Hulspas weet het | XTC – straks voor iedereen

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

COLUMN - Alle tieners zeggen ja tegen MDMA, zo rapten Lil’ Kleine en Ronnie Flex een jaar geleden, tot grote verontwaardiging van de mainstream media (zoals dat tegenwoordig heet). Maar terwijl de meeste rapteksten over het algemeen zwaar overdreven zijn (geld, drank, geile bitches) was deze dichterlijke regel zeer accuraat. XTC (met daarin MDMA, methyleendioxymetamfetamine) is al vele jaren een heel populaire partydrug met een opmerkelijk euforisch effect en, bij matig gebruik, betrekkelijk milde bijwerkingen. En niet alleen de jeugd heeft XTC ontdekt – de wetenschap is eindelijk ook op het goede spoor.

Je zou het niet zeggen, maar XTC is een van de oudste psychedelica. Het werd al in 1912 ontdekt en gepatenteerd door medewerkers van het chemische concern Merck. Maar een directe toepassing werd toen niet gevonden. Wikipedia vermeldt dat de stof een halve eeuw later ‘herontdekt’ zou zijn door de farmacoloog Alexander Shulgin, maar dat is een beetje vals. De stof is nooit echt weggeweest.

Onderzoekers werkten al die tijd aan varianten op de gepatenteerde stof en vonden daarbij vaak verrassende toepassingen. Een zusje van XTC, benzedrine, was een veelgebruikt dopingmiddel tijdens de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Dat zette de Duitse arts Fritz Hauschild aan het denken. Hij ontwikkelde een variant die hij ‘pervitine’ doopte en die daarna zeer populair werd in het Derde Rijk. De stof onderdrukte vermoeidheid, slaap en honger en was dus, zo vertelde Hauschild, bij uitstrek geschikt voor vermoeide arbeiders, frontsoldaten én de Arische huisvrouw.

Die laatste groep hoefde overigens geen ‘enge’ pilletjes te slikken. Hauschild sloot een overeenkomst met een chocolaatjesfabrikant die de pervitine verstopte in ‘Hildebrand chocolaatjes’. Twee of drie chocolaatjes per dag en de huishoudelijke werkzaamheden vlógen voorbij. Het eetlust onderdrukkende karakter van de stof was een extra bonus – je kon er dus ook van afvallen! ‘Altijd lekker’, zo luidde de reclameslogan voor de gedrogeerde flikken.

Maar pervitine onderdrukte dus ook de slaap, en begin 1940 bestelde Wehrmacht werkelijk miljoenen van deze pilletjes voor de soldaten aan het front. Dankzij pervitine konden ze meerdere dagen zonder slaap doorgaan. De soldaat (en latere Nobelprijswinnaar) Heinrich Böll smeekte zijn ouders per brief om zoveel mogelijk van die pilletjes op te sturen, anders hield hij het niet vol. Het Derde Rijk, zo constateert de Duitse auteur Norman Ohler in zijn vorig jaar verschenen Der Totale Rausch, was gebouwd op de roes van pervitine.

Met het Derde Rijk verdween de pil. Soldaten ontdekten andere manieren om de oorlog te doorstaan. Maar XTC raakte niet helemaal vergeten. Amerikaanse artsen gebruikten het soms, bij wijze van laatste mogelijkheid, ter bestrijding van posttraumatische stressstoornis (PTSD) en het werd ook wel uitgeprobeerd tegen extreme angst bij terminale kankerpatiënten.

De goede resultaten die hiermee werden bereikt, werden echter doorkruist door de opkomst van XTC, zo’n veertig jaar geleden, als partydrug. Daarna regende het verboden en was elk medisch gebruik bij voorbaat verdacht.

De afgelopen jaren echter heeft een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor de inzet van psychedelica tegen PTSD (de Multisciplinary Association for Psychedelic Studies, MAPS) een belangrijke doorbraak bereikt. Een bescheiden studie naar de effecten van xtc bleek zó succesvol dat de Federal Drug Administration (FDA), de instantie die in de VS waakt over de kwaliteit van medicijnen en medisch onderzoek, toestemming heeft gegeven voor een grootschalige studie naar XTC bij PTSD.

Die eerste MAPS-studies lieten zien dat tachtig procent van de slachtoffers van PTSD dankzij XTC binnen twee maanden symptoomvrij was, en dat dit effect daarna jaren aanhield. Dat zijn cijfers waar de standaardbehandeling, psychotherapie, niet aan kan tippen. De nu komende studie is een zogenoemde fase-3 studie die zekerheid moet verschaffen. Er is een groot aantal patiënten bij betrokken en de effecten worden statistisch vergeleken met die van psychotherapie.

