Het is stil aan de overkant…

goreorkaan.jpgHet populistische Drudge Report plaatste vandaag een foto van Al Gore met daaronder in vette letters: BLEW IT: HURRICANE PREDICTIONS OFF TRACK; QUIETEST SEASON IN DECADE. Dit moest impliceren dat één rustig orkaanseizoen Gore’s ongelijk over de klimaatverandering zou bewijzen? Inderdaad het orkaanseizoen dat a.s. donderdag officieel afloopt is tot nu toe erg rustig verlopen. Maar dat is nog geen garantie dat de trend naar meer intensere orkanen in de toekomst voorbij is. Wetenschappers wijten het uitblijven van orkanen in 2006 onderandere aan grote stofstormen vanaf het Afrikaanse continent die de kracht uit de beginnende orkanen haalden, een afwijkend patroon van hoge drukgebieden boven de Sargasso-zee en een opkomende El Nino in de Stille Oceaan die juist voor minder stormactiviteit op de Atlantische Oceaan zorgt. Notably, none of this suggests that future years will be a repeat of 2006. The Saharan dust, for example, may not be around in significant quantities next year. (ThinkProgress). Behaalde successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…

 1. 3

  Hoor de wind waait door de bomen
  hier in huis waait zelfs de wind
  zal Katrina nog wel komen?
  nu ze’t weer zo lelijk vindt,
  nu ze’t weer zo lelijk vindt.

  Ja, zij komt in donkere nachten
  op haar paadje o zo snel –
  ’t is nog even El Nino afwachten,
  maar dan komt ze zeker wel,
  ja dan komt ze zeker wel.

 2. 5

  @Dr Banner,

  Ja mooi, dat moeten we meer hebben die alternatieve teksten op bekende liedjes. Ik had al een paar pogingen ondernomen, maar ik ben een literaire onbenul, dus tsja …. ;)

 3. 6

  Net zo een gezwets als het broeikas gelul. Zo meteen wordt het 10 jaar achter me elkaar kouder dan gemiddeld dan zal er volgens dezelfde flapdrolen een ijstijd komen jaja tuurlijk komt u maar

 4. 11

  @Krekel,

  Ik lees jouw zin totaal verkeerd :P Drie woorden lezen is blijkbaar niet genoeg om de zin in zijn geheel te kunnen reconstrueren. Mijn excuses.

 5. 12

  Hehe, @ 11 …

  Ik vond de vraag al vreemd, al begrijp ik hem wel. Sinds ik rond de verkiezingen weer een beetje actief ben geworden op Sargasso, heb ik nog nauwelijks een uiting gedaan van instemming. Dat viel mij ook al op. Echter, reactie 8 hoorde niet in het rijtje van oneensheden.

  Maar goed, om een antwoord te geven op je terechte vraag: ik ben het vooral eens met standpunten die in overeenstemming zijn met die van mij …

 6. 16

  Bizar jaar dit. Ik woon op Menorca en gisteren weer doodleuk een stralende dag met 21 graden. Normaal is het grijs en een kille waterkoude 10 graden rond deze tijd van het jaar. Geen enkele regen van betekenis ook, alleen een paar sporadische buitjes in een absurd “koude” augustusmaand met amper zomerse dagen. Vandaag is het weer prachtig. Dag begon met alle dalen gevuld met nevel en nu schijnt de zon weer volop en de wind komt nog steeds uit het zuiden. Grootste voordeel is dat de airco amper nodig was en de verwarming nog steeds niet aan staat dit jaar.

 7. 17

  Nuance lijkt ook in dit bericht weer zoek.
  Minst aantal orkanen over tien jaar is een getal wat weinig zegt. Variatie in orkaan aantallen over een langere tijd kunnen je een beter indicatie geven van de aan of afwezigheid van een trend. Vervolgens kan dat een indicatie zijn voor zeewatertemperatuur variaties over de bestudeerde tijd. Men kan zelfs statistische test gebruiken maarja de gemiddelde nieuwsgebruiker is dan allang afgehaakt.

 8. 18

  zo vreemd is het niet. .. al die hitte die in een cirkeltje hete lucht gaat opzuigen en door de implosie (temp daling – zie schauberger een kwaadaardig slurfje krijgt is dit seizoen afgerold en dus waait al die warmte onze kant op. Stel je voor welk soort spanningen de Bush cabal ‘inspanningen’ met zich meebrengen en het sommentje gaat schoon genoeg op om het oordeel ‘vuil spel’ klaar te kunnen gaan staan.

 9. 21

  Nee, Heidekonijn. Dat is een soort klankrijm: Coraghessan, wanneer uitgesproken, klinkt (met wat fantasie) een beetje als courageous one. Figurandfiguur doelt waarschijnlijk op het boek A Friend of the Earth

 10. 23

  Toch komen wetenschappelijke feiten voort uit reproduceerbare, waarneembare gebeurtenissen. Het feit dat een gebeurtenis van de regel afwijkt, maakt de regel vatbaar voor twijfel. Daar moet Sargasso met haar GreenPeace-stijl marketing pseudo-wetenschap toch niet aan voorbij gaan.

 11. 24

  @23: Moet je wel eerst een theorie hebben. Hier wordt blijkbaar gesteld dat er zowel sprake is van een broeikas-effect als dat dit broeikas-effect onherroepelijk voor meer stormen in de Golf van Mexico zorgt. Als we dat als theorie stellen, kunnen we die vervolgens op grond van een enkele waarneming (dit orkaanseizoen) in twijfel gaan trekken. Zelfs as dat geen enkel probleem is (nooit van outliers gehoord?), is de vraag welk deel van de theorie aanpassing behoeft. Als Sargasso-onpseudo-wetenschappers (hoe kom je er bij???) weten wij op zich wel beter, maar zijn desondanks niet te beroerd om erover te discussieren, zoals inmiddels 24 posts op deze draad bewijzen.