terugbetalingsregeling ?een schreeuw om aandacht?. ?Een land in zo?n psychische toestand moet je niet alleen laten. Dat doen we bij mensen ook niet. Alle tekenen waren wat mij betreft aanwezig, maar ik ben om politieke redenen niet in staat gesteld in te grijpen. Schandalig vind ik het.? Zowel premier Gordon Brown als demissionair minister van Financiën De Jager willen niet reageren op de kwestie.

De gevolgen van het overlijden van IJsland voor de Noordzee en de Noordelijke IJszee moeten nog in kaart worden gebracht. De omringende landen proberen de positieve kant van de tragedie te zien. Volgens Noorwegen is ?het uitzicht er enorm op vooruit gegaan?, en is het koudere water uit de omgeving van Groenland ?een welkome afwisseling?. In Brussel bestaat voor rouwende landen de mogelijkheid om een condoleanceregister te tekenen. De familie heeft toestemming gegeven om een gedicht uit de afscheidsbrief in zijn geheel af te drukken.

sjó
svo kalt
svo kalt
sjó
það er nóg
Ég er einn
taka mig
yndi sea
-Ísland

(vertaling, red.:
?De zee,
Zo koud,
Zo koud,
De zee.
Het is genoeg,
Ik ben alleen
Neem me mee
Lieve zee?
-IJsland)

  1. 4

    Ik las een tijd geleden een stuk in de New Yorker over hoe het toch kon dat IJsland in zo’n zware financiële crisis terecht kon komen. De scene uit dat verslag die me het best is bijgebleven was dat de schrijver aan de hoteldirecteur (oid) vraagt wat al die luide knallen zijn. De hoteldirecteur antwoordt dat dat ontploffende auto’s zijn, die alleen ontploft nog iets van waarde hebben (verzekering).