Hoeveel aardgas zit er nog in de grond en hoe lang doen we daar mee? Welke landen verbruiken het meeste gas en waar komt dat gas vandaan? Hoe verhoudt zich de hoeveelheid energie uit aardgas tot olie en steenkool? Allemaal vragen waarop het antwoord met de dag kan verschillen omdat er weer nieuwe voorraden worden aangetoond die met nog geavanceerdere technologieën nu eindelijk bereikbaar zijn, maar ondertussen blijken bewezen voorraden overdreven en nieuwe technologieën te duur of maatschappelijk toch te omstreden. Op onderstaand figuur valt dus ongetwijfeld veel af te dingen, maar dat maakt het niet minder mooi: Natural Gas is Everywhere. Interactieve infographs: fijn zelf aan de knoppen draaien en nog het gevoel hebben dat je iets opsteekt ook.
Reacties (8)
Sja daar sta je dan als lullig zonnetje, met nog 2 miljard jaar aan overvloedige energie.
It’s not about the size of the tank, but about the size of the tap.
Het gaat niet om de reserves maar om de hoeveelheid, die je per dag uit de grond kunt halen.
Wel mooie infograph.
@2: De tap van kolen en gas kan nog wel wat vergroot worden (in tegenstelling tot die van olie). Aangezien de vraag alleen zal blijven stijgen, kunnen we die jaren (want die gaan uit van gelijke tap) eronder makkelijk wat bekorten. Over 30 jaar gaan de makkelijk winbare fossielen op zijn en dan gaat de tap noodgedwongen op druppelstand.
PS. zet op het interactieve gedeelte de groei maar eens op de huidige groei bij elke grondstofsoort. Dan kom je bij alle drie uit op ongeveer 40 jaar…
Bij de eindigheid van de energievoorraad mag de voordracht/les van Dr. Albert A. Bartlett natuurlijk niet ontbreken: presentation on “Arithmetic, Population, and Energy.”
Leuk – maar wat was het punt nu eigenlijk?
@3 Bismarck: de ’tap’ van steenkool en gas kan alleen worden vergroot tegen enorme kosten.
Het grote probleem is dat de reserves zich niet langer bevinden op de plaats waar kolen en gas verbruikt worden. Het moet allemaal getransporteerd worden.
Hele bergen worden afgegraven en in schepen naar China en India gevaren.
En ook hier komt de Energy Return on Energy Invested (EROEI) weer om de hoek kijken. Het kost steeds meer energie om dezelfde hoeveelheid steenkool en gas te winnen. Er blijft netto steeds minder over om aan leuke dingen te besteden.
De ’tap’ moet wel groter worden, anders daalt de netto hoeveelheid beschikbare energie.
@6: Ik weet het allemaal. Probleem bij wat je aangeeft is dat dat juist vraag vergrotend werkt (een deel van de gewonnen energie moet namelijk in de winning ervan geïnvesteerd worden).
Op de bodem van de pacific ligt nog voor 1000 jaar aan zeldzame metalen… HaahhA…gaan we lekker ALLES OPSTOKEN