het Saillant | Wie de bal kaatst kan de Dom verwachten

SaillantLOGO

Berlusconi heeft het er zelf naar gemaakt. Als je denkt weg te komen met het structureel demoniseren van (politieke) tegenstanders en de wet aan je laars lapt, dan is er altijd wel een gek te vinden die het recht in eigen hand neemt.

Silvio Berlusconi is geen lieverdje dat zullen de meeste reacturen wel met me eens zijn. Hij is vaak vilein en even zo vaak charmant maar vooral leeft hij in de veronderstelling dat hij alles kan maken. En toegegeven hij komt een eind.

Of het nu gaat om linkse stemmers die zwakzinnig zijn of om slachtoffers van de aardbeving in Abruzzië die hun leven in een tentenkamp maar als uitje naar de camping moesten zien, of de Duitse europarlementariër Schulz die een prima capo zou zijn, Silvio choqueert bewust en onbewust. En dit zijn maar een paar willekeurige voorbeelden.

Daarnaast zijn er natuurlijk de opzichtige pogingen om zichzelf boven de wet te stellen en zo bijvoorbeeld buiten schot te blijven in de corruptiezaken waar hij in verwikkeld is. Silvio laat een rechter die hem beboet heeft volgen en maakt hem belachelijk. En natuurlijk feestjes met prostituees in het katholieke Italië.

Het is al met al niet vreemd dat Silvio heftige emoties oproept of je hem nou een geweldige vrijbuiter vindt of machtswellustige, megalomane Zonnekoning. Ik wil het niet goed praten dat een psychiatrisch patiënt de Dom van Milaan naar zijn hoofd gooit, maar als je leeft als een olifant in een porseleinkast dan kun je uiteindelijk porselein verwachten.

 1. 2

  Wat je schrijft, is ook over Theo en Pim zaliger en over Ayaan en Geert geschreven. En dat was fout. Dus mag je dit niet zeggen.

  Maar goed, je hebt het toch gedaan.

  De maffia haalt smeriger streken uit en dat wordt door Berlusconi nou niet bepaald bestreden. Dus hopelijk kan hij deze man eveneens vergeven in deze tijd van kerstmis.

 2. 3

  Ik riep dat ook ooit over Theo v Gogh, maar zulk soort uitspraken stuit blijkbaar altijd op hevige emoties en ontkenning in alle toonaarden, hoe vaak je ook toevoegt dat je de geweldsdaad daarmee niet wil vergoelijken. Ik moet zelf wel gniffelen om het misnoegen van onze Silvio. Een mooie les voor tirannen die denken dat ze alles kunnen maken. Dat kan misschien wel, maar dan kun je je beter niet meer in het openbaar vertonen.

 3. 4

  De ijdele silvio zal het zelf vooral erg vinden dat hij in het gezicht is getroffen. Minuten eerder had hij nog tegenstanders de mond gesnoerd met het argument dat hij aantrekkelijk was.
  Silvio zal waarschijnlijk garen spinnen bij de ‘aanslag’. Het zal zijn heldenstatus bij zijn aanhangers vergroten. Het vergroot de kloof, de polarisatie in italie, die wellicht tot meer en ernstiger geweld gaat leiden. @3: een ‘mooie les voor tirannen’ zal dan helaas veranderen in veel leed bij onschuldige slachtoffers. Dat beeldje had veel beter niet gegooid kunnen worden.

 4. 5

  De heftige emotie bij SB zelf mist alleen nog hier, ‘Why do they hate me so much?’ [x] Het leven in een zelf gecreëerde bubble … Een gek zet een gek tot denken … had anders gekund/gemoeten, maar denken dat leidt tot inzicht is waardevol … de methode is dat zeker niet

 5. 7

  @4 Ja weet ik ook wel. Er komt hoogst waarschijnlijk alleen maar meer ellende van. Ik vind het ook een domme actie. Ik kan me daarentegen tegelijkertijd wel weer vermaken met het leed van iemand die grossiert in ellende.

 6. 10

  De Domgooier mag dan een psychiatrisch verleden hebben, Berlusconi heeft een levensgroot psychiatrisch heden.

  In het ziekenhuis vroeg hij aan een priester: “Waarom haten ze me toch zo ?”

 7. 11

  9: zoals die volkomen gefingeerde ‘aanslag’ op Reagen indertijd.
  Dat ging elke fatsoengrens voorbij.
  Een speelveld waar Berlusclowni al langer op dartelt.

