Hoe harder we schoonmaken, hoe gevaarlijker het wordt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (6)

#1 Kalief

Dat artikel gooit oplos- en desinfectiemiddelen op een hoop. Maar zeep doodt helemaal geen bacterieën en die beestjes kunnen daar dus ook niet resistent voor worden.

  • Volgende discussie
#2 mescaline

Het artikel sluit impliciet aan bij de onthulling dat de cocktail van weggespoelde medicijnen veel schade toebrengt aan het leven in de aardbodem. De stelling in dit artikel had inderdaad wel wat zorgvuldiger beargumenteerd mogen worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

@1: beter lezen; wat ze zeggen is dat zepen en oplosmiddelen die bestaan uit quaternaire ammoniumverbingen (quats) ervoor zorgen dat bacterieen zich aanpassen aan quats; veel antibiotica hebben ergens ook een quaternaire ammoniumverbinding zitten, en daardoor induceren zepen resistentie tegen antibiotica.

In werkelijkheid zal ’t nog ietsje complexer liggen, maar ’t klinkt wel aannemelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 DJ

Zeep lost vet op, de meeste celmembranen bestaan uit vet, o.a. cholesterol. Als je dat oplost valt de bacterie uit elkaar en gaat dus ‘dood’. Sommige bact soorten hebben daartoe een dikke laag eiwitten om hun membraan heen om zich daar tegen te beschermen (peptidoglycanen – eukaryoten en dus mensen hebben dat niet). Meestal is dat wat je aanpakt met AB. Niet alle bacterien are created equal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 piet

@1: je kritiek slaat alleen op het kopje en de eerste regel, het stukje zelf gaat over het rioolwater in het algemeen waar op wat voor manier dan ook te veel desinfecteer-middelen zitten. Vaak worden de kopjes weer door andere mensen gemaakt als de tekst en veel mensen lezen alleen maar de kopjes….

het is overigens al jaren bekend dat door teveel zeep de huidflora en daarmee het zelfreinigend vermogen van de huid aangetast wordt, zodat je eerder gaat stinken, weer meer zeep nodig hebt, nog eerder gaat stinken etc., maar dat is een ander verhaal.
Hier gaat het over de resistente bacteriën die door allerlei afvalwater in het grondwater zitten.

Hetzelfde probleem ontstaat trouwens ook door de antibiotica die in diervoeder zitten waardoor via de mest die resistente bacteriën verspreid worden. Een bijkomend probleem is dat door al die antibiotica die via het vlees in de voedselketen belanden de consument gevaar loopt niet meer op antibiotica te reageren als er echt wat aan de hand is.
Ook weer een ander verhaal, maar wel allemaal verhalen die met elkaar in verband staan….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bas

Brraaaaaaaaaaaainnnnnns….

  • Vorige discussie