Hoe ziet een leven zonder olie eruit?

leven_zonder_olie_klein.png“Februari 2014. Gerard sloft naar de keuken om koffie te zetten. Terwijl de koffie doorloopt start hij zijn computer om te kijken of er vandaag ergens benzine in de buurt te koop is. Sinds de oliecrisis enkele jaren geleden begon, is de schaarste alleen maar toegenomen. Zijn oude hybride kan echter niet zonder het kostbare goedje. Het wordt echt tijd voor een volledig elektrische auto, maar daarvoor moet hij eerst nog even doorsparen.” – Citaat uit het boek Leven zonder olie.

Wanneer voormalig President Directeur van Shell Nederland, Rein Willems, een voorwoord schrijft voor een boek met de titel leven zonder olie, dan is er een belangrijke verschuiving gaande. De aankomende veranderingen werden gisteren besproken bij de presentatie van het door trendwatchers Adjiedj Bakas en Rob Creemers geschreven boek, op het hoofdkantoor van Shell Nederland (zie fototje). Daar vertelden de beide heren met verve over de problemen en mogelijkheden die ons voorstaan, in wat ze de megatrends noemen. Energieconfrontaties, technologische innovaties, nieuwe woon-werk concepten, de prijsdaling van groene producten, de opkomst van milieuterrorisme, minder reizen, toenemende druk op de luchtvaart, amfibische woningen en nog veel meer.

Dit vanuit een kader dat niet alleen de problematiek van klimaatverandering en olieschaarste beschrijft, maar ook de kern aanpakt. Wat de trendwatchers, “het ontkennen van het echte probleem van overbevolking” noemen. Hoe de toekomst eruit gaat zien is zoals iedereen weet onmogelijk te beschrijven. Toch doen de beide heren een poging door veel mogelijke richtingen aan te geven. Wat tegelijk de sterkte en de zwakte van het boek is. Het inspireert, maar zet je niet op een bepaalde spoor. Het is een uniek boek, een vreemde synergie tussen doemdenken en technologische natte dromen. Een boek voor wie zich wil verdiepen in de toekomst van energie, en wie wil dat nou niet? Het raakt iedereen immers in de portemonnee. En steeds meer in de toekomst, behalve als we tijdig ingrijpen als het al niet te laat is??

 1. 1

  Overigens heb ik Rein Willems wel eens over energie gehoord en hij denkt dat we nog wel een hele tijd olie hebben. Ik zou achter zijn voorwoord dus maar niet te veel zoeken.

 2. 2

  Het is jammer dat we de aardolievoorraad op inefficiënte wijze verstoken. In de behoefte aan energie voor transport en verwarming kan beter op andere manieren worden voorzien.
  Helaas is het niet in het belang van oliemaatschappijen om grootschalig met innovaties te komen voordat de oliereserves tegen de hoogste prijs verkocht zijn.

 3. 10

  rijden zonder olie/benzine gaat best, dan schakelen we eerdags over naar zeewater, dit schijnt prima te branden onder bepaalde voorwaarden. Ergens gelezen dat daar nog genoeg van is….

 4. 13

  @10
  [kijkt alsof hij water ziet branden naar kalender] 1 april?

  Nu was er laatst wel een berichtje over iemand die dmv. elektrolyse waterstof uit zeewater maakte, wat dan brandde, maar elektrolyse kost een boel energie, dus waar komt dat vandaan?