Wat Syrië jarenlang niet heeft kunnen (en willen) doen is Israël binnen 3 weken wel gelukt.
Hezbollah omtoveren tot de populairste partij van Libanon.
Ruim 80% van de bevolking zou op dit moment de Hezbollah steunen in haar strijd.
80% van de Druzen en christenen steunt de Hezbollah. Van de soennitische moslims steunt maar liefst 89% de beweging.
Een van de beoogde doelen van Israel, het opstoken van de Libanese bevolking tegen de Hezbollah, is dus niet gehaald.
Hezbollah ziet de toenemende populariteit ondertussen als vrijbrief om iedereen die haar bekritiseert als verrader te bestempelen.
Politici houden wijselijk hun mond en scharen zich achter de beweging. Hetzelfde geldt voor de geestelijke leiders. Maronitische, Grieks-orthodoxe, Armeens-orthodoxe, Soennitische en Druzische leiders hebben Hezbollah bedankt voor de heldhaftige strijd die zij levert.
Ondertussen ruiken pro-syrische politici bloed en roepen om nieuwe verkiezingen.
De huidige regering zou gefaald hebben en meer aandacht besteed hebben aan Rice dan aan de Libanese bevolking.
Nieuwe, snelle verkiezingen zouden een nederlaag betekenen voor premier Siniora en zijn 14-maart coalitie (bestaande uit de druzische PSP, de rechts-christelijke LebaneseForces, de conservatief-christelijke Qornet Shehwan en de soennitische/christelijke FutureMovement).
Dezelfde coalitie die Bush gebruikte om aan te tonen dat zijn Middenoosten-beleid wél werkt…
De grote winnaars zullen de Hezbollah en de christelijke FPM zijn.
De eerste zou nog meer stemmen afsnoepen van de shiitische Amal, wiens partijleider ook wordt bekritiseerd vanwege onpattriotisch gedrag.
De FPM zal haar huidige zetelaantal behouden of iets vergroten. Maar de partijleider, ex-generaal Michel Aoun, zou het presidentschap cadeau krijgen van de Hezbollah.
Zijn uitspraken á la “wij zijn allemaal martelaars” of “elke Libanees wil nu een zelfmoordaanslag plegen” klonken voor de Hezbollah-leiders als muziek in de oren.
Dit zou voor Libanon en de internationale gemeenschap een stap achteruit betekenen.
Een regering van pro-syrische partijen en de FPM zal niet meer zo’n vaart zetten achter het onderzoek naar de moord op de Libanese ex-premier Hariri.
De ontwapening van de Hezbollah zal geen belangrijke binnenlandse issue meer zijn.
En zonder binnenlandse consensus voor het ontwapenen van de Hezbollah zal de internationale troepenmacht in Libanon niets kunnen bereiken en alleen maar stuitten op tegenwerking en woede.
Hezbollah-leider Nasrallah zal ondertussen Israël en de VS bedanken voor de steun die zij hebben verleend aan zijn “staatsgreep”.
Reacties (30)
ik ben benieuwd of als de rook is opgetrokken de bevolking er dan ook nog zo over denkt
Een gezamenlijk vijand, dat is alles wat Hezbollah nodig had. Het is eigenlijk zo simpel.
edwin heeft nog hoop dat is mooi, laten we daar maar aan vastklampen.
het zal israel geen ruk interesseren wat er in Libanon gebeurd, als ze hun raketten en hun handen maar thuis houden; zo niet, dan kunnen de libanezen binnenkort in grotten gaan wonen
mp, als ik boos ben ben ik ook vrij radicaal, daarna komt de bezinning
@edwin,
Je had wel een beetje gelijk wat betreft die raketten, op nova kwam het hele arsenaal voorbij. Tot de Tel Aviv raket aan toe. Maar het blijft peanuts in vergelijking met Israel.
@TRS
Was het niet om Hezbollah begonnen? Ondermeer door het disproportionele geweld is bijna de hele bevolking militant geworden. Ik ben benieuwd of jij het op kan brengen “the big picture” te blijven zien wanneer jij je eigen kind dood onder het puin van je zelf gebouwde huis vandaan haalt.
Het doet mij denken aan hoe de Taliban aan de macht is gekomen in Afghanistan.
@TRS,
Mijn reactie was niet perse persoonlijk!
@ TRS
Ik denk dat het Israel wel degelijk interesseert wat er in Libanon gebeurt.
Het laatste wat Israel wil is een nieuwe burgeroorlog en daarmee een nieuw, verraderlijk front ( naast het al bestaande in de Palestijnse gebieden)
@MP
ik had het over mijn inschatting over israel, niet over mijn eigen mening.
