Hulspas weet het | Wetenschap voor homohaters

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

COLUMN - Het meest interessant aan de anti-homo-flyer die afgelopen weekend in Amsterdam-West werd verspreid, is natuurlijk dat de makers ervan niet alleen de wetenschap maar ook drie godsdiensten gebruiken om homoseksualiteit te veroordelen. Christendom, Jodendom én islam veroordelen homoseksualiteit, zo moeten drie citaten (uit Romeinen, Leviticus en de Koran) duidelijk maken. Zoiets is nogal verwarrend. Wie zat hier achter? Waarschijnlijk gaat het om aanhangers van de Turkse creationist Harun Yahya, zo ontdekte de volkskrant. Dat is een vriend van Erdogan met zijn eigen zender, waarop hij vrede predikt en Darwin aanvalt. Yayha (ook een fel tegenstander van homo’s) kopieert graag het bekende Amerikaanse creationistische foldermateriaal – en daar heeft die flyer uit Amsterdam-West veel van weg.  En hij schrijft ze ook braafjes over. Dat merk je aan de wetenschappelijke data in de flyer: 29 procent van de kinderen die door homostellen worden opgevoed, worden misbruikt. Homo’s hebben 50 procent meer kans op een depressie en twee keer zo’n grote kans om zelfmoord te plegen.

Die laatste twee cijfers die de flyer noemt, zijn weinig opmerkelijk. Ik geloof ze graag. Homoseksualiteit wordt voor het overgrote deel van de homo’s op aarde als een zware beproeving ervaren, dus dan liggen depressiviteit en suïcidale neigingen op de loer. Maar dat ’29 procent wordt misbruikt’ is uiteraard een opvallend gegeven. Het risico misbruikt te worden ligt dan ongeveer een factor vijftig hoger dan bij andere adoptieouders. De flyer geeft geen bron, maar een korte speurtocht leidt al snel naar een van de vele studies van de Amerikaanse psycholoog Paul Cameron en zijn zoon Kirk (P. Cameron and K. Cameron, Homosexual Parents, Adolescence, 31; 1996).

Paul Cameron is de drijvende kracht achter het Family Research Institute in Colorado Springs, en hij staat bekend als een fervente homohater van het rechts-conservatieve type. De westerse wereld gaat volgens hem ten onder door een veel te laag geboortecijfer. En een van de voornaamste redenen daarvoor is de homoseksuele verleiding’. Een quote van de site van FRI:

Adding to these difficulties is the growing tolerance and outright acceptance of both non-marital and non-procreative sex, including homosexuality. In some ways, homosexuality is both a cause and a symptom of the West’s demographic decline. That those who enjoy a sexual lifestyle to the exclusion of getting married and having children are accepted and even given protected status means that the old rules have been abandoned in favor of a ‘psychiatric viewpoint.

Cameron wil met zijn onderzoek de harde cijfers aandragen die dat bevestigen. Zijn werk is, zoals hij in interviews zonder blikken of blozen vertelt:

ammunition for those who want laws adopted banning homosexual acts throughout the United States.

Geloof speelt volgens hem geen rol; alle religies moeten hem steunen in de strijd om het behoud van het blanke ras. Maar de religies laten wél zien hoe het hoort. Cameron wil aantonen dat:

the kinds of sexual patterns suggested in the Judeo-Christian philosophy are more valid than the Playboy philosophy.

Paul Cameron werd dertig jaar geleden al uitgekotst door zijn wetenschappelijke vakbroeders. Zijn werk werd alom gekraakt, verworpen en genegeerd – maar hij gaat natuurlijk gewoon door. Hij weet ook regelmatig in de mindere vakbladen door te dringen. Zijn artikelen zien er heel wetenschappelijk uit. Hij gebruikt bestaande enquête en survey resultaten – maar dan op zo’n manier dat daaruit komt wat hij eruit wil laten komen – en zorgt voor indrukwekkende voetnoten. Maar zijn omgang met de cijfers ritselt van de fouten die zijn onderzoek volkomen waardeloos maken, zoals gender researcher Gregory Herek van de Universiteit van Californië (Davis) benadrukt. De naam Cameron is volkomen besmet geraakt. De maker van de flyer weet dat blijkbaar, en laat hem wijselijk achterwege. Net als zijn eigen naam. Maar om de bron te achterhalen, was niet veel nodig. Schreeuwers hebben zo hun unieke toon.

Het Volkskrant-artikel:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/homofobe-flyer-waarschijnlijk-afkomstig-van-volgelingen-omstreden-prediker-yahya~a4397398/

Herek over het werk van Cameron:

http://psychology.ucdavis.edu/rainbow/html/facts_cameron_survey.html

Reacties (10)

#1 Frank N. Stein

Homoseksualiteit wordt voor het overgrote deel van de homo’s op aarde als een zware beproeving ervaren, dus dan liggen depressiviteit en suïcidale neigingen op de loer.

Maar is dat vanwege de homoseksualiteit zelf of vanwege de wijze waarop de omgeving/samenleving van een homo erop reageert (vaak afwijzend/afkeurend)?

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

@0: “twee keer zo’n grote kans om zelfmoord te plegen.”
Strikt genomen staat er in de flyer iets anders, maar dat is zelfs niet alleen wetenschappelijk nonsens, maar ook wiskundig onmogelijk.

Een blik op de flyer zou trouwens al voldoende argwaan moeten wekken over eventuele wetenschappelijke conclusies die gepresenteerd worden, aangezien die bol staat van onjuist taalgebruik.

@1: Of erger. In de VS heb je “straight camps”, in Nederland worden openlijke homo’s soms in elkaar geslagen en in Iran worden ze onder het mom van drugshandelaar opgehangen (en wie weet met Duterte tegenwoordig op de Filipijnen…).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Grosso

@0 Toch knap om ruim 2/3 van het stukje te besteden aan een toch al uitgerangeerde westerse psycholoog terwijl de hate flyer toch echt richting islamitiese makelij wijst. Bent u toevallig een zielgenoot van Jet Bussemaker?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Olav

@3: Harun Yahya/Adnan Oktar noemt zichzelf inderdaad islamitisch. Maar het is toch wel een beetje rare moslim dan:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 basszje

@3: Eerst leren lezen, dan leren tikken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Prediker

@3 Die Adnan Oktar lijkt me een soort kruising tussen Hugh Hefner, een ketterse goeroe en een fundamentalistische televisieshowbizzdominee. En daar dan de islamitische versie van.

Vooral die batterij opgespoten barbiepoppen die hij steeds in zijn gevolg toont als van bewondering vervulde volgelingen, zijn zowel fascinerend als vervreemdend. Net een harem vol Stepford Wives; maar alles zal vast en zeker kuis blijven op de compound…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JANC

@1: Is dat een serieuze vraag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 JANC

Overigens die folder spreekt niet van een “twee keer zo’n grote kans om zelfmoord te plegen.” Dat bedoelden ze waarschijnlijk. De folder spreekt van “het zelfmoord percentage is meer dan 200%”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Dehnus

@2: Ook in Nederland heb je straight camps hoor, ze worden alleen beter verstopt:
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/gevaarlijke-christelijke-homotherapie-gewoon-vergoed

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 børkbørkbørk

Hee, kijk. Eerst was het een boek, nu zijn wetenschappelijke artikelen uit tijdschriften met een impact-factor van 2 ook al niet te vertrouwen. Zijn we er al achter dat bijna geen enkel artikel een goede basis vormt voor argumentatie?

 • Vorige discussie