het Saillant | Geen wilde dieren in het circus

SaillantLOGO De Nederlandse overheid moet wilde dieren in het circus verbieden. Het is een wreed Middeleeuws gebruik dat niet past in een modern land met animal cops.

Vanochtend was het weer raak bij circus Belly Wien: een tijger met haar drie welpen ontsnapte. Met stalen pijpen kreeg het personeel de dieren na een half uur weer terug in de kooi. Brood & Spelen blog Geenstijl was er als de kippen bij om opnames te maken van de ontsnappingspoging in Alphen a/d Rijn. Het was niet voor het eerst dat er dieren ontsnapten bij circus Belly Wien: lama’s, kamelen en een giraffe gingen de tijgers voor. Maar ook als de dieren niet ontsnappen is het houden van wilde dieren in het circus als attractie een wrede aangelegenheid. Olifanten worden met puntige stokken in de geslachtdelen geprikt om ze ‘gehoorzaamheid’ bij te brengen. Leeuwen en tijgers vertonen symptomen van stress in hun kleine kooien. Het gezeul met de dieren van dorpsweide naar stadsplein is ontoelaatbaar en de kunstjes die ze moeten opvoeren zijn onnatuurlijk, per onmiddelijk stoppen dus met deze archaïsche praktijken!

 1. 2

  Inderdaad, direct weer terug naar de ouderwetse vorm van het circus, gewoon weer een arena bouwen en daar weer mensen voor de leeuwen en tijgers gooien, veel plezanter.

 2. 5

  En in de zoo ook geen wilde dieren meer, want da’s ook niet zoals in de jungle.

  Onzin natuurlijk. Want waarom was men eraan begonnen? Omdat er een fascinatie voor den vreemde is.

  Niet alles afschaffen, daar is geen draagvlak voor. Wel circussen coachen dat dierenwelzijn (en andere aspecten van duurzaamheid) ook voor hen van nut zijn.

  Reglementering stemmen, begrijpelijk maken, en doen toepassen.

 3. 10

  @5 het enige draagvlak wat telt is dat van de dieren. Circussen beter begeleiden? “Nee meneer de dompteur een olifant vindt een speer met weerhaak in haar vagina niet zo prettig”…

 4. 11

  Sja de tijd dat de dieren in dit land werden bijgestaan door advocaten ligt al weer eeuwen achter ons. Tegenwoordig gedogen we mishandeling en zijn we groot in dierenporno en hebben we kunstenaars die dier als basismateriaal gebruiken. Het kan verkeren..

 5. 12

  @11
  ‘vermaak’ door middel van dieren bestaat toch al ontzettend lang, dus welke periode heb je het dan precies over dat dieren werden bijgestaan door advocaten?

 6. 14

  Alle tijgers in een krappe Pipowagen: Twas natuurlijk al wel een uitstervend ras hè: rondtrekkende circusgezelschappen. Renz is zo’n beetje nog het enige circus dat kostendekkend met olifanten, tijgers en leeuwen kan rondtrekken.

  Is toch passé? Circus. En krijg toch de tering met je Bassie & Adriaan ik hep toch joetjoep. Wie wil vandaag de dag nog een clown zien, of een leeuw of tijger die door brandende hoepels springen als je (van 6 – 80 jr) 100- enden geinige filmpjes kan bekijken van b.v. een mensenhaai die een zeehondenjong aan stukken scheurt. Circus: gaap, 5 olifanten die met hun slurfjes elkaars staarten vasthouden en maar rondjes lopen door die ring. Welk gezin tikt daar dan nog 75+ euro voor neer (oké, 2e kind half geld)? De nieuwe norm is gezet door b.v. het Chinese staatscircus en ongehoorde trapeze- en met wipwapacrobatiek ook. Niks laf met wilde dieren en vangnetten, gewoon eerlijk met je blote handen. Goed, wel hopen dan dat zo’n kleine kutspleetoog voorover op z’n muil uit die trapeze lazert natuurlijk. Flats. Zo hèhè weer 1 minder nog 2 miljard te gaan. Zo’n doffe plof in het zaagsel, dat ze bij het uitvaartcentrum nog daaagen bezig geweest zijn het zaagsel uit z’n reet te pulken, in die geest…

  Dat getut en gedoe met al die beesten ook…pak liever de houders van de 100.000-enden papegaaien, slangen, schildpadden, en hagedissen aan. Schrijnend, en een veelvoud sterft al tijdens het transport. Doe es gek…ho maar:

  “Ja, puur uit verveling hoor niet uit blijdschap”

 7. 16

  Tis een glijdende schaal waar ik me wel in kan vinden..circus en dan dierentuin foetsie en dan de levensruimte niet meer verstoren waar deze dieren wonen.

  Behalve als ze lief kijken ;) en smakelijk zijn..dan eet ik ze op.

 8. 17

  @14 Je wilt de houders aanpakken, terwijl je in dezelfde regel al toegeeft dat het aan de transporteurs ligt? Je snapt m’n punt al denk ik?

 9. 18

  Transporteur is ook houder. Maar ik snoop ‘em Erik. Handelaren..de hele keten vanaf de bron. En geen onzinnige palmolie meer én geen illegaal hardhout én geen verwoestende goudwinning meer én geen, pff,‘t lijkt onbegonnen werk…