Allemaal wel raar toch dat je zo weinig hoort over hoe het allemaal begonnen is tussen libanon en israel.
Was het toch niet dat israel land had ingepikt en mensen had verdreven uit hun eigen huizen.Waarbij libanon op het laatst hun gelijk had gekregen en hun land hierbij terug kreeg.
Alleen niet de gevangenen die israel had gemaakt tijdens deze misdaad.
Terwijl zij vochten voor hun recht.
Israel weigerd deze gevangenen terug te geven waarop deze reactie is ontstaan.
nog ff een tip:volg niet de propaganda in nederland maar zoek eens wat meer op het web en kijk goed en beoordeel zelf.
@8: Waarom heeft Israel dit dan zo aangepakt als ze de afgelopen maand hebben gedaan? Waarom niet bombardementen beperkt tot de gebieden direct aan de grens, van waaruit Hezbollah ook schiet? Waarom militaire bases aanvallen van het Libanese leger, de burgerluchthaven en doelen verspreid over het hele land? Dan weet je toch dat de opinie richting Hezbollah verschuift?
Je krijgt zo toch het idee dat Israel juist graag heeft dat Hezbollah aan de macht komt, danwel Libanon in een burgeroorlog stort.
@Youssef: Mocht Hezbollah inderdaad de macht dreigen te krijgen, denk je niet dat Syrië zich er dan mee gaat bemoeien? Een beetje Israël pesten door Hezbollah te steunen is één, een fundamentalistische shi’itsche staat naast de deur is iets heel anders. Toch?
@ 11
Misschien ben ik nu wat te naïef maar het kan zijn dat Israel een inschattingsfout heeft gemaakt. ( Israelische generaals zijn ook maar mensen, ook al beweren sommigen van niet)
Ik denk dat ze heilig geloofden dat de aanhangers van de 14-maart coalitie in opstand zouden komen tégen de Hezbollah.
De bombardementen op Beirut in de jaren 80 ( toen waren het de Palestijnen die Israel wou pakken) hebben er wel voor gezorgd dat veel Libanese milities/facties besloten om maar eens wat Palestijnen af te slachten.
Misschien hoopte Israel dus op een 2de mini-Beirut.
@ 12
Dat hangt af van de toekomst van Syrië zelf. Als Syrië zich weer aansluit bij de oude Arabische bondgenoten ( Saudi-Arabië etc) dan zal het geen shi’itische staat naast de deur willen hebben.
Blijft het regime de Iraniërs knuffelen dan neemt het een Hezbollah-regime naast de deur maar voor lief.
Youssef, hezbollah kan het toch niet voor het zeggen krijgen, ze kunnen als sjiieten maar een beperkt aantal zetels krijgen in het parlement
Michel Aoun is een oude slimme strijder, die weet wat hij nu moet zeggen, maar Aoun is alles behalve een vriend van hezbollah en syrie
Hezbollah heeft daarom een merkwaardige alliantie gesloten met alles wat anti-Hariri is.
Dus met de soennitische Karami en Michel Aoun.
De laatste zegt overal ja op als hij maar president kan worden.
Zo slim is hij in feite niet. Het is de grootste brokkenpiloot die de Libanese politiek ooit heeft gekend (getuige zijn optreden aan t eind van de burgeroorlog en zijn debiele uitspraken toen hij weer uit ballingschap terugkwam)
wat ik over Michel Aoun heb begrepen is dat hij geen enkele partij wilt uitsluiten en met iedereen in dialoog wilt, en bruggenbouwer die het land wilt verenigen
een brokkenpiloot was hij wel maar dan te principieel, syrie steunde hem maar toen syrie libanon binnen viel verklaarde hij syrie de oorlog
Aoun werd na die tijd toch gesteund door israel?
@TRS,
Ja dat had ik ook door toen ik op de submitknop had gedrukt, sorry…op een of andere manier reageer ik te snel over dit onderwerp.
@15: Kan dat misschien een reden zijn dat hij steeds als president geaccepteerd wordt? Beter een zwak figuur dan een echte leider die er zelf munt uit zou slaan.
Het klinkt een beetje als de “Blance of Powers” (19e eeuws Europa) maar dan in het klein. De politiek daar lijkt me iig een stuk aantrekkelijker dan hier.
