Hoe biologische boer Kok jarenlang werd tegengewerkt

boerkokEen ontzagwekkende documentaire, uitgezonden door HUMAN, gisteravond. ‘De Kleine Oorlog van boer Kok’ van Huib Schoonhoven, Karen Kuiper en Kees Vlaanderen. Te zien in deze documentaire is de jarenlange strijd van het familiebedrijf (‘Heerlijkheid Groot Weede’) nabij Amersfoort tegen zo’n beetje elke denkbare vorm van bureaucratie. Met als opmerkelijke uitglijders: zoon Kok wordt onterecht opgepakt door een politie-escorte en de burgemeester van Amersfoort, Albertine van Vliet-Kuiper, gaat liever niet in op de blunders bij het ruimen van de kippen tijdens de vogelgriep. Deze docu laat knap zien hoe rampzalige bestuurlijke dwalingen in een beschaafd westers land de biologisch verantwoorde boer tegenwerken. Maar vooral is het een mooie familiegeschiedenis.

De grootste ellende ontstaat voor boer Kok als in 1994 de nieuwe mestwet van kracht wordt. Boeren mogen hun drijfmest niet meer over het land uitrijden; het moet centimeters diep onder de grond worden geïnjecteerd om zo de uitstoot van ammoniak tegen te gaan. De mest van Boer Kok bevat maar 30 procent van de gemiddelde hoeveelheid ammoniak. Kok gebruikt geen kunstmest en voert zijn koeien geen krachtvoer. Hij voldoet aan de strenge milieueisen, maar de wet is onverbiddelijk.

zoonkok

De sfeer wordt grimmig zodra druiloren van de lokale politie zich gaan ophouden rond het erf van boer Kok, om het reilen en zeilen van de mestkar in de gaten te houden. Elke diender uit de Warmoesstraat in Amsterdam zou bidden voor een sujet als Boer Kok, maar daar denkt de Amersfoorter politiedienst anders over. Langzaam maar zeker omsluit een heel Kafkaiaans bolwerk van wet- en regelgeving het gemoedelijke familiebedrijf. De omzet kruipt achteruit. Voorts aast de gemeente volgens de familie ook nog eens op de grond. Toch blijkt dat bijvoorbeeld de melk van Boer Kok van hoge kwaliteit is; volgens de onderzoeken van het Louis Bolk Instituut behoort Koks melk tot een van de beste. En toenmalig minister Veerman moest toch echt inzien dat met de mest van Kok weinig mis was.

Een fraaie, maar ook confronterende documentaire over ‘Heerlijkheid Groot Weede’ van de familie Kok. ‘De Kleine Oorlog van boer Kok’ is vanaf vrijdag 7 augustus een week lang op het digitale kanaal Holland Doc 24 te zien. Ook online te bekijken, dus – en uitzendinggemist.nl.

 1. 1

  Deze film geeft een zeer goede inkijk hoe doorgeslagen regelgeving mensen langzamerhand gek kan maken. Tel daarbij op de beperkte wereldblik van een gemiddelde diender en het machtsmisbruik door de politie en je ziet hoe het fout gaat. Ik heb bewondering voor het doorzettingsvermogen van de familie Kok.

 2. 3

  Dit is de beste documentaire die ik in maanden heb gezien. Goed verslag ook van Thomas van Aalten alhier.

  Al wil ik nog toevoegen dat dit naar mijn idee ook illustreert wat er zo mis is aan dat etatisme van de meeste (zo niet alle) van onze politieke partijen. Een steeds maar verder centraliseren van bestuurlijke macht en daarnaast steeds maar weer sterker wordende verwachting ten aanzien van de staat voor wat betreft het aantal zaken waar zich zij mee dient te bemoeien als wel de diepgaandheid en indringendheid van haar bevoegdheden om dat te doen. (En daarbij die uitoefening van die macht vrijwel ongecontroleerd laten)

  Het is eigenlijk bijzonder schadelijk dat er gewoon totaal géén liberaal geluid meer te horen is in Nederland. (ik mompel grom en mijmer nog even verder)

 3. 4

  Verdere centralisering van de macht (EU) en de bijbehorende verstikkende regelgeving gaat hand in hand met monopolisering van markten door grote industriële spelers. Zo wordt de basis van de economie, de kleine ondernemer, opzettelijk verwurgd.

