het Saillant | Einde van de euro?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SaillantLOGO
Angela Merkel had gelijk dat ze de zaak op scherp stelde met haar waarschuwing (als bondskanselier van Duitsland, in het openbaar, bij een plechtige gelegenheid) voor het einde van de euro.

Het lijkt er op dat de financiële markten Merkels woorden beter op waarde schatten dan mensen uit de elites van EU-landen. Waarschijnlijk kan niemand precies overzien wat er mede door deze uitspraak met en rond de euro zal gebeuren. Zeker lijkt dat de doorgerekende verkiezingsprogramma’s van Nederlandse politieke partijen teksten zonder veel betekenis zijn geworden. Ja, ja, notabene nog geen vier weken voor de Nederlandse verkiezingen, en dan Frau Merkel die d’r mond maar niet houdt.

Toch had Merkel gelijk dat ze haar woorden zo koos dat ze de zaak op scherp stelde. Wij weten natuurlijk niet wat er achter de schermen allemaal gebeurd is en nog gebeurt. Maar wel weten we dat Merkel een politiek dier is dat niet zomaar aan die baan is gekomen en heel goed weet dat zo’n uitspraak consequenties heeft. Kennelijk heeft ze het idee dat de elites van Europa nog niet voldoende doordrongen zijn van de ernst van de zaak, en heeft ze hiermee ook de vandaag bijeenkomende ministers van financiën een schot voor de boeg willen geven. Maar wat gaat dit dan betekenen? In elk geval gaat het één richting op: bezuinigingen. Laat ik het zo stellen: als ik een Nederlandse ambtenaar was zou ik er geen goed gevoel bij krijgen dat de nieuwe Britse premier meteen maar het ‘goede’ voorbeeld gaf en zichzelf bedeelde met een loonsverlaging van 5 procent. En verder is alles nogal onduidelijk.

Reacties (20)

#1 Bismarck

“als ik een Nederlandse ambtenaar was zou ik er geen goed gevoel bij krijgen dat de nieuwe Britse premier meteen maar het ‘goede’ voorbeeld gaf en zichzelf bedeelde met een loonsverlaging van 5 procent.”

Ik ben benieuwd hoe dit geduid moet worden. De Britse premier geeft het voorbeeld en verlaagt zijn loon (en dat van alle kabinetsleden) met 5%. Allicht zal hij het volgen van zijn voorbeeld opleggen aan “zijn” personeel. De Britse lonen gaan omlaag, de Britse Pond deflateert, de Britse exportbalans naar de Eurolanden verschuift ten voordele van de laatste. Help, mijn regering gaat meer belasting binnenkrijgen! Of zit er toch een andere redenatie achter?

  • Volgende discussie
#2 Flip

In hoeverre is het een probleem als de euro door de uitspraken van mw Merkel nog even flink daalt? Betekent toch dat onze producten in de rest van de wereld goedkoper worden, dat onze export dus wel eens zou kunnen stijgen? Op vakantie gaan buiten Europa wordt wel wat duurder, dus we blijven lekker in eigen land… of ben ik nu heel naïef?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Voor EUROpa als geheel wel gunstig ja. Alleen zijn die bezuinigingen in Zuid-Europa niet zo heel goed voor NL en DL, die nogal van hun export naar die landen afhankelijk zijn. Oost-Europa (voor zover in de Euro), vormt maar een matig alternatief (niemand die het toegeeft, maar volgens mij moet de ontwikkeling van de Oost-Europese markt als afzetgebied toch heel erg vies tegenvallen ten opzichte van wat men in 1990 verwacht had in DL en NL).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Danny Jouwe

@1 en 2: Het punt is dat ze aangeeft dat eurolanden (ver) boven hun stand leven (wantrouwen in de euro; worden schulden wel afgelost). Dus bezuinigingen door overheden, waarschijnlijk een stuk meer dan men nu aangeeft. De grootste kostenpost van een overheid is gewoon de ambtenarensalarissen. Dus daar zou ik dan als ambtenaar niet op gerust zijn.

Dat het voor exporterende bedrijven leuk is dat de euro laag staat is prima voor die bedrijven. Maar zo veel merken gewone burgers daar niet van. Dat ‘de economie’ daarvan groeit hoeven ze niet direct in hun eigen portemonnee te merken.

