Het Saillant | Handschoenen uit, het is verkiezingstijd!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SaillantLOGOOf hij nou een goede directeur van ABN Amro is of niet, Wouter Bos moet op hoge toon het hoofd van Gerrit Zalm eisen. Als je ergens een mooie recht-links tegenstelling kan uitmelken, is het wel in het door vvd-ers gedomineerde Nederlandse bankwezen. Het is verkiezingstijd, potdorie!

Als de opkomst van Geert Wilders en Pim Fortuyn iets duidelijk hebben gemaakt, is het wel dat politiek niet meer over de inhoud gaat. Het gaat om imago en beeldvorming. Dus zoek je stemmenwinst, dan probeer je een politiek probleem te versimpelen en geef je een oplossing die in één zin beschreven kan worden. En, het allerbelangrijkst: je beledigt daarbij je politieke opponent door zijn oplossing als elitair, draaikonterig of onnozel weg te zetten, en hemzelf als corrupt.

Rechtse jongens en meisjes beheersen dat metier al heel lang. Hans Wiegel was er goed in, en Wilders, Verhagen en -in mindere mate- Rutte maken er gebruik van. Je hoeft als PvdA-bestuurder maar een partijgenoot voor te dragen voor een post, en het oorverdovende gekras uit de rechtse bankjes begint al.

Vreemd genoeg hebben linkse politici geen antwoord. De PvdA wil zo graag een verstandig, regeringswaardig imago neerzetten, dat het belerende vingertje wordt gevreesd.

Dat is onterecht. Als rechts op dit moment ergens op te pakken is, dan is het de economische toestand, de financiële wereld, en in het bijzonder de DSB. Dat Gerrit Zalm mag blijven zitten, is dus (verontwaardigde toon vanaf hier) een samenzwering van rechtse ruggewassers bij de Nederlandsche Bank, Den Haag en de bankwereld. Pikketrekkers en eigenpijpers die het belangrijker vinden dat hun rechtse jaarclubgenootjes ook een sigaartje krijgen, dat dat het geld van de (vingertje) HARDWERKENDE BURGER goed wordt beheerd.
Na drie jaar Financiën moet Bos toch genoeg info hebben een paar gevoelige zaken in de openbaarheid te brengen.
Is dit nou zo moeilijk?

Voor de PvdA kan het eigenlijk niet beter de komende maanden. Er zit een onpopulair kabinet waar ze zelf geen verantwoordelijkheid meer voor dragen. Er moet ongelooflijk bezuinigd worden, en het bankkapitalisme van de jaren negentig is volkomen failliet verklaard. Kortom, er kan campagne worden gevoerd vóór een grote overheid, tegen de rechtse privatiseringskul en schimmige bankwereld. En er zit nog een ikoon van die wereld ook: Gerrit Zalm!

Kijk, Joop den Uyl of Jan Marijnissen had het wel geweten. Die hadden een roestige zaag gepakt, de kop eraf gezaagd, voor zich op tafel gelegd en een persconferentie gegeven. Maar ja…

Reacties (7)

#1 Olav

Word!

 • Volgende discussie
#2 Horst Grogmuller

Jongens, ik mis een centraal topic en mailen is ook weer zo overdreven, maar ik las zojuist een oude bijdrage van Thomas van Aalten en toen merkte ik een opkomende vlaag van weemoed. Komt ie ooit nog terug? Kan ik hem inhuren voor feestjes en partijen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Daniël Hoenderdos

Om even over een detail te zeuren, maar na drie jaar minister van financiën te zijn geweest, zou ik rechts niet aanpakken op de financiële stand van het land. Bovendien krijg je dan het akkefietje Kok gelijk om je oren gesmeten.

Verder vind ik qua boodschap dit een van de betere Saillanten en sluit ik me aan bij Olav #1.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bastiaan

– Wim Kok
– Evelien Herfkens
– Paul Witteman
– Paul de Leeuw
– Paul Rosenmoller
– Matthijs van Nieuwkerk
– Gerrit Herders (SP doorhuren sociale woning)
– Jack Spijkerman
– Koningin Beatrix
-etc etc etc

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Karsa Orlong

Gister bij P&W werd Zalm ook ruimschoots in de gelegenheid gesteld om zich uit te leggen. Zonder dat p&w daar op z’n marcel van dams tegen in gingen …

Dus ik vrees dat het uikomen van Michiel z’n wens nog ver is …

NB dit was op verkiezingsavond ook nog een mini-themaatje/nageltje aan Kant haar doodskist: dat “het falen van het kapitalisme” door de SP niet (succesvol) als stemmentrekker werd ingezet.

NNB (ik geloof dat “het falen van het kapitalisme” een zodanige misrepresentatie van het gebeuren van de afgelopen 3 jaar is, dat het grenst aan niet waar zijn, maar soit)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Stickmeister

Het is heel simpel. Vraag een doorsnee pvv-stemmer waarom de stem op PVV en het blijft vaak vaag. Vraag naar het programma en men weet niet waar het over gaat.

Ga je in gesprek dan kom je er toch vaak achter dat ze vaak op de verkeerde partij stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 seven

Wim Kok: beloning ing top met 316 % laten stijgen? “voor !”

 • Vorige discussie