Historisch politiek breekpunt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Was tijdens de verkiezingscampagne van 2006 het belangrijkste woord “draaikont”, tijdens de huidige campagne lijkt het “breekpunt” te worden. Nu was “draaikont” in 2006 in politiek opzicht een redelijk nieuw begrip. Maar hoe zit dat eigenlijk met “breekpunt”.
Sinds kort kunnen we daar als eenvoudige burgers zelf wat meer onderzoek naar doen. Want de Koninklijke Bibliotheek heeft een enorme stapel oude kranten door de scanner heen gejaagd. Uniek materiaal van 1618 tot en met 1939 is nu online te doorzoeken.
En wat levert dan de speurtocht naar het woord “breekpunt” in politieke context als oudste verwijzing op? Dit fraaie stukje uit een bericht van 31 mei 1939 in Het Vaderland:
Het aftreden van den minister van Financiën
De Tijd (r.k.) bespreekt de mededeeling van De (a.r.) standaard, dat het breekpunt voor den afgetreden minister van Financiën was gekomen, toen in het kabinet werd besloten tot een concrete uitgave voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

Ik kan niet wachten tot het project van de Koninklijke Bibliotheek is afgerond en alle kranten tot 1997 digitaal zijn te raadplegen.

Reacties (8)

#1 Marc de Koninck

Wat mis ik dezer dagen Theo, Pim en Ayaan!
http://www.deliedjeskrant.nl/liedje.php?recordID=14

  • Volgende discussie
#2 Gezellig

Geweldig! Dit gaat naar de favorieten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Share

Breekpunt is de joker in het kaartspel.

Wat mis ik?
Ik mis Theo, ik mis Pim, ik mis Ayaan!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Peter

Nou, de KB zal wel blij zijn met de reclame van Steeph: “Wegens te grote drukte op deze site is het momenteel niet mogelijk alle vragen te verwerken. Onze excuses hiervoor.
Wij verzoeken u het later nogmaals te proberen”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

22/11/63

Ik zat heftig te twijfelen, want ik ben soms net Cohen (en wat is er eigenlijk mis met een beetje twijfel), of ik nu een reactie zou plaatsen op de post “Bruni kan in zeven verschillende talen “stop je vinger in mijn kont” zeggen” of de lucht van een stapel ouwe kranten tot 1939. Haaa *snuif*, en zou desalniettemin best wel eens in haar onderbroekje willen ruiken daar niet van…dat is nog eens wat anders als dat urenlang getob met microfiches en viewer in zo’n bibliotheek! Je ziet wel al meteen overal advertenties opduiken, b.v. uit de Opregte Groninger courant:

Boekhouder A.Selhuys prefenteert Uyt de hand te verkopen: Een extra mooye partye Oost Zeesche zwaare dubbelde greinen balken en masten.

Frerik Derks Kookenhouwer te Groningen zal op morgen slagten: een Extra Vette Koe. Yemands gading zynde kan zig by bovengemelde vervoegen.

..en op basis van die laatste heeft de Telegraaf daar toen later core business van gemaakt.

Na 1939 zal dat allengs lastiger worden. Overnames, opgaan in mediagiganten: betalen betalen…probeer maar (ouwe) kranten VS ($3,95 per artikel)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Peter

Wat een piemelige opstelling van het NRC. Ik kan me nog voorstellen dat er een embargo zit op edities van, pakweg, de laatste tien jaar. Maar de rest gewoon vrij geven a.u.b.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 MaxM

De goede oude tijd waarin je nog iets moest hebben voor je kon breken, we zijn ver gekomen.

  • Vorige discussie