het Saillant | Balkenende lijsttrekker

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SaillantLOGO
Jan Peter Balkenende moet opnieuw lijsttrekker van het CDA zijn. Dit moet hij vooral doen als dienst aan alle kiezers die niet op hem willen stemmen. Als minister-president was hij per slot van rekening het gezicht van de afgelopen vier kabinetten, die allemaal zijn naam dragen.

Uiterlijk rond het paasweekeinde (t/m 5 april) zal de beslissing vallen. Als Balkenende ook op dinsdag 6 april nog duidelijk bestemd lijkt voor het lijsttrekkerschap dan zal dat zo blijven. Mocht er een andere lijsttrekker komen dan zal dat ook die dinsdag duidelijk zijn. Want die zou de resterende twee maanden nog hard nodig hebben om smoel op te bouwen in het verkiezingsgevecht met Job Cohen.

De CDA-fractie heeft haar leider opgedragen om ‘een duidelijk signaal te geven’ aan het partijbestuur dat er twijfel heerst binnen de fractie over een hernieuwde kandidatuur van Balkenende. Dit zei vertrekkend Kamerlid Annie Schreijer-Pierik – ‘Annie, wil jij het zeggen? Want jij gaat toch weg’ – in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Duidelijker kan eigenlijk niet binnen de gristelijke debatcultuur. Maar bij het CDA moesten ze maar niet luisteren naar Annie en de haren.

Reacties (10)

#1 Rik

Ik dacht ook dat die uitspraak van Annie wat betekende, totdat ik uit welingelichte kringen leerde dat Annie al jarenlang een buitenbeentje is binnen die partij (en dat het dus niet veel betekent).

Analyse dat met elke voortschrijdende dag de kans dat JP nokt kleiner wordt is wel correct m.i., bepalende factor is het succes van Cohen (en of dat aanhoudt).

Dezelfde bron melde mij dat Wim van de Donk (CvdK Brabant) de man is die naar voren geschoven zou worden i.p.v. JeePee trouwens.

 • Volgende discussie
#2 AntonB

De PvdA heeft het initiatief genomen door het kabinet op een strategisch moment op te blazen. Het CDA is hier duidelijk door verrast, terwijl Job al aan het warm draaien was, was JP nog aan het regeren. Nu nog wisselen is te laat, er is geen geschikte back up.

Gelukkig voor JP heeft het CDA een trouwe achterban en kan hij zich makkelijker afzetten tegen de conservatieve Cohen, dan tegen de meer liberale Bos.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KJ

De PvdA heeft gewoon een meesterzet gedaan, en daar lijdt niet alleen het CDA onder. Het spel is alleen nog niet afgelopen; het CDA heeft, omdat het nog *wel* regeert, misschien nog wel een troefje hier of daar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jack Random

Het gemak waarmee het CDA afgeschreven wordt, is verbazingwekkend. Die partij beheerst als geen andere partij het on-Nederlandse geniepige, harde en valse campagne voeren. Zij snappen dat je een gedegen verhaal van 30 minuten over de inhoud in één klap ongedaan kan maken door je tegenstander met halve en hele leugens zwart te maken. Voor die club is alles geoorloofd om te winnen, het CDA-belang is het hoogste belang. Tel daarbij de zeer trouwe achterban, die je in de regel niet ziet of hoort. Voor veel mensen is JP nog steeds de ideale schoonzoon, integer, betrouwbaar, een degelijke man.

Nu al dansen op het graf van het CDA is voorbarig. laten we even wachten totdat ze daadwerkelijk onder 6 meter aarde liggen, én we voor de zekerheid twee zilveren staken door het hart hebben gestoken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 prometeus

Ik zat van het weekend een afleveringen Buitenhof van een paar weken geleden te kijken waar Brinkman in op kwam draven. In het gesprek confronteerde Polak Brinkman met het gegeven dat er nota bene na diens mislukte troonsopvolging een partij-commissie is geweest die heeft gezegd dat partijleiderverkiezingen transparanter en democratischer moesten. Of hij even uit kon leggen hoe dat te rijmen viel met wat er direct na de val van het kabinet is gebeurd.

Interessant gegeven en Brinkman kwam er ook niet helemaal niet uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Flip

@4 Groot gelijk. Oh wat heb ik gejuicht in 1998, toen de partij na vier jaar mislukte oppositie definitief weggevaagd leek te worden. Maar blijkbaar zijn we toen nog een staak vergeten, verdomme!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 George Knight

Het CDA kan een harde campagne voeren als het wil. Het heeft er alles voor in huis. Als het wenst kan het de onervaren Cohen alle hoeken van de kamer laten zien in de laatste maand voor 9 juni. Vraag is echter of de CDA daar voor gaat. Da’s een afweging tussen tactiek en strategie. Kijkt men al naar coalitievorming?

De situatie is dat Nederland met drie politieke leiders zit opgescheept die niet perfect zijn. Het is kiezen tussen de minst slechte of als alternatief uitwijken naar een kleinere partij.

Want reken maar, Balkenende inspireert niet, wordt verweten te afwachtend te zijn en lijkt creatief opgebrand. Cohen is een onbeschreven blad, heeft nog nooit een campagne gewonnen, krijgt bijles economie en staat aan het hoofd van een verdeelde partij in deplorabele staat. Wilders opereert handig, maar doet toch steeds dommere uitspraken, radicaliseert onnodig en blokkeert zelf de weg naar het centrum.

Het tekent Nederland dat het deze drie leidende politici heeft gekregen. Arm volk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Davidk

‘k had toevallig laatst al een ‘laat balkenende zijn klus afmaken’ facebook groep aangemaakt :)

http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=371013839220

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Irm

@7 Dat dachten we de vorige keer ook. Ronduit ruzie en valse uitspraken van die viezerik Verhagen. Keiharde campagne van het CDA, zoals bij het CDA gebruikelijk, gebasseerd op leugens want de burger weet toch niet beter.

Vervolgens gaat de PvdA wel gewoon met die viezerikken in de coalitie zitten. Ik vrees dat het CDA nog lang niet begraven is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Stickmeister

@7

Cohen onervaren? Alle hoeken laten zien?
Ik denk dat het qua ervarenheid wel goed zit met Cohen.

Het enige wat het CDA kan redden is de wederopstanding van Jezus als lijsttrekker.

 • Vorige discussie