  Maar zelfs al is het een gewone gek’, geef toe: als Berlu een huisman was die zijn straat terroriseerde en behandelde zoals hij met een land doet, dan had iedereen gejuichd omtrent die corrigerende tik.

 8. 12

  Ik vind de redenatie nogal krom. Omdat ze zeer eenzijdig is.
  Trekken we deze redenatie door dan mag iemand dus faizal Enait op zijn bek slaan. Iemand die bij Exota werkte en werkeloos werd dankzij Frits Bom mag Bom op zijn bek slaan. De hoeveelheid voorbeelden is legio, maar je vat hem wel.

 9. 14

  @13, maar als je het een corrigerende tik noemt mag het wel?

  Ik vind dit artikel nogal in tegenspraak met een ander artikel over het uitdelen van de flyers met de naam van de pedofielen erin. Typerend weer, eigenrechter spelen mag niet tegenover pedofielen, men toont daar zelfs begrip voor die kinderverkrachters, maar hier is men vol begrip voor de persoon die Berlusconi een klap gegeven heeft, want hij maakte het ernaar.

 10. 16

  @15, dan mogen we dus ook criminelen in elkaar slaan. Zij stellen zich immers ook boven de maatschappij en de wet.

  Ik ben ook niet heel erg gelukkig met het gedrag en de uitspraken van Berlusconi. Hij gedraagt zich als een zonnekoning. Maar jullie meten nu wel met 2 maten.

 11. 17

  @14/16
  Hoe je het ook wendt of keert die pedofiel is gestraft door ons rechtssysteem, dan kun je het niet eens zijn met de strafmaat, maar hij is gestraft. Berlusconi schaft het systeem gewoon af als het hem goed uitkomt en wordt dan niet voor niets terug gefloten door de rechterlijke macht. Ies niet hetzelfde wat mij betreft.

 12. 19

  @17, je maakt je er heel makkelijk van af. Eerst een complete liefdesbrief hier aan de man die Berlusconi in elkaar heeft gemept (met 1 klap) en uitleggen hoe geweldig het eigen rechter spelen van deze man was. Maar zodra het een kinderverkrachter betreft dan is er ineens geen begrip meer voor eigen rechter spelen.

 13. 21

  berlusconi is een maffiabaas die alleen maar in de politiek zit om zelf gerechtelijk buitenschot te blijven en zijn zakken nog verder te vullen, de grote verleider die het volk in slaap sust en het land leeg rooft, italie is nog net niet failliet en die klap was meer dan verdient

  italie is een mooi land alleen tot het bot verdeelt, de laatste jaren zijn de mensen bang, bang voor berlusconi

  Siamo Soli

 14. 23

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke ethische maatstaven er zijn voor het gebruiken van geweld tegen een persoon.

  En welke algemeen geldende condities er zijn om te kunnen spreken van ‘het er zelf naar maken’.

  Er zijn namelijk vast meer mensen die niet populair zijn. En dan is het handig te weten wat de geweldsrichtlijnen zijn, als modale burger.

 15. 27

  @23: vind ik ook een interessante vraag. ik ben erg tegen geweld, ben er ook gewoon bang voor. ik geloof dus in een geweldsmonopolie voor de staat. Maar wat als de staat of een vertegenwoordiger van die staat geweld gebruikt… wanneer is er dan sprake van misbruik, wie controleert dat, wie gaat het tegen, welke consequenties zijn er, wanneer mag of moet je als burger ‘terugslaan’? maak daar maar eens een mooie teleac cursus over (grenzen van geweld) of een serie zomergasten met geweldplegers en -schuwers…

 16. 28

  @22, zie 25. En de consequentie is gevangenisstraf? Zodra hij is veroordeeld door een rechter ja. Maar voorlopig is hij dat niet en meet jij gewoon met twee maten.

 17. 29

  @19, dus jij wilt serieus beweren dat een type als Berlusconi oppermachtig en rijk direct 1:1 vergelijkbaar is met een kinderverkrachter? Zo nee, niet piepen over twee maten. Zo ja, leg uit waarom iemand met veel macht gelijk is aan iemand zonder macht (en niet in termen van alle mensen zijn hetzelfde, en ja beide genieten bescherming van de staat – ook in verschillende mate)

 18. 30

  @DJ: Wil jij zeggen dat een termijn Beslusconi evenveel ellende veroorzaakt in een gemiddeld Italiaans gezin als je verkracht kind? Ik zou zeggen dat eigenrichting tegenover een veroordeelde zedencrimineel beter te rechtvaardigen is dan tegenover de leider van de democratisch gekozen grootste partij (al drie keer)*.