Over burgeroorlogen gesproken, in de volkskrant:
Topgeneraals VS vrezen burgeroorlog in Irak
“Ook minister Rumsfeld van Defensie verscheen voor de commissie in Washington. Hij wees net als Pace op de rol van de Irakezen. De toekomst van Irak ligt in hun handen, zei de minister. ‘Uiteindelijk moeten de Irakezen zelf afrekenen met het sektarische geweld.’ Daarvoor is volgens Rumsfeld een verzoeningsproces nodig dat nog niet op gang is gekomen. ”
Tsjaa wat moet je daar nou van zeggen. Maar hopen dat ’the point of no return’ nog niet bereikt is.
ik geloof niet in een inschattingsfout, volgens mij is dit gewoon zo hard terug meppen dat de andere kant het (voorlopig) wel uit zijn hoofd laat nog een keer zo’n avontuur te beginnen
topgeneraals VS vrezen burgeroorlog in Irak? die is er toch al?
@edwin,
Dat harde terugslaan is ook in andere gebieden al jaren toegepast en het neemt absoluut niet de terreur weg die grote angst veroorzaakt onder de Israelische bevolking.
M.a.w. je lost het probleem niet op met hard meppen maar je maakt het eerder erger.
Men zal toch echt iets moeten doen aan de fundamentele oorzaken. Zolang dat niet gebeurt krijgen extremisten passieve of actieve steun.
MP, bij cnn zijn er sateliet foto’s te zien van beiroet, voor en na, als je die ziet schrik je je echt de kelere, dit staat echt op geen enkele verhouding op wat er in de bezette gebieden is gebeurd
en fundamentele oorzaken, ben bang voor een never ending story, hoop dat er een oplossing komt, neem aan dat jij als fundamentele oplossing de palestijnse staat ziet en die moet er ook komen, maar israel werd al dagelijks aangevallen voordat de west-bank en gaza bezet waren en als je Mahmoud Ahmadinejad vandaag hoort word je ook niet echt vrolijk, zijn oplossing: een staak het vuren en daarna de eliminatie van israel
hoop dat alle partijen daar eens genoeg krijgen van al deze waanzin en in staat zijn normaal naast elkaar te leven
Waarom hadde die hisbolla’s die duizenden raketten gereed..?
zie ook:
http://switch5.castup.net/frames/20041020_MemriTV_Popup/video_480x360.asp?ai=214&ar=1050wmv&ak=null
Alexander Cockburn heeft een column met dezelfde stekking als Youssef zijn post:
Hezbollah’s Top Ally in Israel
@MP:
Wat zijn die fundamentele oorzaken dan? Ik denk zelf dat die helemaal niet weg te nemen zijn door Israel, en dat in dit geval symptoombestrijding ‘beter’ dan niks is.
@JSK: Symptoombestrijding? Noem je *dit* symptoombestrijding? Het lijkt me dat de kwaal expres wordt versterkt.
@ Edwin 16
Ik weet niet of Michel Aoun zo’n bruggenbouwer is. Hij is iig degene die de 14maart-coalitie heeft verlamd ( zijn partij was daar vroeger ook deel van maar verliet de coalitie)
De PSP en diens leider Jumblatt zijn in de ogen van Aoun duivels. En de Futuremovement zou een dollarverslaafde, neoliberale beweging zijn.
Tja, of je hem dan nog steeds een bruggenbouwer kan noemen.
Zijn enige principe is het presidentschap.
@ 18
Dat zou het inderdaad kunnen zijn. De Hezbollah en Amal zien hem liever als president dan Samir Gaegae.
De laatste zou een “havik” zijn en teveel bloed aan zijn handen hebben. Hij is al té gevormd en beinvloed door andere partijen.
Aoun daarentegen is een “onbeschreven” blad ( als je zijn burgeroorlog-optreden even vergeet)
@Spruyt12:
Je had liever dat de raketten bleven komen? Als ik mij probeer in te leven in Israel’s situatie, zie ik niet echt een alternatief.
Zag ik laatst toch op het journaal een oudere vrouw die wilde aangeven dat beide partijen schuld hebben. Werd ze daarop toch wel heel snel even terecht gewezen. dus toen werd het toch maar de schuld van Israel. Ja zo kom je wel aan die 80%.
De actie in het midden-oosten met de raket aanvallen van Hezbollah op Israel loopt regelrecht op een gevaar voor de wereldvrede.Hezbollah is ondanks de grote ondersteuning die zij geniet van Syrie en Iran niet instaat Israel klein te krijgen.Het midden-oosten beleid van de stomme Bush laat thans duidelijk zien dat er meerdere gevaarbronnen zullen ontstaan en van zich doen gelden.Hoe het ook zijt de oorlog moet per onmiddellijke ingang gestaakt worden,anders zal de wereldeconomie erg aan leiden.De olie prijs zullen ongekende hoogte bereiken.Dit zal de rust op het finciele vlak negatief beinvloeden met alle consequentie van dien