Gewone burgers merken echter wel een hoop van de vraag die vervolgens aan bod komt: wat kan er overeind gehouden worden van de verzorgingsstaat (= uitgaven van de overheid)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Stickmeister

ieder nadeel heeft z’n voordeel

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Riku

Een stabiele munt is veel belangrijker voor de export dan een lagere waarde. (laag en stabiel is het best)

Als je een offerte moet doen voor een machine die over een half jaar moet worden geleverd, welke koers houd je dan aan.

Bij landen als Frankrijk, Spanje, Ierland en Portugal is de intentie er wel te gaan bezuinigen, maar stakingen kunnen een hoop goede bedoelingen in de prullenbak laten verdwijnen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 JSk

@Danny:
Dat het voor exporterende bedrijven leuk is dat de euro laag staat is prima voor die bedrijven. Maar zo veel merken gewone burgers daar niet van. Dat ‘de economie’ daarvan groeit hoeven ze niet direct in hun eigen portemonnee te merken.

Gewone burgers merken echter wel een hoop van de vraag die vervolgens aan bod komt: wat kan er overeind gehouden worden van de verzorgingsstaat (= uitgaven van de overheid)?

Eum… iedereen die in de transport- en distributiesector werkt (in NL goed voor zo’n 1,5 miljoen werknemers) even vergeten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jay

4: “Dat het voor exporterende bedrijven leuk is dat de euro laag staat is prima voor die bedrijven. Maar zo veel merken gewone burgers daar niet van.”

Nou ja, meer export is meer opdrachten is meer werk is meer banen. Dus dat voelen sommigen burgers zeker in hun portemonnee. Die gaan weer meer uitgeven etc etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Danny Jouwe

@7: 1,5 miljoen werknemers, zeker, heel belangrijk.

Maar gaan die bedrijven loonsverhogingen geven? Gaan ze veel nieuwe mensen aannemen. Gaan ze meer belasting afdragen zodat er iets aan de overheidstekorten gedaan wordt?

Ik denk dat die bedrijven voorlopig blij zijn als ze overeind blijven (na de klappen die ze al opgevangen hebben) en hun mensen in dienst kunnen blijven houden. Een lagere euro is hierbij natuurlijk zeer welkom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Lothar

Het is aardig te zien wat de dalende euro voor de Duitse export-economie doet: sinds de euro aan het begin van het jaar, toen de koers nog zo’n 1 dollar 50 was, begon te vallen, gaat ook de werkloosheid daar met behoorlijke stappen omlaag.

Je zou bijna denken dat Merkel ‘m met haar opmerkingen opzettelijk nog wat verder omlaag wilde duwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 MaxM

Ze heeft groot gelijk, ook van mij mag de euro nog even doorzakken, ongeveer totdat inflatie net geen probleem wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 mescaline

@4 ik word pissig als ik me realiseer dat Frau Merkel pissig was over Wouter Bos die de jaarrekening van de EU niet wou goedkeuren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 seven

@12 Psst Die had NL nog nooit eerder goedgekeurd, behalve die ene keer onder Bos.. Zalm (VVD) was strenger en niet alleen daar, maar vooral waar het de muntunie betrof.

“Minister Zalm (Financiën) is van plan af te treden als Nederland instemt met deelname van Italië aan de Economische en Monetaire Unie.(..)VVD-leider Bolkestein heeft herhaaldelijk vraagtekens gezet bij de bestendigheid van het Italiaanse economische en monetaire beleid.

Premier Kok neemt een ander standpunt in. Hij is van mening dat Italië voortgang heeft geboekt en dat er onvoldoende grond is om te trachten deelname van Italië aan de EMU tegen te houden(.)Zalm veroorzaakte een jaar geleden opschudding met zijn uitlating over ‘hysterische bezuinigingen’ in de zuidelijke landen om de toelatingscriteria te halen. Nu zou hij zo ver willen gaan dat hij op de bijeenkomst waarop de ministers van Financiën hun aanbeveling over de EMU moeten geven, tegen de oprichting van een ‘zwakke euro’ zou willen stemmen. (..)