MAPS is nu fondsen aan het verzamelen. De studie zal namelijk niet betaald worden door de industrie. Er valt immers niks aan te verdienen. Het patent is allang verlopen en XTC is overal te krijgen. Grote kans dat XTC straks veel effectiever blijkt te zijn dan praten – en dat zou betekenen dat XTC, als alles meezit, over ongeveer vijf jaar een erkend geneesmiddel kan zijn tegen angst en stress. Een Nederlands exportproduct, wetenschappelijk goedgekeurd, overal te koop – en lekker! Maar dat wisten Duitse huisvrouwen in 1940/45 ook al.

Reacties (33)

#1 Bismarck

“Alle tieners zeggen ja tegen MDMA … was deze dichterlijke regel zeer accuraat.”

Nou nee, als ie accuraat was, had ie meer geklonken als “ongeveer 1 op 20 van de tieners zeggen ja tegen MDMA”. Zo wijdverbreid is het spul niet. Jammer, ik zou het best wel eens willen proberen, maar aangezien je er zo enorm het zwarte circuit voor in moet (met alle risico’s van dien), zie ik er voorlopig nog maar van af.

 • Volgende discussie
#2 Baldwin

Ik heb zoveel last van depressies dat ik niet meer weet wat ik moet doen. Ik zou schizoaffectief zijn. Wat zou ik dienen te gebruiken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

@1: Joh. Ken je dread pirate roberts?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk de Waal

@1:

” maar aangezien je er zo enorm het zwarte circuit voor in moet ”

Nee joh, het is echt super toegankelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Olav

@4: Vertel, vertel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Jaja… Dat zou Olav wel willen weten. Volgens mij is ie een mol die al jaren zit te wachten op de kans het Sargasso drugkartel op te rollen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Geband van Joop

Ik vermoed dat de auteur geen ervaring heeft met deze stoffen (of hooguit met MDMA), want MDMA wordt wel heel erg op één hoop gegooid met benzedrine (=amfetamine) en pervitine (=methamfetamine). Het zijn weliswaar allemaal amfetamines en dus chemisch en zelfs qua effect wel zusjes/broertjes, maar bv. methamfetamine wordt alom beschouwd als een van de gevaarlijkste en verslavendste stoffen: onlangs was er nog (een herhaling van) een docu van Louise Theroux hierover op TV.

Sowieso heb ik de weerzin/angst tegen drugs altijd jammer gevonden (mijn Foucault-achtige analyse: http://gebandvanjoop.blogspot.nl/2016/04/een-geschiedenisje-van-hippiedom-en.html): ik acht het evident dat drugs ook goede effecten (kunnen) hebben die mensen echt kunnen helpen en die het leven sowieso kunnen verrijken. Wat MDMA betreft is het evident dat het een uitstekend anti-depressief middel is: het middel werkt zeer euforisch. Ik geloof dat Malcolm X de werking van MDMA eens adequaat beschreef als “een massage van de ziel”. En is het niet zo dat MDMA de ontwikkeling van een nieuwe klasse antidepressiva (Prozac e.d.) stimuleerde die net als MDMA vooral heel veel serotonine vrijgeven, waardoor ook depressie werd geherdefinieerd van apathie/lusteloosheid naar het onvermogen ‘kleur’ (emotionele warmte) te geven aan de wereld? De kater van MDMA is echter precies het omgekeerde van dat euforische effect: een depressieve stemming waarin de wereld geheel grijs en saai is geworden…

Overigens, dat MDMA redelijk laat populair werd heeft te maken met de ontdekking van LSD die eindeloos veel indrukwekkender (en revolutionairder) is: een drug die behalve een euforisch effect geeft (bij LSD wel veel meer een ‘mechanisch’ effect) het hele bewustzijn als het ware doet exploderen. In een tijd waarin mensen nog hoop hadden in technologie en een fantastische toekomst voor de mensheid, leek LSD de poorten te openen voor zo’n paradijs op Aarde. In ons pessimistisch heden is dan juist MDMA aantrekkelijk geworden: een veilige roes ter ontsnapping uit een naargeestige wereld die voorlopig nog wel naargeestig zal blijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@3: Je bedoelt het fictionele figuur, of de man die levenslang vastzit omdat hij de handel in (onder andere) verdovende middelen faciliteerde?

