Het doorgronden van sarcasme is geen kattepis ;-)

Het begrijpen van sarcasme is een complexe aangelegenheid. Onderzoekers aan de University of California hebben aangetoond dat meerdere delen van de hersenen moet samenwerken om sarcasme te doorgronden.

Uit experimenten op proefpersonen met verschillende hersenbeschadigingen bleek dat o.a. het aanvoelen van de toon waarop iets wordt gezegd essentieel is. Wellicht dat dit soms ook misgaat tijdens het discuzeuren op het internet? De techniek is immers nog niet zover dat u een toon kunt toevoegen aan uw commentaar. In feite zadelt de techniek de reaguurder dus al gelijk op met een hersenbeschadiging nog voordat de discussie goed op gang is… ;-)

Decision making, emotional processing, empathy, and theory of mind all appear to be involved in understanding sarcasm (NewScientist)

  1. 2

    De volgende post wordt een verdiepende beschouwing over het fenomeen “satire”. Een begrip dat voortdurend leidt tot allerhande misverstanden op dees’ internet.

  2. 6

    En als een ironic tag sarcastisch bedoeld is, kun je heel gemakkelijk met kwadraten werken. Ook kun je de wortel uit een woord trekken, om het iets minder hard te laten overkomen.