Het recht op onvoorwaardelijke feelgood TV

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Welkom in het Concertgebouw dames en heren, u gaat zometeen luisteren naar een optreden van het Rosenberg Trio. Virtuoze gitaristen, al moet gezegd worden dat er ook zigeuners zijn die stelen als de raven”.

“Welkom bij de NRCV op Nederland 1, vanavond herhalen we een oude aflevering van Villa Felderhof met Donald Jones en Gerda Havertong: twee zeer charmante mensen, al moet gezegd worden dat lang niet alle negers zo charmant zijn”.

“In deze aflevering van Memories Tour d’Amour ziet u wederom vrouwen van middelbare leeftijd in een romantische setting ontroerend vertellen over hun vakantieliefdes van weleer, terwijl gezegd moet worden dat de gemiddelde vrouw van middelbare leeftijd eigenlijk totaal niet meer romantisch is, laat staan dat u haar überhaupt nog zou willen associëren met gevoelens van verliefdheid of lust”.

Khalid Boulahrouz speelde vandaag een geweldige wedstrijd waarbij hij het Nederlands elftal behoedde voor verschillende gevaarlijke Duitse counters. Al moet gezegd worden dat er ook Marokkanen zijn die véél minder hun best doen”.

Als het aan de Haters ligt worden in de toekomst dergelijke racial disclaimers bij feelgood momenten regel.

Ik wist wel dat het kritiek zou opleveren. Zeg iets positiefs over Marokkanen en men is er als de kippen bij om het te ontkennen, downplayen danwel te nuanceren. Tientallen ik-zeik-in-mijn-eigen-broek-want-dat-voelt-zo-lekker-warm feelgood programma’s spoelen via de kabel ongehinderd de huiskamer binnen, maar owee als er een feelgood programma over Marokkanen wordt gemaakt! Zoals Mijn Tante in Marokko.

Het was dus beet voor (de facilitators van) de Haters toen presentator Maxim Hartman in het radioprogramma Kunststof van Hanneke Groenteman zijn twijfel uitte over het format van Mijn Tante in Marokko: “Het is een feelgood programma. Ik word wel een beetje misselijk van al die positieve en die lieve aardige mensen. Want de teringlijers en etterbakjes en de vervelende mensen die komen niet op tv. Het is politiek correct.” (Geenstijl). Luister ook het audiofragment in de Dumpert.nl.

Volgens mij geeft Maxim aan dat vooral het feelgood-jasje hem knelt. De scherpe oud Rembo & Rembo presentator is blijkbaar wel weer toe aan iets pittigers en dat is zijn goed recht. Maar vervolgens wordt de onvrede over het lauwwarme format nota bene door de politiek correcte Hanneke Groenteman op professioneel-kritische wijze omgebogen richting de Marokkanen: ze vindt het feelgood format een zwak punt?! Opzich is de joodse Hanneke Groenteman een prima journaliste, al moet gezegd worden dat er ook veel joden zijn die wat minder prima zijn. Maar moeten er soms bij positieve beelden over Marokkanen verplicht negatieve kanttekeningen worden geplaatst? Was het niet Groenteman die wegliep met de ultieme feelgood koninginnen Geer & Goor zonder te vermelden dat Gordon aanhanger is van Verdonk?

Maar alle gekheid op een stokje je vraagt je als historisch-bewust-burger wel af of deze storm in een glas muntthee ooit onbeheersbaar wordt? Want kosjer is een dergelijke polemiek allerminst. Welke bevolkingsgroep heeft het recht om op onvoorwaardelijke feelgood wijze te worden geportretteerd en welke niet? Tot dat gruwelijke moment bagatelliseren we nog maar even een eindje van ons af zoals alleen Rembo & Rembo dat konden: tjongejongejonge….

Reacties (11)

#1 Pritt Stift

Uitstekend, doorwrocht en zeer leesbaar epistel van de ontketende stilist Carlos, al mag natuurlijk niet onvermeld blijven dat hij GroenLinks stempt.

 • Volgende discussie
#2 Crachàt

IS DAT ZO?
Haal de fakkels, At Your Service!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Dank je wel Pritt ik heb het zo zuiver mogelijk proberen te formuleren, want het laatste wat ik wil is jou kwetsen.
Er is al genoeg Haat in deze wereld en getalenteerde bloggers moeten elkaar ontzien, vind ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bubba

Bij feel good TV worden vaak alleen de zoete en leuke stukjes getoond en worden de vaak saaie stukjes niet gebruikt. De schokkende (maar niet verrassende)werkelijkheid met de Marokkanen filmpjes in dit geval was niet zozeer dat er saaie stukjes werden weggelaten maar dat juist deze weggelaten stukjes weer zo heerlijk vooroordeel bevestigend waren.(agressief, intimiderend en vrouwonvriendelijke Marokkanen) Bij zulke door de overheid gesponsorde feel good TV moet zelfs ik een beetje kotsen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 James

@ Pritt Stift @ 1
Mocht Carlos inderdaad GroenLinks stemmen, dan is het ook een relevante vraag of hij tevens lid van die partij is. In dat geval zou hij immers deel uit maken van “een reclasseringsinstelling voor politieke delinquenten”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Magnus Rahl

k zou er niet deze woorden voor gebruikt hebben (ben meer het typje havenarbeider). Desalniettemin vind ik dat in schrijven de koe wel bij de horens gevat wordt. Het moet ook anders, helemaal mee eens. Helaas voor ons zal in de niet zoverre toekomst dit haatdragende gedrag jegens een anders gekleurde (of het nou zwart, bruin, wit, rood of geel is) de mensheid uiteindelijk de das om doen. Zonder een krachtig en duidelijk keerpunt in onze meningen en vooroordelen is de uitkomst bijzonder voorspelbaar. Gezien de wereld waarin we leven, niet geheel onverdient.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mark

hoera voor Carlos!

Discl1: en dat zeg ik niet alleen omdat volgens het Sargassale rode boekje elke posting van de grote roerganger moet worden bejubeld “alsof” op het ontbreken daarvan een maandje all-in een eco-strafkamp staat.
Discl2: en daar moet ik direct aan toevoegen dat er ook zat inzichtloze, onoriginele en humorarme Carlossen zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Grobbo

Jan Smit is natuurlijk een sympathieke knul, maar het moet wel worden gezegd dat veel Volendamse jongeren zware drugsgebruikers zijn.

En dat dan bij elk Tros Muziekfestijn

En volgens mij kun je bij Frans Bauer ook nog wel wat verzinnen :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Martijn

“En volgens mij kun je bij Frans Bauer ook nog wel wat verzinnen :-)”

Een kamper, hè. Geen belasting betalen en een gigantische weedplantage met afgetapte stroom.

En hoewel de meeste GeenStijl-lezers Zwarte Cross-boeren zijn die alleen een moslim zien als ze naar eens naar de grote stad gaan voor een vrijgezellenfeest ipv naar hun vaste brommerkiekdiscoboerderij, is Pritt ook best wel ok.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Siquo

Ohjajoh? Ohja?Ohja?Ohja?Ohja?
Maxim is een eikel, Theo is cool. Er is altijd een Rembo die het voor alle andere Rembo’s verpest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 richard

Wat is een hater? Is dat de gl term voor allochtoon of zo?

 • Vorige discussie