Iets doen II

COLUMN - We maken een vuist tegen IS! We zullen niet rusten tot deze verderfelijke groep vernietigd is!

Critici vragen zich af of Obama wel een exitstrategie heeft. Hoe trek je jezelf nadien terug uit zo’n conflict, hoe vermijd je dat je nog jarenlang oorlog blijft voeren tegen een nogal ongrijpbare vijand? Een land kun je verslaan, een land kan zich overgeven en smeken om genade; bij een los-vaste terreurgroep is het bepaald minder evident wanneer je victorie kunt kraaien.

Wanneer kunnen we zeggen dat de vers gesmede coalitie het kwaad daar metterdaad heeft gestopt? Is dat wanneer er niet langer westerse gijzelaars voor het oog van de camera worden onthoofd? Wanneer er geen christenen meer op bergen worden gedreven om daar uitgehongerd en afgeslacht te worden? Zijn we klaar wanneer er geen vrouwen meer worden ontvoerd om – in afwachting van de beloofde hemelse maagden – dag in, dag uit verkracht te worden? Is de klus geklaard wanneer de nieuwe regering van Irak stabiel is, en wanneer Assad weer stevig in zijn Syrische zadel zit? Of is het karwei pas gedaan wanneer alle IS-strijders uiteengedreven zijn?

In al die gevallen kunnen we lang wachten.

Zorgelijker nog acht ik het de ontstentenis van een deugdelijke entrée-strategie. Hoe haal je het in je hoofd te denken dat je met een vrijwel uitsluitend westerse coalitie schoon schip kunt maken in een conflict dat door de aanjagers ervan met succes is gekadreerd als antiwesters en strikt religieus? Zonder degelijke islamitische deelnemers voed je vooral de bron van het conflict. (Turkije telt amper als serieuze partner: dat land haakt vooral aan om te voorkomen dat de Koerden een sleutelrol in het conflict krijgen toebedeeld en met dat doel door het westen worden bewapend.)

Waar de huidige aanpak me nog het meest aan doet denken, is de vruchteloze korte interventie in het geval van huiselijk geweld. Man slaat vrouw, vrouw is murw geworden, buren en familie weten ervan, en uiteindelijk gaat een buitenstaander erop af en verkoopt de mishandelaar een enorme peut. Buitenstaander verwacht dat de vrouw in kwestie opgelucht ademhaalt en zich bevrijd voelt.

Maar zo werkt het nooit. De vrouw in kwestie aarzelt, of erger: ze verdedigt haar vent, en ze blijft. En zodra de buitenstaander uit het vizier is, verhaalt haar vent zijn woede weer op haar. Wil je haar situatie kunnen verbeteren, dan heb je de structurele steun nodig van buren, familie en kinderen. Je moet zorgen voor een vluchtweg, onderkomen, veiligheid en perspectief.

Het enige dat tegen IS helpt zijn langdurige coalities en ingenieuze interventies, ontwikkeld door mensen die terdege thuis zijn in het conflict. Buitenstaanders die langskomen met adviezen en een handvol ‘strategische’ bommen, maken de zaak alleen maar erger. Helemaal wanneer ze nadien menen toch alles voor haar te hebben gedaan, maar ja: sommige vrouwen kiezen kennelijk gewoon voor zo’n man, hè?

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

 1. 1

  Sinds de Amerikanen, dankzij hun schaliegas, geen belang meer hebben bij het spelen van politieagent in het M.O. vervalt de regio, met uitzondering van Israel, in zijn natuurlijke toestand van religious geinspireerde moord en doodslag. Is een fase waar ze doorheen moeten, daar kunnen wij weinig aan doen.

  Het enige wat wij wel moeten doen is de belendende percelen nat houden. Dus dit:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/09/wat_zei_je_ook_weer_over_haat_in_de_straten_spekman.html#comments

  en dit:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3749818/2014/09/18/IS-plan-willekeurige-voorbijganger-in-Sydney-te-onthoofden-verijdeld.dhtml

  zaken binnen onze eigen grenzen zonder enige terughoudendheid bestrijden. Voor het M.O.: hek er om heen en laten uitbranden. Het wordt vanzelf wel weer rustig.

 2. 2

  @1: …in zijn natuurlijke toestand van religious geinspireerde moord en doodslag.

