Huurlingen arriveren op Bougainville

dit zou een huurling op Bougainville kunnen zijn..Op het eiland Bougainville is onrust ontstaan over huursoldaten uit Fiji die op uitnodiging van een lokale pyramidespel-oplichter een militie gaan trainen in de strijd tegen onafhankelijkheidstrijders (ABC.net.au). Bougainville is een semi-autonome provincie van Papua Nieuw Guinea (PNG), maar een deel van de bevolking zoekt al jaren aansluiting bij de nabijgelegen en etnisch verwante Solomoneilanden. Er zouden inmiddels meer dan 300 goed getrainde huurlingen op het eiland rondstruinen (HeadHeeb). De komst van de huurlingen komt op het moment dat na een onrustige periode er een provinciebestuur wordt gevormd wat de opstandige Mekamui Defense Force probeert te overtuigen om de wapens neer te leggen. Maar inmiddels zijn de huurlingen al bedreigd door de onafhankelijkheidstrijders (FijiTimes) en is er onzekerheid ontstaan of ze ooit wel betaald kunnen worden; hoeveel meer heeft een geharde huurling nodig om te ontbranden ?

Huurlingen zijn een gevoelig onderwerp op Bougainville: in de jaren ’90 zette de president van PNG huurlingen van het Britse bedrijf Sandline in om een opstand op Bougainville de kop in te drukken, het contract werd uitbesteed aan een Zuid-Afrikaanse firma die berucht was om mensenrechtenschendingen. De Sandline Affaire kostte de regering van PNG uiteindelijk de kop. Voor Fiji beginnen huursoldaten een belangrijk exportmiddel te worden, er zouden er al meer dan 500 in Irak vechten. Hun tevreden “uitzendbureau’s” willen ze nu ook op meerdere plekken in de Pacific inzetten en zo kan de liberalisering van de defensie-sector nog voor onverwachte ontwikkelingen zorgen. [via: HeadHeeb]

de Onofficiele te korte Boudewijn Buch WeekDit was een post in het kader van de Onofficiële te korte Boudewijn Büch Week.
Extragratis oude jongens krentenbrood prenten uit de oude doos:
The Bougainville Copper Project (foto’s)
42nd Australian Infantry Battalion, 1939/45 (foto’s)

Reacties (2)

#1 Jordi

Complimenten Carlos. Mooi stukje over conflict dat ik nauwelijks kende waardoor je even verder gaat zoeken en er ahw een wereld open gaat.
Iig, door die securitycontracters krijg je een vrij verontrustend en onvermoed neveneffect van vredesoperaties. Die Fiji-huurlingen die eerst als vredeshandhaver in Libanon zatten en dan later als huurling hun brood gaan verdienen. Vooral als je bedenkt dat de grootste leveranciers van VN-troepen allemaal ontwikkelingslanden zijn (Pakistan, Bangladesh, Nigeria, India, Ghana, Nepal, Uruguay, Kenia, Ethiopië, Jordanië), vraag je je af wat er straks van al die militairen wordt.
Intussen zijn er trouwens al 6 Fijianen in Irak omgekomen

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Inderdaad leuk, van mij mogen er meer Buchweken komen!

Waarom zit Bougainville eigenlijk bij PNG en niet bij de Solomon-eilanden? Het komt niet erg logisch over.

  • Vorige discussie