het Saillant | Politiek versus Markt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SaillantLOGO
We zijn overgeleverd aan de grillen van de markt en kunnen alleen maar hopen dat aan deze crisis snel een einde komt. Maatregelen van politici om de economie te beïnvloeden hebben geen effect. Daarvoor is de macht van politici tegenwoordig te beperkt. Economie is geen exacte wetenschap en landen zijn geen laboratoria. Keynes of Reaganomics? Die vraag is niet langer relevant. Politici zijn brandweerlui, de brandpreventiemedewerkers zijn onvindbaar.

De macht van de markt valt in economisch moeilijke tijden goed op. De politiek hoeft niet meer bang te zijn dat ze speelbal worden van de markten, ze zijn het al. Spanje is het meest sprekende voorbeeld. Twee weken geleden meldde Zapatero dat hij absoluut niets aan zijn beleid van relatief hoge overheidsuitgaven wilde veranderen. Hij wilde de economische groei niet in de kiem smoren. Het beleid leek –eindelijk- positieve resultaten op te leveren. De werkloosheid daalde in april, huizenbezitters betaalden hun hypotheek wat trouwer en er was een minimale kwartaal op kwartaalgroei.

Maar wat Zapatero wel of niet wil is niet langer relevant. De Griekse problemen verergerden en uiteindelijk moest Zapatero 180 graden draaien. De geplande uitgaven bleken onhaalbaar, omdat Spanje van de markt meer rente moest betalen voor haar leningen. Het Spaanse voorbeeld staat niet op zichzelf. Europese politici reageren met een steunmaatregel hier en een reddingsactie daar. Reactie in plaats van actie. Een noodplan van 750 miljard moest de euro op niveau houden. Gevolg: de euro daalde afgelopen week harder dan ooit.

Hoe krijgen politici de bal weer aan de voet? Kan de Nederlandse-, Europese- of wereldpolitiek nog wat doen om het initiatief naar zich toe te trekken? Of is het daarvoor al te laat en heeft de markt de wedstrijd van de politiek gewonnen?

Reacties (13)

#1 Lothar

Een noodplan van 750 miljard moest de euro op niveau houden. Gevolg: de euro daalde afgelopen week harder dan ooit.

Het belangrijkste gevolg is dat de rente die de lidstaten betalen onder controle lijkt te blijven. De dalende euro is niet meer dan een bijkomende meevaller.

  • Volgende discussie
#2 JSk

Wat een kletspraat AB. Zuid Europese overheden kunnen hun uitgaven niet onder controle krijgen en toch zijn wij “overgeleverd aan de grillen van de markt”. Angst voor een Zuid Europees staatsfaillissement is geen modegril!!

Wat een onnozelheid Sargasso, valt me tegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 prometeus

“Hij wilde de economische groei niet in de kiem smoren. Het beleid leek –eindelijk- positieve resultaten op te leveren. De werkloosheid daalde in april, huizenbezitters betaalden hun hypotheek wat trouwer en er was een minimale kwartaal op kwartaalgroei.”

Ja: vind je het gek met een begrotingstekort van bijna dubble digits en een huizenmarkt die na een uiteengespatte bubbel rock bottom had bereikt. Dan kan het alleen maar beter gaan, maar de oorzaak van de ellende neem je er niet mee weg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 AB

@JSK Het begrotingstekort wordt nu pas een probleem , omdat op dit moment de markten (kredietbeoordelaars) neagtief reageren.

Om die reden past bv Zapatero z’n beleid aan (niet omdat bezuinigen in z’n verkiezingsprogram stond).

Een staatsfailisement is geen modegril, maar de markt bepaald wel wanneer welk tekort een probleem wordt en daarmee of, wanneer en hoe politici moeten bezuinigen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 JSk

maar de markt bepaald wel wanneer welk tekort een probleem wordt en daarmee of, wanneer en hoe politici moeten bezuinigen…

Helemaal niet. De markt, als in: de duizenden institutionele en kleine beleggers, bepalen aan wie zij krediet verstrekken. Wil een overheid zich losmaken aan de afhankelijkheid van de internationale financiële markten is er heel simpele oplossing: stoppen met geld lenen.