  Als je jezelf wilt diskwalificeren als serieuze gesprekspartner dan is dat met bovenstaand zinnetje prima gelukt. Geenstijl citeren als serieuze bron helpt ook.

  /spoelt de plee door

 3. 4

  Wat blijkbaar iedereen maar botweg blijft negeren is dat er ook nog een hele andere oorzaak is voor het ‘domme’ gedrag van veel Arabieren. Ze weten namelijk letterlijk niet beter vanwege dit: http://www.bmj.com/content/333/7573/831
  Een intellectuele Arabier zei laatst nog voor de camera van een bekende Arabische nieuwszender dat de Arabische wereld zichzelf vanzelf uitroeit vanwege deze totaal absurde inteelt. Waarom oh waarom mag dit onderwerp geen bron van discussie zijn???

 4. 5

  We leven in een merkwaardige tijd, Karin.
  Juist in deze periode 1960 – 2020 is er de mogelijkheid om mondiaal politie-agentje en hulpverlenertje te spelen.
  Wij leven in de tijd van gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en massamedia via glasvezelkabels. Dit zadelt ons op met de plicht om iets (?) te doen.
  Die plicht zal niet verdwijnen, maar de mogelijkheden om iets te doen worden elk jaar kleiner. Gaan we de laatste aardolie gebruiken om IS, Boko Haram, Al Shabaab en ebola te bestrijden?
  Over 5 jaar willen we nog wel ingrijpen, maar kunnen we niet meer.

 5. 7

  “Buitenstaanders die langskomen met adviezen en een handvol ‘strategische’ bommen, maken de zaak alleen maar erger.”

  Daar denken de Yezidi’s die bijna uitgeroeid werden op een berg toch anders over.

  P.S. Ik was tegen de invallen in Afghanistan, Irak en Libië. Maar bombarderen kan wel degelijk voordelen hebben. Het is een lastige afweging, maar wel een afweging…

 6. 8

  @4: Daan,

  inteelt leidt tot veel gebreken, maar de mensen die door inteelt “dom” zijn, komen meestal niet op leidinggevende posities.
  (nog afgezien van de vraag of “domheid” door inteelt veroorzaakt wordt).

  De oorlogen in het midden-oosten hebben andere oorzaken.

  De grote oorlogen in Europa in de vorige eeuw (1914-1918 en 1939-1945) waren ook niet het gevolg van inteelt.

 7. 9

  @5: Hans Verbeek,

  naast politie-agent en hulpverlener, spelen ontwikkelde landen ook pyromaan.

  Het betreft dan met name het bewapenen van oppositie-groepen, zoals:
  – Al-Qaeda door de VS
  – Hamas door Israel
  – ISIS (ik weet even niet meer door welke landen)

  en het bewapenen van niet al te frisse regimes, zoals:
  – Moammar Khadaffi
  – Bahrein (duitsland wil tanks verkopen, Nederland gelukkig niet)
  – Indonesië (Nederlandse nachtkijkers)

 8. 10

  @8:

  De grote oorlogen in Europa in de vorige eeuw (1914-1918 en 1939-1945) waren ook niet het gevolg van inteelt.

  O nee?

  alle koningshuizen van de betrokken landen waren toch echt allemaal bloedverwant (vwb WO1).

 9. 11

  @2: linkspammende trollen zijn geen serieuze gesprekspartners. Hij heeft blijkbaar niet door dat hij voor het opnemen van heel veel Arabieren bij ons pleit, om hen zo een diaspora te bezorgen, waarna ze, net als de Israëliërs, naar de regio terug kunnen keren zonder in hun natuurlijke toestand te vervallen. De enige vraag is nog of hij ook bereid is de concentratiekampen zelf te bewaken.

  @4: het is net de Veluwe…

 10. 12

  @6:

  Ik mis een live-blog of iets anders cools mbt de APB.

  Ik niet. Heerlijk om van die onzin gespaard te blijven.

  Helemaal niets Sargasso, zelfs geen waanlink?

  Houden zo.

 11. 14

  Internationaal, nationaal en tezamen met die verdomde EU er is geen visie, geen strategie, of tenminste te laat. Hier en daar een beetje bommetjes werpen. Slechte zaak als men geen beleid en visie kan uitdragen naar bevolkingen die zeer geïnteresseerd zijn in deze zaken, onze veiligheid.