  Sorry lui, maar dit komt mij iets te links fascistisch over. Hal, je *wil* de mishandeling van Berlusconi niet goedpraten maar dat *doe* je natuurlijk wel.

  *ik walg van Berlusconi maar het is een probleem dat het Italiaanse volk zelf heeft veroorzaakt.

 19. 31

  @26
  Dat was natuurlijk niet serieus. Jeez.
  @28
  Silvio is niet veroordeeld omdat hij zichzelf onschendbaar heeft verklaard en als hij wel veroordeeld wordt dan stalkt één van zijn tv-zenders de rechter en maakt hem belachelijk. Noem dat maar kies.
  @JSK
  Prikkelend niet? Maar goed de vraag is dus wanneer het als burger gerechtvaardigd is om tegen een ondemocratisch/ niet-rechtstatelijk handelende overheid democratisch gekozen of niet (al dan niet gewapend) in verzet te komen. Ik zeg niet dat ik het antwoord heb, maar het is wel een gerechtvaardigde vraag lijkt me. Dat heeft verder weinig met links of rechts te maken. (Het is een saillant geen vrijdagvraag, hence de stelling.)

 20. 32

  Maar goed de vraag is dus wanneer het als burger gerechtvaardigd is om tegen een ondemocratisch/ niet-rechtstatelijk handelende overheid democratisch gekozen of niet (al dan niet gewapend) in verzet te komen.

  Ja, maar het is niet ondemocratisch. Berlusconi is niet aan de macht gekomen via een coupe of iets dergelijks. Zijn coalitie is significant groter (iets van 5 procent) dan de linkse concurrent. De meeste Italianen houden wel van een womanizing Grote Baas.

 21. 34

  @JSK
  Het hoogste rechtscollege vond zijn wet (duh!) niet grondwettelijk en Berlusconi onderneemt poging na poging om de rechtsprekende macht te beïnvloeden. Hoe duid jij dergelijk handelen? (Het is flauw maar het is natuurlijk eerder gebeurd dat op democratische wijze grondwetten om zeep zijn geholpen. Niet dat Berlusconi dat wil of kan in de huidige constellatie, bij hem is het slechts eigenbelang natuurlijk.)

 22. 35

  Sorry JSK maar bijna alles hier komt jou ‘iets te links fascistisch’ over en anders zijn het wel ‘linkse zeurpieten’. Draai eens een nieuwe plaat zou ik zeggen. Silvio is een machtswellusteling die nog voordat hij aan de macht was al stond te zagen aan de poten van de democratie voor zover je daarvan kan spreken in Italië. Ik kan veel argumenten bedenken om dit geweld af te keuren, maar dat neemt niet weg dat het gepleegd is, dat het te verwachten valt en dat er veel mensen (waaronder ik) gemengde gevoelens hebben als zoiets gebeurd. Ik zou overigens precies de zelfde gevoelens hebben als een Chaves b.v. door een gefrustreerde middenstander op de bakkes geslagen werd, dus spaar me je links/rechts repliek. Daarbij is het je wellicht niet ontgaan dat Europa al enkele decennia een proces van eenwording ondergaat. Onze Silvio is dus misschien wel een probleem dat in Italië veroorzaakt is, maar iedere Europese burger wordt met die bananenrepubliek van hem geconfronteerd.

 23. 36

  @JSK-30, dus jij denkt dat georganiseerd aanzetten tot eigenrichting wel vergelijkbaar is met de daad van een enkeling met een steekje los?

 24. 37

  *zelfrefectie modus aan*
  pim f = dood -> nondeju
  theo v goch = dood -> nondeju
  silvio b is geraakt -> hahaha
  ? ehmm, ff laten bezinken !
  *zelfrefectie modus uit*

 25. 39

  @31, 33, 35, we meten dus met twee maten. We praten het wel recht, maar ach, moet kunnen niet waar. Berlusconi is nu eenmaal fout en rechts en ja dan verdient hij een klap.

 26. 40

  is al een enkele keer genoemd her en der, maar ik vind deze ‘aanslag’ een hoog Marinus van der Lubbe gehalte hebben, en dat is alleen maar verergert door de kennelijk aangeboden excuses.
  Dat klopt niet, dat stinkt..

 27. 41

  Ik heb een aantal linkse standpunten en ik vind hem een perverse etter, maar wie hier niet tegen is, verliest het recht op bescherming. Woorden doen geen pijn, domreplica’s wel, en voor je het weet is het weer verkiezingen.