 4. 5

  Hormonen in de beesten, chemisch afval in het voer, melk in de sloot, gier op de weg, bestrijdingsmiddelen, giftige mest, mishandeling van beesten, transport. De lijst kan nog veel langer. De overheid kwam met regels om die misstanden tegen te gaan.

  Boer Kok werd slachtoffer van de uitvoering van die regels. Dat z’n halfcriminele collega’s die regels nodig maakten wordt weggelaten om het beeld van de oer-natuur-nobele-wilde boer niet te verstoren. Dat boer Kok minder vervuilde dan z’n collega’s pleit voor hem, maar het is duidelijk dat hij zich net zo weinig aantrekt van de regels als die collega’s.

  Propagandadocu.

 5. 6

  @5 eh…? Die zoon (die nu in Frankrijk boert) had daadwerkelijk visie op biologisch boeren. En de door jou aangedragen argumenten in je eerste alinea hebben kennelijk niet geholpen. We vreten nog steeds kiloknallersvlees en drinken liters pusmelk uit de gierige bio-industrie.

 6. 7

  @ Kalief

  Wat vind jij nou belangrijker? De regels of het doel van die regels?

  Het lijkt erop dat jij het “zich weinig aantrekken van de regels” een stuk zwaarder laat wegen.

 7. 8

  Met open mond zitten kijken hoe macht misbruikt kan worden! Ambtenarij ten top uitsluitend naar regels kijken maar niet naar de uitvoering in en in triest…. met een politiekorps/agenten waar ik geen woorden voor heb( wat zal het stoffig zijn geweest toen ze die kogelvrije vesten uit de kast trokken….na ja zijn ze ook eens ergens voor gebruikt! )

  Ik werd er al radeloos van er slechts naar kijkend vanaf de bank, kan me niet voorstellen hoe deze mensen al die tijd zijn door gekomen. Vele mensen kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Maar goed zoals ze al aangaven we willen het zelf; grote bergen goedkoop vlees en wit water wat we melk noemen….

 8. 9

  @Klaplong #7

  Noch de regels of hun doel, maar het nut er van.

  Als boeren onder de een of andere norm qua uitstoot blijven zouden ze aan de regels kunnen voldoen, maar het probleem is dat zoiets door het lokale gezag niet te handhaven is. Politie kijkt immers alleen naar het gedrag en doet zelf geen metingen.

  Het gevolg is dat waar regels voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek het beleid altijd moet worden vertaald naar gedragsregels waar de politie op toe kan zien. En de politie kijkt niet naar de effectiviteit van het beleid. Doel en handhaving zitten elkaar in de weg, dat is een structureel probleem.

  Maar boer Kok wordt ten onrechte afgeschilderd als een soort heilige. Terwijl als hij gewone mest had geproduceerd en dus wel vervuilend was geweest hij ook onder de regels had geprobeerd uit te komen.

 9. 10

  @ Kalief

  “Mensen heb het altijd over die Joden maar die Duitsers waren ook geen lieverdjes.” (Hans Teeuwen geloof ik)

  Dat is het niveau van jouw commentaar.

  “Terwijl als hij gewone mest had geproduceerd en dus wel vervuilend was geweest hij ook onder de regels had geprobeerd uit te komen.”

  Dat is wel de meest achterlijke argumentatie die ik in weken voorbij heb zien komen. Je begrijpt zelf wel waarom.

 10. 11

  Toevallig als Vlaming deze prachtige documentaire gezien. Maar het is niet typisch voor Nederland. Ook in Vlaanderen, ook in België, ook in Frankrijk etc. komen dergelijke situaties voor; alleen weten wij het niet altijd.
  Aan “Loupe”: geef de schuld niet aan de EU, enkel is het de eigen ambtenarij en de bureaucratische miskleunen ( in welk land dan ook) die er niet in slagen om algemene EU-regels om te zetten in landelijke en lokale mens- en bedrijfsvriendelijke oplossingen. Juist onze ambtenaren zijn dan de eersten om te zeggen : we worden verplicht door Europa, om aldus hun eigen verantwoordelijkheid niet te moeten opnemen.

