Het Saillant | Nood breekt wetten en fatsoen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SaillantLOGO“Ja, ik heb gisteravond sex gehad met haar. Maar dat deed ik vanuit het perspectief dat ik nog haar vriendje was. Ik snap dat dat voor wat verwarring zorgt, schat. Om onduidelijkheid te voorkomen had ik er beter aan gedaan om gewoon bij jou in bed te kruipen.” En dan gewoon geen ‘sorry’ zeggen. Knap hoor, als je daar mee weg komt.

Enfin, gisteravond. Je weet hoe het af loopt, maar toch blijf je kijken. Balkenende zet de conclusies van de Commissie-Davids weg als ‘een mening’. Marriët Hamer speelt boos. Oppositie ruikt bloed. Balkenende frommelt ergens het woord ‘onverstandig’ en ‘met de inzichten van nu’ achter in een zinnetje en doet een hele vage handreiking over volkenrecht. Over het inlichten van de Tweede Kamer wordt de kamer niet ingelicht. En klaar is het circus.

Eén ding is namelijk al geruime tijd duidelijk. Zolang er crisis is, gaat dit kabinet niet vallen. Crisis is namelijk voor beloftenbrekers, wat een pretpark voor een kind is. Het enige dat er af en toe zal gebeuren is dat Hamer op hoge toon iets verontwaardigds gilt en dat er binnen het kabinet water in de verschillende wijnglazen wordt geschonken. Het is allemaal weinig sierlijk, maar veel meer dan af en toe een flink potje kamerspektakel zit er gewoon niet in, met zulke huizenprijzen.

De vraag is natuurlijk of iets als dit – pakkumbeet – vier of tien jaar geleden ook mogelijk zou zijn. Ik denk het niet. Er zijn kabinetten om minder gevallen. De crisis, de fabel van de terreurdreiging en het ontevreden electoraat houden dit kabinet in het zadel. Maar wat erger is: de regels gelden niet meer. Fatsoen is geen overheidstaak meer.

Of het nu gaat om de AOW, Irak, kilometerheffingen, veiligheid, langer in Afghanistan, de Europese ‘Grondwet’, roken, opsporingsbevoegdheden of het sneeuwvrij houden van je stoepje: iedere uitspraak die daar vandaag over gedaan wordt, kan morgen weer herroepen worden. Ja tsjee, crisis hè.

We stoppen vandaag met de missie in Afghanistan, maar we gaan morgen door omdat we met de kennis van vandaag de realiteit van morgen niet kunnen inschatten. We gaan vandaag overleggen met de sociale partners over de AOW, maar we nemen morgen zelf een beslissing omdat wij in deze barre tijden echt onze verantwoordelijkheid nemen. We vragen vandaag om een onderzoek naar Irak, maar we leggen morgen de conclusies naast ons neer omdat het meningen blijken. Wij vonden het fijn dat de kiezers ons hebben gekozen om het land te besturen, maar we achten ze in de huidige omstandigheden niet in staat opnieuw een goede keuze te maken.

Kijk, dat is het aardige van een crisis. Iedere dag een nieuwe wereld met nieuwe omstandigheden. En iedere dag een reden om de spelregels te veranderen.

“Zeg premier Balkenende, over dat sneeuwvrije stoepje van u?”, vraagt zo’n reporter dan. “Ik zou zeggen: komt u over twee maanden nog maar eens kijken.”

Reacties (12)

#1 KJ

Ik vind ‘sex hebben met’ een verschrikkelijk neologisme.

 • Volgende discussie
#2 IdeFX

Regels gelden zeker wel, alleen niet voor degene die ze opgesteld hebben….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Cerridwen

Ik vind dit niet een erg inzichtelijke insteek om de politiek rond het Irak-dossier te analyseren. De crisis maakt uiteindelijk weinig uit. De urgentie van de crisis is immers geweken.

Het Irak – dossier heeft een eigen dynamiek, met veel persoonlijke emotie erin. Bij Balkenende zelf (het is echt niet alleen maar rationeel hoe hij hier handelt. Had hij een tijd geleden wat fouten toegegeven, had hij het politiek nog wel kunnen overleven.) Andersom zijn er mensen binnen de PvdA die er veel aan gelegen is de onderste steen boven te krijgen (bijv. Klaas de Vries, Bert Koenders).

Zoveelste ronde, en dan ineens ligt er een keihard rapport waarin de PvdA op bijna alle punten gelijk krijgt. Hier zijn ze nog niet klaar mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 prometeus

@1 “I did not have sex with that woman!” Ik vind de referentie wel mooi.

Balkenende waant zich de decider, maar hij vergeet even dat hij in een land president premier is, waar we meerderheidscoalities plegen te smeden en waar de premier ‘primus inter pares’ is. In 2002 verzuimde hij ‘primus’ te zijn, nu vergeet hij dat hij ‘inter pares’ is.

Dat was ook het meest stuitende aan zijn persconferentie dinsdag: daaruit bleek gewoon dat hij denkt dat het allemaal om hem draait.
En op het moment dat hij dreigt door te hebben dat het niet zo is, dan zijn er altijd nog een paar ratten om hem heen om hem terug in het gelid te duwen.

Heeft iemand ooit Survivor van Chuck Palahniuk gelezen? Dat gevoel begin ik een beetje bij onze premier te krijgen.

Oh en over de crisis: de echt noodzakelijke maatregelen worden niet genomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Maarten

Helaas kan ik niet tekenen.

Politieke cartoon 1: De Kip en het Ei
Balkenende als Jezus in de woestijn. De duivel houdt hem rijkdom en macht voor. Balkenende: “Ehm, welke kwam ook alweer eerst?”

Politieke cartoon 2: Uit de kast
Bos steekt zijn hoofd uit de kast: “Okee, ik geef het toe. Ik vind het gewoon lekker. Maar je moet me wel eerst zoenen voordat je me naait.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Basszje

@3 Klaas de Vries is van het CDA als een van de weinig roependen in de woestijn aldaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 prometeus

@6 Klaas de Vries is van de PvdA…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 FR

@4 De referentie is wel aardig, maar seks schrijf je in Nederland nog altijd zonder x.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 lmgikke

‘Regels gelden zeker wel, alleen niet voor degene die ze opgesteld hebben…’

volgens Che een van de voorwaarden die noodzakelijk zijn om een legitieme revolutie te beginnen. Er zijn nog meer voorwaarden hoor, maar dit is een eerste stap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Steeph

Frits Abrahams in het NRC zat vandaag op hetzelfde spoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 JapeTheHopeShaver

En waar is Jaap als je hem nodig hebt….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 esgigt

@9: Dat lijkt op: “iedereen is gelijk, maar sommigen zijn gelijker dan de rest.”

Maar ik zal de tekst van Perik eens uitproberen als ik vreemd ben geweest.. denk alleen niet dat mijn vrouw daar in gaat trappen.

En dat stoepje maak ik niet sneeuwvrij… misschien breekt JP zijn nek er nog een keer over :lol:

 • Vorige discussie