QvdD: Huidig economisch stelsel functioneert niet

PvdA (Foto:Flickr/guuskrahe)

Als je ziet wat zich nu afspeelt bij de financiële crisis, dan is het niet onmogelijk dat we aan de vooravond staan van een grondige verandering in de politiek maatschap- pelijke verhoudingen. Omdat deze crisis eigenlijk een idiote crisis is, die er tegelijkertijd op wijst dat dit systeem enigszins vastgelopen is en in een contrapolitieke fase is beland. Als het namelijk zo kan zijn dat door speculatief optreden van grote financiële instellingen wij in een economische crisis belanden, terwijl er economisch gesproken helemaal niets aan de hand is, dan leven wij eigenlijk onder een stelsel wat niet goed functioneert.

Aldus Prof. dr. Arie van der Zwan, emeritus hoogleraar commerciële economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam én prominent PvdA-lid, tijdens de uitzending van Pauw en Witteman gisteravond. In zijn boek ?Van Drees tot Bos, Zestig jaar succes en mislukking? betoogt hij waarom de PvdA ?ideologisch is uitgewoond?. Eén van de kernpunten van zijn kritiek, het niet functionerende economische stelsel, zou juist de missie van de PvdA moeten aanwakkeren om het verzet tegen dit systeem te organiseren. Van Zwam vindt het dan ook dramatisch dat, nu er zo?n keerpunt is geformuleerd, de PvdA op dit vlak niets te melden heeft.

  1. 1

    Dramatisch is het voor oude PvdAers vast wel, maar verwonderlijk is het natuurlijk niet, sinds onder Kok de bakens zijn verzet en de PvdA een puur kapitalistische koers is gaan varen. Als dan blijkt, dat er toch grenzen aan de groei zijn, is het niet eenvoudig daar een alternatief voor te bedenken, aangezien je oude antwoord oude politiek is en daar heb je je juist van af gekeerd. Hoe noemen ze dat ook weer? Het kind met het badwater weggooien.