 11. 12

  een prachtige documentaire
  deze boer had bloemen en kruiden in zijn land.
  dat hebben de meeste boeren niet die zich aan de wet houden.
  wie is hier dan het milieu vriendelijkst ?
  en deze boer kocht niet voor niets een mestwagen voor 50.000 gulden
  daar had hij diverse injecteurs voor kunnen kopen.
  het ging om geld.
  deze man leefde voor dier en natuur.
  mijn vader is ook boer en ook biologisch.
  hij bemest zijn mest ook boven de grond en de buurman niet
  dan zie je wel verschil.
  bij mijn vader in het land staat het land vol met bloemen en bij de buren enkelt gras

 12. 13

  Met afgrijzen naar de prachtige documentaire gekeken rondom de op alle mogelijke manieren dwars gezeten hardwerkende boerenfamilie Kok.Deze story past uitstekend in een bananen republiek.Hulde aan de familie kok.

 13. 14

  een prachtige documentaire
  deze boer had bloemen en kruiden in zijn land.
  dat hebben de meeste boeren niet die zich aan de wet houden.
  wie is hier dan het milieu vriendelijkst ?
  en deze boer kocht niet voor niets een mestwagen voor 50.000 gulden
  daar had hij diverse injecteurs voor kunnen kopen.
  het ging (NIET) om geld.
  deze man leefde voor dier en natuur.
  mijn vader is ook boer en ook biologisch.
  hij bemest zijn mest ook boven de grond en de buurman niet
  dan zie je wel verschil.
  bij mijn vader in het land staat het land vol met bloemen en bij de buren enkelt gras

  een typ foutje

 14. 15

  O wat is het toch n zooitje in ons land
  wel heel goed weer gegeven hoe het is ons land
  Alles moet volgens de wet , en anders maken ze hemzelf wel anders
  hoe oneerlijk kan het zijn
  Heb echt gekeken,en toch ook bewonderd dat jullie toch kalm bleven
  Zoals die agent wat walgelijk hij heeft de macht, tenminste dat denkt hij
  Ik heb echt zo n bewondering voor jullie
  Nou eens n stel fantastische mensen die zich verzetten en niet als makke schapen mee lopen
  Zo zouden we allemaal moeten zijn, en ook andere goeie producten kopenen niet alleen maar kijken naar het geld
  ik ga in ieder geval me uiterste best doen
  en nogmaals Bravo complimenten ga zo door!!!!!!!!!

 15. 19

  mooie documentaire. m.i. toont het vooral:

  Vaardigheid ‘met uitzonderingen omgaan’ verslechtert bij uitvoerende lokale ambtenaren/politie in tijden met golven nieuw regelgeving (‘een beetje dom’). Landelijke politiek/ambtenarij onderkent dat te weinig in invoeringstraject (‘een beetje stom’), en de bureaucratische juridische vangnetten zijn overbelast en lopen tergend traag en vreten overbodig tijd en geld (‘een beetje dom’).

  En dus zijn individuen / Kok en Zn. voor wie de uitzondering zou moeten gelden tragisch de lul / tot kleine oorlogen gedwongen (antihelden); zeker als op het kritieke moment figuren als burgemeesters / topambtenaren etc. niet scherp zijn (‘een beetje stom’).

 16. 20

  Als consument wil ik gezond en lekker eten. Ik wil kaas, melk, vlees en eieren, afkomstig van dieren, die een prettig leven hebben gehad en goed zijn verzorgd, zoals de koeien en kippen van boer Kok. Het maakt mij niet uit, dat die spullen duur zijn. Voor iets wat goed is, moet betaald worden.
  Ik wens boer Kok veel sterkte in zijn strijd en ik hoop, dat alle boeren zijn voorbeeld zullen volgen.