 28. 42

  @33/34: Hij is nog steeds democratisch gekozen. Je probeert er een discussie ala “wat zou JIJ hebben gedaan tijdens De Oorlog” van te maken, maar dat is het niet.

  @IVM: Zodra linkse fascisten als jij minder gaan zeuren (of linkse zeurpieten als jij minder fascistisch praten) zal ik zeker een andere plaat draaien. ;-)

  @36: Moet zeggen dat ik de andere discussie niet actief heb gevolgd (dus weet ook niet wat voorn een soort eigenrichting werd afgekeurd).

  Mijn probleem is het volgende: de teneur hier is dat Het Kwaad alleen afkomstig kan zijn georganiseerde religie, het grootkapitaal, politie en leger of een combinatie van die drie (Berlusconi min of meer). Terwijl een gestoorde die aan je kinderen zit wat mij betreft ook kwaadaardig bezig is. Maar dat past niet in het simpele Marxistische schema sterken die slechte dingen doen = het kwaad en zwakken die slechte dingen doen = slachtoffer van het een of ander.

 29. 43

  @39
  Nee, we praten het niet goed, want dat is het niet. Zo simpel is het. Maar je kunt je wel afvragen wat en hoeveel mensen accepteren, toch?
  @KJ
  Natuurlijk is het fout en B gaat hier daarbij natuurlijk volop garen spinnen.

 30. 44

  Het hele geval speelt zich af in een barokke cultuur die we hier niet of nauwelijks begrijpen.

  Neem alleen al die excuses van vandaag van de dader (in’t gevang, met of zonder advokaat?). Dat is een ommezwaai in ‘smans denken van een ongeevenaarde magnitude & in een ongehoord tempo.

 31. 45

  @JSK42, waarom denk je daar zo simplistisch over, alles uit 3, selection/perception bias? dat lijstje ‘kwaden’ is veel te kort en veel te veel met authoriteit verbonden … naar mijn smaak dan, dat dan weer wel ;)

 32. 47

  Daevid Allen drukte de politie teddyberen in de armen tijdens mei ’68, en ze waren woedend toen ze de beelden op tv zagen. Een meisjesslip werpen was even ‘dodelijk’ geweest, en dan nog had smerige Silvio er garen bij gesponnen. Zoveel heeft hij Italië inderdaad in z’n greep. Ik blijf bij mijn #6.

 33. 50

  Hoewel Sivlio een boef is, die zijn middelvinger naar de rechtsstaat opsteekt terwijl hij met de wet zijn reet afveegt, is geweld niet de oplossing. Beter zou zijn als hij in Europees verband zijn verantwoording mag komen afleggen bij een rechter (als dat in Italië niet kan vanwege zijn macht).

  Desnoods mag de consequentie zijn dat Italië de EU uitgeflikkerd wordt als deze man met de steun van een meerderheid van de Italiaanse bevolking zich on-Europees blijft gedragen. Als we zo moeilijk doen over de toetreding van Turkije in verband met hun gebrek aan rechtstatelijkheid, kunnen we best consequent zijn.

 34. 52

  “Wie de bal kaatst kan de Dom verwachten”
  “Berlusconi heeft het er zelf naar gemaakt.”
  “Ik wil het niet goed praten…”

  Wat mij betreft wordt de aanval in het artikel wel goedgepraat.

  Nu ben ik een groot voorstander van vrijheid van meningsuiting, dus wat mij betreft mag je het goedpraten, maar laten we het beestje gewoon bij zijn naam noemen.

  Ik vind overigens dat de dader zijn psychiatrische achtergrond als een excuus gebruikt. Hij heeft de daad gepland en uitgevoerd. En vijf minuten later herkent hij zich niet in zijn handelen. Tuurlijk…

 35. 53

  @bismarck, dat is laatst al geprobeert binnen de eu alleen het christelijke blok houd hem de hand boven het hooft

  nellie smit kroes die wel bij microsoft en intel loopt te snaaien heeft helemaal niets gedaan tegen berlusconie’s mediablok, 90% van de televisiezenders in italie wordt gecontroleerd door berlusconi die al 30 jaar berichtgeving manipuleert ter ere en glorie van zichzelf

  http://www.atmo.se/film-and-tv/videocracy/

 36. 54

  @53: Vreemd, Neelie wordt toch alom geroemd voor haar harde optreden tegen monopolisten. Heeft ze nu niet net een mediapostje gekregen bij de EU? Ik zou zeggen, in de herkansing.