@4: Dat valt vies tegen. Ik ken echt geen enkele gecertificeerde verkoper. Dus als ik ergens via via via misschien een pilletje kan scoren, heb ik geen enkele garantie dat het mdma is en als het dat niet blijkt te zijn is naar de politie stappen omdat ik ben opgelicht ook niet echt een optie. Dus maar een paar jaar wachten tot het een medicijn is en eens kijken welke klachten ik heb die voor de behandeling in aanmerking komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 oen

@8. Ok, komt ie. Je koopt een kaartje voor een van de vele dance feesten, in bijvoorbeeld Amsterdam. Je gaat op tijd naar binnen en spreekt op het toilet wat mensen aan. Niet meteen over drugs beginnen, maar geef gewoon aan dat je het nog nooit gedaan hebt, dat je echt niet zou weten hoe je aan een pil moet komen en dat het waarschijnlijk ook helemaal niet lekker is.

Welke feesten dan? Denk aan loveland, straf_werk etc etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Baldwin

@7: De wereld zal nog lang naargeestig zijn. Mijn depressies blijven dus de komende tijd nog wel. Ik ben niet de enige depressieve persoon?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Terrence

Een terugkerend verschijnsel: wij mogen van alles, behalve plezier hebben. Tenzij er aan verdiend kan worden, natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 hermann

Dhr. Hulspas lijkt wel ’n zeer oude jongere te zijn, omdat hij in 2016 hiermee komt. Al lang uitgemolken door de MSM: https://www.youtube.com/watch?v=tP9rkgWRBXQ

Maar ja, Pervitin, dat gebruikten de Duitsers, de Nederlanders deden zoiets niet. Wordt verder in Nederland ook geen woord aan vuil gemaakt, tenzij het jonge mensen aangaat en oh, oh, oh wat is de jeugd verdorven. Er is zelfs ’n rapper die erover rapt. Schande!

Nederland had zoiets niet: https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=opiumfabriek%20weltevreden

Ook niet zoiets op eigen bodem:
http://pub.maastrichtuniversity.nl/961eb8f6-80e6-442d-98ed-1b9c079843d5
http://pub.maastrichtuniversity.nl/c8f50023-03cc-4159-ac1d-825df067b47b

Nederland was tot de onafhankelijkheid van Indonesië de grootste cocaïneproducent ter wereld. Met dank aan de VOC: http://home.iae.nl/users/arcengel/China99/Shanghai_intro.htm

Bij de bank van de van Heek’s (Oost Nederland -katoentjesfabrieken in Enschede) en de Nederlandse Handelsbank (die samen gegaan zijn), U weet wel, de Oranje bank, nu ABN/Amro, werden pas winsten gemaakt, toen men in de drugshandel ging.

Niets nieuws onder de zon: drugs werden al lang ingezet om mensen ‘gezond’ te maken. Of om naties te ontwrichten! En, zoals U behoort te weten, ieder medicijn heeft bijwerkingen. Zonder bijwerkingen geen medicijn of U moet homeopathische suikerkorreltjes willen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Frank789

Klinkt een beetje als met cannabis; om de druk van legalisatie op te voeren duiken opeens allerlei medical benefits op, vaak gestoeld op zeer zwak onderzoek.
http://skepsis.nl/mediwiet/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Geband van Joop

@13: Zoals ik in dit geniaal werkje http://gebandvanjoop.blogspot.nl/2016/04/een-geschiedenisje-van-hippiedom-en.html betoog, geeft de hedendaagse psychiatrisering van drug en gebruiker (positief als geneesmiddel of negatief als gif) een misleidend, vals beeld. De aantrekkingskracht en eerste waarde van drugs is zeg maar hun ’transcendente’ werking: een middel tot het religieuze, het hogere, het andere, het intensere, het sublieme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Joost

@oen: Als je garanties wil lijkt me dat juist niet de manier om het te doen

@bismarck: Die laatste :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Joost

Overigens is er ook al onderzoek naar het gebruik van ketamine bij de behandeling van depressies. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00088699

Ik las er een tijdje een artikel over, waaruit bleek dat bij veel patienten de dosis na verloop van tijd omlaag kan om hetzelfde effect te bereiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Baldwin

Wat zouden jullie mij aan willen raden? Hoe kan ik van mijn depressies verlost worden? Ik kan ook naar mijn psychiater gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Geband van Joop

Edit redactie: Sargasso lijkt ons geen plek om medisch advies te geven, hoe goed bedoeld ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 P.J. Cokema

@18: Tjonge, u is ook al deskundig op gebied van depressiebestrijding?