Je gedragen als een moderne Karel de Vijfde (de speculanten verbannen) is geen oplossing. Van wie moet Spanje dan lenen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JSk

Het is verdorie bijna zoals een supermarkt boos worden op de weg blijvende klant omdat hij jouw bedorven fruit en rot vlees niet meer blieft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 AB

@prometeus Helemaal eens met je analyse.

Mijn punt is: zijn 180 graden draai maakte hij door slechtere ratings. (het telefoongesprek met Obama kan het niet geweest zijn, want Zapatero spreekt geen Engels)

http://www.prikbord.es/nieuws/obama-belt-met-zapatero

“het belang besproken voor Spanje om daadkrachtige actie te ondernemen binnen de Europese inspanning om zijn economie te versterken en het vertrouwen van de markten te winnen”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 MaxM

Inderdaad wat een kletspraat, economie is helemaal geen wetenschap.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Karl Kraut

Economie is helemaal geen science, maar een menswetenschap.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Jesper

Economie zou misschien wel wat wetenschappelijker kunnen zijn als men a. eindelijk eens wat meer afstand zou nemen van de dogma’s van de Chicago School en b. meer rekening zou houden met een continu veranderende maatschappij, waardoor oplossingen niet duidelijk van tevoren vast staan.

Ook zou het handig zijn als men meer uit zou gaan van de economische praktijk dan van ideale modellen die vrijwel nooit voorkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 P

een noodplan van 750 miljard wat?
Zoals er in zeitgeist uitgelegd wordt: de overheid (europees) belt met de bank en wil graag geld. Ze tekenen een indrukwekkend papiertje. De bank zwengelt de drukpers aan. Er wordt geruild. Waar komt de waarde vandaan? Waarom is de drukpers van de bank(iers)? Waarom denken wij allemaal dat de euro de enige manier is om waarde/diensten/goederen uit te wisselen met elkaar? De “vrije markt” zoals dat op papier omschreven wordt kennen wij niet. Alles is geïnstitutionaliseerd, alles is gemonopoliseerd. Wat er verder nog aan vrije bewegingsruimte is/was wordt bedolven onder kilometers wetboek. Met de bijbehorende machinerie om deze illusie op te dringen (bonnenschrijvers, rechters, advocaten, et cetera).

Onze landelijke overheid (lees borrelcultuur) doet niets meer voor ons. Ze hebben alles verpatst, de waterbedrijven, het OV, de zorg, de energiebedrijven. Het is niet meer van ons. Het lijkt me dan ook duidelijk dat de enige correcte reorganisatie (besparing) het opheffen van dit inmiddels overbodige roeptoeterpropagandagroepje is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Renato

ja de pijn staat in me ogen.
god die is ter wel.
maar niemand wil geloven.
In de bijbel was geschreven.
wat ieder is vergeten..
dat we samen moeten leven.samen moeten delen.
en altijd weer vergeven.
Neem een voorbeeld aan mij.
ik sta klaar voor de wereld.
en me eigen maatschappij.
deze zin moet je weten.
ieder is gelijk.
maar toch is het gescheiden van arm en rijk.
en onze politiek… die is de weg kwijt.
het is Een zwak beleid..en dat druk ik als een feit.
kwestie van tijd..dat onze maatschappij niet meer overreind blijft.
en dit is een spreekwoord van wat ik heb geleerd.
na 1 komt altijd meer.
ja de hoop is bijna op.
dus ik zeg het hard op.
doe de deur op slot.
En door deze zinnen dan weet je het wel.
andere benaming voor de gevangenis.
Dat noem je hotel.
Wetten en regels.
die liggen nog schever..dan de scheeftse tegel.

  • Vorige discussie