Iedereen wil vrienden zijn met nukkig Brazilië

Brazilië is hot. Hoewel het land niet eens zo vriendelijk is voor buitenlandse investeerders, hopen ze vurig een graantje mee te pikken van een potentiële bonanza.

Onlangs sprak een Braziliaanse vriend zijn verwondering uit: ,,Toen Brazilië schuld had, wilde niemand iets van mijn land weten. Nu wil iedereen ineens iets van ons.’’ Dat iets kan maar een ding betekenen: er valt op dit moment geld te verdienen. Veel geld, zo lijkt het. Maar is Brazilië wel zo vriendelijk voor investeerders?

De cijfers zeggen van niet. Van de vier BRIC-landen is Brazilië op de meeste vlakken het minst vriendelijk voor investeerders. Zo zijn er in Zuid-Amerikaanse land in 2011 ruim 2600 uren nodig belastingaangifte, in vergelijking met India (254 uur), China (398 uur) en Rusland (290 uur). Ook de export- en importkosten per container liggen in de afgelopen 7 jaar een stuk hoger. Verder was het in alle BRIC-landen vorig jaar lastig zakendoen, hoewel India en Brazilië als minst gunstige uit de bus komen.

 

Toch zien buitenlandse investeerders, bedrijven en regeringen de laatste jaren in dat Brazilië een potentiële goudmijn is. Sinds afgelopen december is het´s werelds op vijf na grootste economie. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) is in twintig jaar tijd met ruim 888 procent gestegen. En hoewel dat BBP de laatste vier kwartalen maar met 1,9 procent steeg in vergelijking met de vier daarvoor, worden volgens de Braziliaanse minister van Financieën, Guido Mantega, extra maatregelen genomen om aan het eind van 2012 zijn voorspelde groei van 4 tot 4,5 procent te bereiken. Zo zet de minister de kredietkraan open voor bedrijven én consumenten. De Braziliaanse president Dilma Rousseff denkt verder dat de investeringen in infrastructuur leiden tot extra groei in de volgende kwartalen.

Olie

Ondanks de huidige economische hapering, heeft Brazilië een sterke troef in handen: een enorme schat aan natuurlijke bronnen. Zo werd vijf jaar geleden het beruchte Santos oliebasin ontdekt, zo´n 300 km voor de kust van São Paulo. De oliereserve is tussen de dertig en vijftig miljard olievaten waard. Een oilrush kan niet uitblijven. Het is niet gek dat Eike Batista, die rijk werd door onder andere goudwinning, mijnbouw en olie, op nummer zeven staat in Forbes World´s Billionaires Top100 lijst ( me een vermogen van een slordige dertig miljard dollar).

Bedrijven, investeerders en overheden proberen een graantje mee te pikken van Brazilië´s succesverhaal. De investeringen stromen het land binnen: de Foreign Direct Investment in 2010 was bijna 37 miljard dollar, een stijging van 11 miljard dollar sinds. Hoewel het getal de afgelopen jaren flink schommelde, was het FDI sinds 1999 nooit hoger dan in 2010.

De zakelijke plooien worden verder gladgestreken met talrijke bezoeken en gezamenlijke evenementen. Tussen 2010 en heden kwamen alleen al de volgende grootheden op staatsbezoek: Hillary Clinton, Barack Obama, Canada´s gourverneur-generaal Johnston en prins Harry.

Ruud Lubbers, Eberhard van der Laan en Uri Rosenthal (enkele weken geleden) behoren tot de Nederlandse bezoekers. Voor de ´Earth Summit´ Conferentie, Rio+20, van de Verenigde Naties in de week van 20 juni, bezochten onder andere staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken), Yvo de Boer (directeur duurzaamheid bij KPMG) en Peter Voser (Shell) Rio de Janeiro.

Evenementen als ´Holanda no Brasil 2011´ en ´Momento Itália-Brasil´ helpen ook bij het aansterken van de relaties, maar worden vooral georganiseerd om Europese producten en services bij de Brazilianen bekend te maken.

Andere internationale evenementen als het WK 2014 en de Olympische Spelen 2016 spelen verder een rol bij Brazilië´s nog altijd stijgende populariteit. Hoewel FIFA´s secretaris generaal Jerome Valcke ruim twee maanden terug nog kritiek had op wat volgens hem (te) trage voorbereidingen op het WK waren, verandert Brazilië´s infrastructuur in rap tempo.

In Rio de Janeiro werken bouwvakkers zeven dagen per week, dag en nacht, aan straten en nieuwe metrolijnen. En wat betekent dat? Juist, een verbeterende infrastructuur betekent meer werkgelegenheid en meer inkomen. En meer inkomen leidt weer tot meer uitgaven (consumptie van Braziliaanse gezinnen steeg met 3,2 procent), wat niet elk ander land kan zeggen.

En dat maakt de cirkel rondom het geliefde Braziliaanse weer rond. We kunnen hoog of laag springen, maar op dit moment draait het even niet om samba, carnaval, mooie stranden en het Christus beeld. De Braziliaanse populariteit draait, zolang de economie op zijn best is, om geld.

Download hier de data.

Foto flickr cc wili_hybrid