Hooggerechtshof draait verwijdering partijen terug

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit keer is dat Simon van Canards.nl, waar het stuk eerder verscheen.

Knesset (Foto: Flickr/Johnk85)

De Israëlische kiescommissie is teruggefloten door het hooggerechtshof op haar beslissing om twee Arabische partijen deelname aan de verkiezingen voor het parlement te verbieden. De Arabische partijen Balad en de Verenigde Arabische Lijst mogen daardoor wel meedoen aan de verkiezingen van 10 februari.

Ultranationalisten overtuigden de kiescommissie eerder dat vertegenwoordigers van de Arabische partijen  landen bezocht hebben die bekend staan als vijanden van Israël, waardoor deelname van die partijen aan de verkiezingen niet gewenst was. Bovendien zouden de vertegenwoordigers terroristen steunen en Israëls recht op een eigen staat ontkennen.

Eén van de ultranationalisten, volksvertegenwoordiger Avigdor Lieberman (Yisrael Beytenu), betreurt de beslissing van het hooggerechtshof. Op deze manier is er volgens hem geen grens gesteld aan het gebrek aan loyaliteit aan de Israëlische staat. Lieberman spreekt ook een voornemen uit;

“Aharon Barak said that democracy doesn?t have to kill itself in order to prove its strength. The court threw that statement in to the trash today, and gave the Arab parties a license to kill Israel as a Jewish and democratic state.”

“We will not give up. In the next Knesset we will pass the Citizenship Law, which will put a border on the disloyalty of some of the Israeli Arabs.” (Bron)

Ahmed Tibi, vertegenwoordiger van Balad, spreekt van een overwinning op het fascisme, maar zegt dat dit pas het begin is;

“Maar we zijn nog niet klaar met onze strijd. Discriminatie staat nog steeds centraal in Israël. We zullen ons definitief laten gelden tijdens de verkiezingen.” (Bron)

De laatste partij die in Israël verboden werd, was de partij van Meir Kahane (Kach), die in de jaren tachtig in de Knesset zat en pleitte voor het uitzetten van alle Arabieren.

Is deze kwestie te vergelijken met de voorgenomen vervolging van Geert Wilders in Nederland? Zowel de Arabische partijen in de Knesset, als de ultranationalisten van Lieberman zijn geen lieverdjes. Het hooggerechtshof in Israël oordeelt echter dat het volk recht heeft op een voorkeur voor deze partijen in het stemhokje. ‘Laat de democratie haar gang gaan.’ In Nederland oordeelt het gerechtshof in Amsterdam juist dat vervolging wel gewenst is. Wat zegt dit over de Nederlandse en de Israëlische democratie?

Reacties (5)

#1 Femke

Wat een onzinnige parallel. De PVV wordt toch niet van de verkiezingen geweerd? Geert Wilders als persoon wordt gewoon aangeklaagd voor bepaalde uitspraken, dat hij toevallig politicus is is daarin niet eens zozin van belang volgens mij. En zelfs als hij veroordeeld wordt en misschien een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgt kan zijn partij toch nog gewoon meedoen.

Wat mij betreft heeft dit niets met elkaar te maken. ik ben wel blij dat die partijen worden toegelaten, de arabieren in Israel worden al genoeg gediscrimineerd. Israel is zo trots op zijn democratie tussen alle dictaturen/ konigrijken, dan kunnen ze het ook gewoon niet maken om partijen te weren.

  • Volgende discussie
#2 Hellemokers

De parallel? “Politiek proces!” roepen als je het er niet mee eens bent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Martijn

Israel as a Jewish and democratic state.

Dat is een paradox, zolang er ook niet-Joden in Israël wonen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Kropotkin

@1: ’t is geen parallel, meer een tegenstelling. In Israel zorgt de rechtspraak nu voor meer VvM, in 0031 juist voor minder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Waarbij aangetekend moet worden dat Israël nog niet het niveau van vvm van Nederland bereikt heeft.

  • Vorige discussie