 17. 21

  Zeer mooie uitzending. Komt veel vaker voor dan menigeen denkt.
  @5 De gemiddelde veehouder verschilt niet zoveel met deze boer. Alleen dat ze wellicht wel kunstmest gebruiken en krachtvoer bijvoeren naast het gras. Boeren geven om het land, meer dan in de stad (waar praktisch geen uitgestrekte natuur te vinden is btw en het grotendeels bebouwing is maar wel een sterke, vaak ongefundeerde, mening over het platteland waar ze zelden komen)

 18. 22

  nou nou, nu wordt het commentaar wel weer erg simplisties..
  @ Yvonne: dat wil je nou wel, maar wat doe je ervoor? “de” consument is daar dus helemaal niet mee bezig. Die mekkert alleen bij het zien van deze docu en als er een dier gedood wordt. Voor de rest regeert de aanbieding in de supermarkt het consumentengedrag.

 19. 24

  Tranen in mijn ogen na het zien van deze documentaire. Prachtig. Al die paardebloemen in zijn veld. Deed me denken aan vroeger. Toen ik nog door boerderijvelden rende geel van paardenbloemen en dotterbloemen, klaver enzovoort. Toen kunstmest nog niet moest worden geïnjecteerd. Ik vraag me na het bezoek aan mien eco-slager wel af of het niet een beetje too much is om te stellen dat de consument geen biologische producten wil. DRUK was het er! Eco is hot, hip en in. Dat is juist Boer Kok zijn kans en kracht. Minne ‘regeltjes’ politici en zuur-calvinistische agentjes zijn bedreiging. Plus dan dat ze zijn land willen in Amersfoort. Kennelijk is macht en recht zelfs in Nederland niet heilig. Ow boy. Ik hoop echt dat de familie wat heeft gehad aan deze docu. Ze moeten zich bij de gemeente Amersfoort/Hoogland echt ROT schamen! Vreselijk! En respect!

 20. 25

  @seven: ja. dat zijn de ‘randstadnatuurfreaks’. Een nieuw soort salonsocialisten. Maar dan op natuurbasis. Die zien geen verschil in ‘natuur’ en ‘milieu.’ Midas schreef er al eens over.

 21. 26

  ik moest natuurlijk zeggen: “kennelijk is zelfs in Nederland voor de macht het recht niet heilig.” Heel nare scene is dat er 14 man politie de verkeerde boerenzoon meesleepte naar het bureau. Bizar. Ik geloofde het bijna niet. Zoveel machtsmisbruik is haast surrealistisch. Dat zou toch niet moeten mogen in onze democratie?

 22. 27

  @ Momo,
  kleine correctie. Kunstmest wordt gewoon gestrooid en niet geïnjecteerd. Stalmest dient tegenwoordig geïnjecteerd te worden om te voorkomen dat de amoniak die erin zit elders neerslaat.

  ter verduidelijking:

  Stalmest is een mengsel van stro en uitwerpselen van runderen, paarden, schapen of varkens.
  Drijfmest is mengsel van uitwerpselen en urine zonder stro (ook wel gier genoemd).
  Kunstmest is kunstmatig vervaardigde meststof over het algemeen gemaakt uit niet organische materialen.

 23. 29

  De politie en die walgelijke burgemeester worden even goed voor lul gezet.
  Gwn te zielig voor woorden wat hier gebeurd. en kijk dit is Nederland nu. Boeren onder druk zetten voor een paar huisjes die nooit verkocht zullen worden!!

  Ik vond het een super mooie documontaire en het heeft me zeker geraakt.

  RESPECT voor FAMILIE KOK en dat het tot zo ver moest gaan dat die zoon van ze naar frankrijk moest verhuizen om met rust te worden gelaten door de politie!! RESPECT FAMILIE KOK!!
  Gr. Jan

 24. 30

  Met tranen in de ogen de afschuwelijke overheidsterreur op dit gezin zitten te bekijken. Ben zelf diender geweest en kan niet anders zeggen dat dit soort handelen door politie en justitie mij ertoe heeft aangezet mijn `carriere` daar voortijdig te beeindigen…
  Het gebrek aan VERTROUWEN van overheidsdienaars en het gebrek aan kennis is stuitend. Ik wens het gezin alle kracht zich staande te houden in deze `bananenrepubliek`.

