het Saillant | Waar blijft de Nederlandse Hooligan Act

SaillantLOGO
Verzoek aan de politiek: Gooi de Voetbalwet maar meteen in de prullenbak en kom met de Nederlandse Hooligan Act.

Al tijden wachten we op de Voetbalwet die een einde zou moeten maken aan het geweld en de misdragingen van hooligans tijdens en rondom voetbalwedstrijden. Aan de naam alleen al kun je horen dat het nooit iets kan worden. De wet gaat helemaal niet over voetbal, maar over hooligans. Dus, gaat deze nieuwe wet het probleem oplossen? Experts denken van niet en één van de grote problemen hierbij is het feit dat de Voetbalwet alleen regionale werking heeft en dus niet helpt op dagen dat jouw club uit of in het buitenland speelt. Daarnaast kan de burgermeester als iemand zich misdraagt een stadionverbod van drie maanden opleggen, iets dat hij nu in praktische zin al kan doen door een gebiedsverbod van maximaal twee jaar op te leggen.

We zouden een voorbeeld moeten nemen aan de Engelse Football Spectators Act van 1989, in de volksmond ook wel Hooligan Act genoemd. De KNVB vindt dat, juristen vinden dat, alleen in de politiek wil het kennelijk niet erg doordringen dat men in Engeland het hooliganisme volledig heeft uitgebannen. Terwijl de Engelse firms vroeger toch nog echt een andere gradatie waren dan de F-Side of de Bunnikside. In die tijd heette hooliganisme nog gewoon The English Disease. De afschrikwekkende werking van de Hooligan Act is zo groot dat rivaliserende supportersgroepen in Engeland gezellig naast elkaar naar het stadion toe lopen en dat er alleen nog maar een paar Bobbies langs de weg staan die ondertussen heerlijk van de zon kunnen genieten.

Soms vraagt een onorthodoxe situatie om onorthodoxe maatregelen. Hooligans vragen om zo’n aparte behandeling en je moet ze aanpakken waar het zeer doet. Dus levenslange stadionverboden voor alle stadions. En celstraffen bij het overtreden ervan. Het mag dan on-Nederlands zijn om een rechter te verplichten bepaalde straffen op te leggen, maar soms moet je pragmatisch zijn en doen wat werkt. Het is tijd om ons nationale volksvertier niet langer te laten verstieren door een paar honderd randdebielen. Ik wil weleens zien welke tough guy hooligans in Nederland nog rotzooi schoppen nadat de eersten hard zijn aangepakt.

 1. 1

  De Nederlandse stadions zijn zo’n beetje de veiligste van Europa, ondanks de aanwezigheid van grote groepen ‘hooligans’. De problemen spelen zich ook met name buiten het stadion af: grote evenementen die veel gelijkgestemden (mannen, relatief laag opleidingsniveau, 16-32 jaar oud) trekken.

  Dus niet alleen voetbalwedstrijden, maar ook de nieuwjaarsviering in Rotterdam, dat strandfeest in Hoek van Holland en zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

  Ik ben voor keiharde aanpak van mensen die het veld betreden bij voetbalwedstrijden of die de regels overtreden. De meeste clubs zijn hier ook goed mee bezig (Groningen kent een enorme boete voor het veld betreden, Utrecht pikt op basis van camerabeelden regelmatig de juiste mensen eruit en ook het afsteken van een vuurpijl in een vak met ADO supporters is gewoon terug te zien op de camera). Maar het overkoepelende probleem pak je er niet mee aan, door alleen te focussen op voetbal. Dat moet breder.

 2. 2

  Ik denk dat veel inwoners van bv oude wijken die kampen met straatgeweld / intimidatie deze wetgeving breder zouden willen zien zodat er analoog aan stadionverboden ook straatverboden gegeven kunnen worden aan groepen straatcriminelen. Hier is ook vaak sprake van groepsdynamiek.

 3. 3

  Het engelse hooliganisme is nog niet helemaal uitgebannen.
  Het is in Nederland een probleem, maar lang niet zo groot als buiten Nederland. Pak een wedstrijd in een oostblokland erbij, of een doorsnee wedstrijd in Zuid-Amerika. Wereld van verschil.

  ps:

  @1
  In het profiel van de doorsnee hooligan zit wat mis. Het probleem is dat ‘dom gedrag’ niet betekent dat iemand ook echt dom is.


  Hooligan is gewone vader met goede baan

  De gemiddelde hooligan is getrouwd, heeft kinderen en een goede baan. Hij is tussen de dertig en veertig jaar oud en komt uit de middenklasse. De meesten zijn behoorlijk intelligent en ze hebben ook een duidelijk normbesef.

  http://www.trouw.nl/krantenarchief/2000/05/15/2442100/Hooligan_is_gewone_vader_met_goede_baan.html

 4. 5

  #4

  Dat is idd vaak zo :)

  ps aanvulling @1
  De rellen Hoek van Holland waren vooral omdat er 1 persoon de feyenoordhooligans aan het opruien was. Die persoon had zelf niets te maken met de groep.

 5. 6

  Die Nederlandse Voetbalwet slaat inderdaad nergens op, zoals die hier beschreven wordt.

  @3 Wat maakt het nu uit wat het opleidingsniveau of de gezinssituatie van die lutsers is?

 6. 7

  Zo groot zijn de problemen in Nederland helemaal niet. Het speelt zich sowieso maar af bij 3 clubs en heeft ook niet direct iets met voetbal te maken. Als je het voetbal hard aanpakt komen dezelfde problemen/idioten ergens anders wel weer bovendrijven. Zie bijvoorbeeld het Haagse nieuwjaar en Hoek van Holland.

 7. 8

  @ 3

  Aldus een Belgische politiefunctionaris… Het gaat er bij mij niet in dat het juist die groep is die de ME op staat te wachten.

  @ 6 Dat maakt wel uit; het kan helpen een deel van het wangedrag te verklaren, in een hokje te stoppen en te koppelen aan bepaalde buurten/achtergronden. Daardoor kun je de groep die zich misdraagt, beter in kaart brengen.