Het tentenvraagstuk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Pakistaanse kindjes in een tent Terwijl Pakistan zelf een van de grotere tentenproducenten in de wereld is kunnen de fabrikanten de enorme vraag na de aardbeving niet aan. Voor het vallen van de winter moeten nog vier miljoen mensen worden ondergebracht. De VN heeft tot nu toe 32.000 tenten ingevlogen en er zijn er nog 150.000 onderweg. De Pakistaanse tentfabrikanten produceren zelf nu 8.000 tenten per dag en export naar het buitenland is verboden. Wellicht geeft Saudi-Arabië tenten die normaal gebruikt worden voor de opvang van pelgrims in Mekka.

Maar het probleem is dat de tenten winterproof moeten zijn. Daarom wordt ook naarstig gezocht naar andere manieren om onderdak te creëren. Hulporganisaties delen hamers en spijkers uit zodat slachtoffers zelf met materiaal uit de puinhopen van hun woning iets nieuws kunnen bouwen. Maar ook zinken platen, reclameborden van panplex kunstof en zelfs metalen waterleidingbuizen zijn geschikt om woningen van te maken. Er moet namelijk ook naar de brandveiligheid worden gekeken als mensen straks vuurtjes gaan stoken om het warm te krijgen. In Kosovo bouwde Oxfam noodonderkomens uit metalen waterleidingbuizen die bedekt werden met dik plastic. Sneeuw en regen worden door de ronde buitenvormen vlot afgevoerd, terwijl de binnenzijde geen vuur kan vatten. (IPS) Welke Hollandse party-tenten uitbater komt woensdag over de brug ?

Reacties (7)

#1 Tikker

Dat was ook het eerste waar ik aan dacht toen ik de eerste beelden van de ravages voorbij zag komen en begreep dat de naderende winter wel eens de nekslag kon worden voor de overlevende slachtoffers: Creatief met Puin.

De wereld loopt bepaald niet warm voor deze tragedie, dus het invliegen van voldoende tenten is ijdele hoop en nationale tentenbouwers kunnen de vraag natuurlijk nooit aan. Dus waarom niet gebruik gemaakt van de bouwmaterialen die tussen het puin liggen? Lever randmaterialen als touw, spijkers, zeildoek en gereedschap af zodat in elk geval tijdelijke ondekomens gebouwd kunnen worden.

  • Volgende discussie
#2 m
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 m
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Caprio

Kun je geen tenten uit Burka’s maken?

Ideale kans voor Al-Qaeda om wat noodhulp af te romen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

test

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 mescaline

test mislukt ? geen niewue reacties meer op voorpagina ?

  • Vorige discussie