Het afgelopen half jaar heeft Zalm geprobeerd in Duitsland steun te verwerven voor een blokkade tegen Italië. (..)Zalm is bevreesd dat de regeringsleiders op politieke gronden te toegevend jegens Italië zullen zijn en de hardheid van de criteria naar de achtergrond verdwijnt. De financieel woordvoerder van de VVD(..)Als landen niet aan de toelatingscriteria voldoen, moet Nederland tegen stemmen. De zorg over de toepassing van de criteria met betrekking tot Italië leeft breder dan alleen bij de VVD-fractie.”

Volgens PvdA-woordvoerder Van der Ploeg mogen aan Italië geen nieuwe toelatingseisen worden gesteld dan die welke zijn vastgelegd in het verdrag van Maastricht. ,,De VVD moet af van haar ‘spaghetti-fobie’. ” http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/01/13/Vp/01.html

“Over het veronderstelde Franse onvermogen sprak Zalm na die Europese top in Dublin nooit in het openbaar. Tegen Italiaanse deelname aan de euro verzette hij zich nog wel geruime tijd zodanig, dat hij de naam kreeg aan ,,spaghettifobie” te lijden .”

2006;
“Il Duro, de harde, werd minister Zalm eind jaren negentig genoemd in Italië, door zijn onbuigzame opstelling tegen een al te rekbare beoordeling van de Italiaanse deelname aan de in 1999 gevestigde Economische en Monetaire Unie” http://www.nrc.nl/opinie/hoofdartikelen/article1734703.ece/Italie_en_de_euro
“Met creatief boekhouden in één klap 25 procent rijker worden. Griekenland deed het afgelopen week.{2006}” http://www.nrc.nl/economie/article1730310.ece/Grieken_een_kwart__rijker

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Brechtje

Het is mogelijk dat het van Merkel doorgestoken kaart is, zoals je suggereert -zie ook @10- maar niet waarschijnlijk. Duitsland is namelijk tegenstander van bemoeienis van de EC met de begrotingen van de lidstaten, en daar gaan we dankzij haar briljante move wel naar toe. Ik vrees dus dat het gewoon een blunder was van Angela.
Wat overigens niets af doet aan het feit dat dat gezamenlijke toezicht op de begrotingen en de handhaving daarvan. Merkel heeft hier eigenlijk haar eigen graf gegraven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Bismarck

@13: Interessant, de zwarte economie bij het BNP tellen. Op zich wel correct, al heb je wel wat problemen: Hoe kom je achter de omvang van de zwarte economie? En ben je als regering niet aan het toegeven dat je faalt, als je erkent dat de zwarte economie onderdeel is van je economie en die zelfs gebruikt voor je statistieken? Wat voor zin heeft het eigenlijk de zwarte economie mee te rekenen, als die toch onbelast blijft en dus niet voor overheidsdoelen (bv. aflossing staatsschuld of rentebetalingen) beschikbaar is?

Dan is Nederland nog verrassend onhypocriet (maar ook naïef), door net te doen alsof zoiets hier niet bestaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 weerbarst

duitse ban op naked short 00:00

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Steeph

@weerbarst: De Amerikaanse beurzen anticipeerden al op dit besluit met een daling.

http://www.focus.de/finanzen/news/finanzen-bafin-untersagt-hochriskante-wetten-auf-euro-staatsanleihen_aid_509553.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Steeph

Trouwens nooit begrepen dat iets als Naked Short Selling legaal is. Uberhaupt begrijp ik niet dat een ongedekte transactie boven een bepaald bedrag (zeg 5% van je jaarinkomsten) legaal is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Danny Jouwe

@14Brechtje: Nog eens herhaald in de Bondsdag… Zo te zien was het geen verspreking van Merkel. Ik moet zeggen dat ik er van sta te kijken hoe hard ze het speelt. En dit betekent dan toch een majeure koerswijziging van Duitsland? De PvdA was misschien wel niks te vroeg met 10 miljard extra bezuinigen. Plus: hoe hoog zou de euro staan wanneer we in Nederland eindelijk een kabinet hebben? Onder de 1 dollar?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Lothar
  • Vorige discussie