@17: “Ik kan ook naar mijn psychiater gedaan.”
Dat lijkt me beter dan de adviezen van de zogenaamde deskundigen hier op te volgen. Sterkte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Geband van Joop

@19: Ja, ik verbaas mezelf ook vaak dat ik werkelijk over alles verstand blijk te hebben. :)

Noem een onderwerp en ik geef u mijn goed onderbouwde mening! Volgens Merleau-Ponty is dat ook wat je in feite leert bij filosofie: overal een essay over kunnen schrijven…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 P.J. Cokema

@20: Maar stel (nadrukkelijk “stel”) dat je van dit specifieke geval wel verstand zou hebben, dan weet je ook wel dat medisch advies geven zonder de details van de patient en/of kwaal te kennen, absoluut niet op zijn plaats is.
Niet meer doen, okee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Geband van Joop

@21: Volgens mij heb ik het voorzichtig genoeg geformuleerd van dat het allemaal tamelijk persoonlijk is (en wat bij hem aanslaat weet ik dus niet) tot dat drugs belangrijke neveneffecten hebben. De disclaimer zit er dus keurig in.

Tegelijkertijd wil ik wel realistisch zijn en niet de bekende valse voorlichting geven alsof het alleen maar kommer en kwel is met drugs: dus ja, van bv. MDMA voel je je heerlijk en van LSD word je gruwelijk high (en bij een combinatie van MDMA en LSD voel je je goddelijk en ben je gelijk geheel van de wereld). Dat ontkennen acht ik paternalistisch en doet de burger niet serieus nemen. Maar opnieuw: de kater van dergelijke middelen zijn het tegendeel van de euforie. Van bv. MDMA is de kater dan ook een zeer intense depressie, zodat juist voor hem het ook wellicht extreem gevaarlijk kan zijn! Daarom kan hij beter naar de huisarts gaan en Prozac vragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Igor V

@20: Dat is helemáál niet wat je leert ‘bij filosofie’. Precisie in het formuleren, zorgvuldigheid, aandacht voor een argument dat tegen jouw visie ingaat: dát had je moeten leren. En alle filosofie opleidingen in Nederland geven meer dan genoeg handvatten om die vaardigheden te ontwikkelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Baldwin

Ik slik nu closapine, ’s avonds. Maar het helpt niet. Of ik weet hoe het me moet helpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Geband van Joop

@23: Ik bezit die vaardigheden dan ook ten volle (veel meer dan de gemiddelde – helaas zeer linkse – filosofiestudent/filosoof die helemaal niet overweg kan met een mening die niet de zijne/hare is). Ik ben de Hegel van de Lage Landen en dialectiek is mijn middle name. :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Geband van Joop

@24: Volgens Wikipedia is clozapine een antipsychoticum (dus geen antidepressivum).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Baldwin

Wat is het verschil tussen een antipsychoticum en een antidepressivum?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Baldwin

Ik heb last van depressies, waardoor ik psychotisch word.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Joost

Beste Baldwin,

Wij zijn geen artsen en kunnen je dus niet helpen. Het lijkt me zeer onverstandig om ook maar iets wat hier staat als advies aan te nemen. Als je hier dingen ziet waarvan je wil weten of ze je kunnen helpen, geef deze pagina dan door aan je behandelend arts, als je die hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Co Stuifbergen

@29: En als er een arts deze website bezoekt, weet hij/zij te weinig van Baldwin om een goed advies te kunnen geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Geband van Joop

@30: Baldwin moet een gesprek aanvragen met zijn huis- of behandelende arts. Dat is duidelijk het beste wat hij kan doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Winston Smith

@Baldwin: Naast wat door anderen al gezegd is, zou ik ten strengste afraden om zelf te experimenteren als je een verleden van psychoses hebt, omdat allerlei geestverruimende stoffen er ook van verdacht worden psychoses te kunnen oproepen. Je moet je medicatie bespreken met je behandelaar en vragen naar andere opties als je huidige niet werkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Baldwin

Ik heb ook last van psychoses gehad.

Ik weet niet of ik goed kan praten met mijn behandelend arts.
Ik zal binnenkort maar weer eens naar hem, mijn psychiater, moeten gaan.
Maar wat weten jullie van een schizoaffectieve stoornis?

 • Vorige discussie