 25. 31

  Diep diep respect voor de dierenliefde, de samenhorigheid, en liefde voor het bedrijf dat deze familie uitstraalt!
  Daar kunnen die laffe individuen die tijdens de kippenontruiming op rij staan zogenaamd de regels van de wet te handhaven jaloers op zijn!
  Of die laffe achterbakse burgemeester die van te voren de mond wil snoeren door moeilijke onderwerpen als de a-sociale (gezonde!)kippenontruiming als gespreksonderwerp te verbieden! Wel wil ze zogenaamde interesse tonen voor de camere, voor mij is ze een sluwe vos in schaapskleding! Dit was 15 jaar MOED!
  Pure liefde, hoe vader die sluwe vossen ging bellen om zijn zoon uit de cel te krijgen! Pure liefde voor de dieren hoe de fam. de koeien de vrijheid gunt in de lente!
  Laat die laffe individuen van ambtenaren maar is de grote criminelen in de grote steden op dezelfde manier benaderen dan piepen ze wel anders! Dat durven ze niet, dan knijpen ze de billetjes bij elkander!!!!! Hartelijke groeten aan de fam. Kok en dank dat jullie mensen er nog zijn! Bedankt! Gea

 26. 33

  Ik was diep onder de indruk .Deze manier van boeren dat verdient navolging gewoon zo het is bedoeld wij zijn om van de natuur te leven en dienen de natuurwetten te respecteren dat is voor mens en dier plus natuur het beste.

 27. 34

  Diep geraakt ben ik door de documentaire gisteravond. Het is diep triest hoe mensen die het goed voor hebben met milieu, dier en omgeving worden tegengewerkt door de ambtelijke wereld, die blijkbaar behoorlijk veraf staat van de realiteit en alleen oog heeft voor de regelgeving. Want dat is lekker anoniem, ambtenaren kunnen zich heel goed achter elkaar verschuilen er zijn er maar weinig die echt hun kop uit durven te steken.

  Voor mij persoonlijk is dit de zoveelste bevestiging dat we met zijn allen verkeerd bezig zijn en dat het tijd wordt voor mensen met een echte visie en hopelijk ook met de politieke mogelijkheden hier iets mee te doen. Het gaat niet alleen om het geld, het gaat om ons mensen en de toekomst van onze kinderen.

 28. 35

  Diep respect voor deze familie
  Heb vanuit Frankrijk deze docu even goed bekeken; maar alle lof dat deze mensen jarenlang de strijd hebben volgehouden tegenover de arrogantie van het bestuur
  Ik ben vorig jaar vertrokken uit het land van kromme wetgeving ben zeker trots dat ik Nederlander ben maar niet meer trots op mijn land
  Ik hoop dat deze mensen nog een beetje de richting kunnen veranderen die ongeveer 20 jaar geleden is ingeslagen door dit land
  Waar de macht en het geld bepalen wat recht en krom is
  Ik ben geen boer maar in de hele documentaire voelde ik de enorme lading die er op de schouders lag van deze mensen
  Ook de strijdbaarheid van Kok Senior is echt ongelooflijk te noemen; diep diep respect nogmaals;
  Nederland het ga U goed;

 29. 36

  Tranen in mijn ogen bij het zien van de docu.Respect voor de strijd van gewoon normaal blijven doen. Respect en een heel diepe buiging voor de kracht van deze familie!
  Waar is het mis gegaan dat je je land moet verkopen en pachten om je te beschermen tegen de overheid. Waar is redelijkheid gebleven en de kracht van het luisteren naar elkaar.
  Als er maar 1 politieke partij hier wat aan kan doen en doet sluit ik mij aan. Boer Kok Respect!

 30. 37

  Jeesses, wat een verdriet en diep respect heeft deze film voor mekaar gebracht. Zit hier iemand de boel in de maling te nemen of zo?

 31. 38

  Owja zo zien koeien met horens er uit :)

  Iedere keer bij het terugzien van deze uitmuntende docu krijg ik tranen in mijn ogen..