Hoge olieprijs en speculatie

,

De verschillende olieprijzen boeken record op record en is dan ook meteen weer gebombardeerd tot een verkiezingsissue in de VS. Het is nogal een déjà vu-onderwerp. Niet alleen waren de olieprijzen een brandend onderwerp in de verkiezingen van 2008, ook de verklaringen zijn dezelfde: onrust in het Midden-Oosten en de slurpbehoeften van China. En weer wordt er angstvallig gezwegen over een andere mogelijke oorzaak: speculatie.

De Amerikaanse journalist Matt Taibbi heeft al meermaals fraai blootgelegd hoe de grote investeringsbanken zich in de tweede helft van de jaren nul hebben verrijkt op de commodities markets. Uiteraard begint het verhaal in de jaren negentig, waar verblinde toezichthouders onder het slapende bewind van Clinton stiekem enkele belangrijke regels afschaffen. Die maken het voor investeringsbanken mogelijk om met grondstoffen te speculeren. Iedereen rijk, iedereen tevree.

Totdat de commodities markets een bubble begint te worden. Voedsel- en olieprijzen stijgen. Rellen, tientallen miljoenen vallen terug in armoede en de Amerikaanse kiezer moppert aan de pomp dat hij bijna vier dollar voor een gallon moet betalen (ongeveer de helft van wat benzine in Nederland kost).

Wat ik mij nu afvraag, is of er op de achtergrond weer zo druk wordt gespeculeerd. China is helemaal niet zo booming op het moment. De oliekraan uit Libië staat weer open. Goed, het waren even wat koude weken, maar volgens mij was het zowel in de VS als in Europa een tamelijk zachte winter. Om eerlijk te zijn, ik weet niet eens waar ik moet beginnen om een spoor van speculatie te vinden. Wellicht dat u het weet, dan graag in de comments.

foto azoomwithaview

Reacties (10)

#1 Hans Verbeek

Natuurlijk wordt er weer druk gespeculeerd, Dimitri, al heb ik geen bewijzen.
Er is zeer veel geld (van ECB, FED enz.) op zoek naar rendementen, die hoger zijn dan die van vastgoed en staatsobligaties.
Als investeerders nu grote speculatiewinsten maken is dat goed nieuws. Hogere winst, hogere aandelenkoersen, hogere rendementen voor pensioenfondsen.

De hoge olieprijs dwingt ons allemaal om zuiniger te worden. Koop een zuiniger auto, ga dichter bij je werk wonen (of thuiswerken), isoleer je huis en investeer in duurzame energie.
De speculanten krijgen in korte tijd voor elkaar wat de overheid en de milieubeweging (CO2-heffing) nog altijd niet lukt.
Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen van de hoge olieprijs: de overstap zullen we toch ooit moeten maken

 • Volgende discussie
#2 Dimitri Tokmetzis

Dat geldt voor ons, maar voor mensen die tegen het bestaansminimum leven, in NL, maar vooral daarbuiten, is het wel degelijk vervelend. Hogere olieprijs betekent ook een hogere prijs voor levensmiddelen.

Op zich is het niet gek dat olie nu een prettige plek is om je geld te stallen. Waar kun je anders nog wat verdienen? Je gaat het zeker niet aan andere banken uitlenen, of in vastgoed stoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Danny

Uitgangspunten: 20.000 km per jaar; benzine 2007 EUR 1,50; benzine 2012 EUR 1,75
Auto A 2007: rijdt 1 op 12; verbruikt 1.667 liter a EUR 1,50 = EUR 2.500
Auto B 2012: rijdt 1 op 15; verbruikt 1.333 liter a EUR 1,75 = EUR 2.333

Oftewel een zuinige auto heeft vaak meer invloed dan men denkt! Er zijn dieselauto’s die in de praktijk 1 op 23 rijden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Sil - Reactie op #3

Mijn TukTuk rijdt 1 op 30 op euro 95 en kost 8 euro per maand aan wegenbelasting. Als je een beetje out of the box denk zijn er goede alternatieven.

#3.2 Harm - Reactie op #3.1

Zeker een trapauto met een benzinekacheltje?

#4 Peak Oil

Zolang de Aarde 7.000.000.000 miljard mensen huisvest, terwijl zij er maar 500.000.000 aankan, zijn de huidige olie en benzine prijzen nog een lachertje op wat ons te wachten staat.
Daar kan geen speculant tegen opschorten, dat is gewoon vraag en aanbod.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Schuur - Reactie op #4

Ik denk dat de aarde in feite best 7 miljard zielen kan herbergen. Het probleem is niet het aantal, maar de hebzucht van die 7 miljard.

#5 Yevgeny Podorkin

Gelukkig liggen er nog xx-miljarden liters/ m3 potentiële gas- en olievoorraden onder bodem diepzee, Groenland, Noordpool en Antartica..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Hans Verbeek - Reactie op #5

Dat is de moeilijk winbare olie en het moeilijk winbare gas.
Het kost erg veel moeite om die naar boven te halen, daarom hebben we het al die tijd laten liggen.
Misschien kost het wel meer moeite om die olie te exploiteren, dan om weer gewoon te gaan lopen en fietsen.

Als er olie op de maan zou zijn, zouden we dat dan ook gaan halen?

#6 NoName

Ok,

Answers to Common Questions

Een groot deel is papieren handel, geen daadwerkelijke afname van het product.

Oil price Q&A: What are oil futures and how are they traded?

Een overzichts grafiek (volume is belangrijk) Light Crude Oil

In het verleden behaalde…….How to Invest in Oil Futures

Aangezien centrale banken een nieuwe hobby hebben gevonden, geld drukken, om de schuldenlast te verlichten (?) en al dat geld weer bij banken en andere instellingen terecht komt die vervolgens zo veel mogenlijk rendement proberen te behalen is het niet vreemd dat een deel in grondstoffen, waaronder olie, terecht komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie