Het geheime Saoedische kernprogramma

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Tussen Oktober 2004 en Januari 2005 verdwenen er een paar weken een aantal pakistani’s op pelgrimsreis naar Mekka. Volgens het duitse magazine Cicero zijn het Pakistaanse wetenschappers die meewerken aan een geheim kernprogramma van Saoedi-Arabië. Het land zou al sinds de 90’er jaren bezig zijn om kernenergie en kernwapens te ontwikkelen. Cicero heeft het verhaal weer gehoord van een Duitse expert van de geheime dienst, Udo Ulfkotte. Ook de Verenigde Staten schijnen allang te weten hoe de vork in de steel zit, op de helft van de Pakistaanse nucleaire kernwapens zijn immers Saoedische barcodes te vinden. Niet zo vreemd volgens John Pike, een militair analist uit de VS. De Saoedisch betaalden mee aan het kernwapenprogramma van Pakistan. De geruchten tam-tam lijkt weer goed zijn werk te doen. Het “harde bewijs” bestaat uit satellietfoto’s waarop volgens Cicero hopen ondergrondse raketsilo’s te zien zijn bij Al-Sulaiyil, ten zuiden van de Saoedische hoofdstad Riyahd. Volgens bepaalde “westerse beveiligingsdiensten” liggen er lange-afstands Ghauri raketten van Pakistaanse afkomst in de silo’s. 1+1 = 2 = roddel?

Bron: Forbes over speculatieve Saoedische kernwapens

Reacties (14)

#1 mescaline

*grijns* Rembrandt, het maakt geeh bal uit wat de waarheid is. Wel zien we hoe het grote konijnenpubliek weer eens in de lichtbakken van Amerikaanse stropers (nieuwsbrengers) mag komen kijken.

Het ontgaat niemand welke dreiging hiervan uit gaat: de implicatie dat het keiharde/tot nu toe gesteunde/en toch gevaarlijk blijkende Saoedische regime/en Pakistan/en Iran (het andere kamp, maar maakt niks uit!!) niet meer mogen rekenen op VS steun en vrijwaring van defensieve kernbommetjes. Dit is gewoon uitbreiding van de dreiging, aan drie, vier steekvliegen.

Bluf, dreiging. Kijken wattervan komt.

 • Volgende discussie
#2 Pelayo

@mescaline

Je zou misschien kunnen zeggen dat de Noord-Koreaanse bewering dat ze een kernbom hebben bluf is. ’t Staat in ieder geval onomstotelijk vast dat ze nooit een kernproef hebben uitgevoerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Opzich een positieve ontwikkeling dat de Amerikanen nu eindelijk wat kritischer worden op hun Saoedische vrienden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ALO

Nu heb ik dit bericht zelf gebruikt om het onrustgevoel van Steeph te verklaren, maar nu begin ik toch hard te twijfelen.

Als ik naar Ryaad wil, dan ga ik naar Ryaad. Ik heb helemaal geen pelgrimage nodig. En barcodes op kernwapens? Worden ze op dezelfde manier afgerekend als bij AH dan? En van Saoedische barcode’s heb ik nog nooit gehoord. Waarin verschillen die van andere standaarden op dit gebied?

Kortom, opgeleukt niks. Liefhebbers van dit genre nemen een abonnement op de Nieuwe Revu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Ruud Oost

Ooit was er een non-proliferatieverdrag, maar dat is tegenwoordig een lacher. Steeds meer heetgebakerde jongens komen achter de rode knop te zitten. Hoewel, in de VS zat er iemand met alzheimer jaren lang achter diezelfde rode knop. En gelukkig koelt het wat af tussen India en Pakistan, maar als die mekaar naar de strot hadden gevlogen dan hadden ze zeker met wat bommetjes gesmeten. Waar is de tijd gebleven toen de Sovjet-Unie de ‘bad guys’ en de USA de ‘good guys’ waren, toen was het nog overzichtelijk (..net als in de film).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Pelayo

Ik maak me overigens het meeste zorgen om Pakistan: Een erkende kernmacht. In het Noord-Westen van Pakistan is een provincie genaamd “North-West Territories” en dat is het land waar de Patanen effectief al eeuwen zelfbestuur hebben. Nu is dat gebied in feite overgenomen (Onaangename Beelden!) door de taliban (die zelf overigens een creatie van de Pakistaanse geheime dienst waren). Ook zijn er al enkele aanslagen tegen Musharraf ternauwernood verijdeld. De kans dat een islamitsch-fundamentalistische stroming ooit over een kernwapen gaat beschikken liggen volgens mij in Pakistan het hoogst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Ik heb ooit gedroomd dat er in Saoedi-Arabie een kernbom ontplofte. Uiteraard ontken ik paranormale gaven, dus het hoeft gewoon niets te betekenen.

Wat betreft barcode: Staat niet een deel van de code voor het land van herkomst?

Ik vind het verhaal trouwens wel plausibel op zich, want 1 van de buurlanden van de saoedies heeft ook kernwapens. meestal hebben buurlanden van kernwapenstaten zelf ook de neiging ze te ontwikkelen.

In azie is dat zelfs de regel: Rusland -> China -> India -> Pakistan -> Iran (presumably), met nog een afsplitsing van Rusland en China naar Noord-Korea. De enige vreemde eend in de bijt is Israel, maar dat was het toch al.

Logischerwijs mogen we verwachten dat in de toekomst ook landen als Syrie, Irak en Egypte kernwapens gaan ontwikkelen, mits de grondstoffen, kennis en liquide middelen het toelaten.

Dat het non-proliferatieverdrag eens op de schop ging stond wel vast, aangezien het verdrag van begin af aan niet deugde. Afspreken dat een paar jongetjes uit de klas wel mogen spelen met het gevaarlijke speelgoed, maar de rest niet, gaat op den duur hoe dan ook mis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Pelayo

@Bismarck

De grote strategie van het Westen zou moeten worden: Voorkomen dat de aankomende kernoorlog dramatische gevolgen voor ons krijgt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 arieT

Het verbaast mij niet zo heel veel dat de Saoedi’s kernwapens aan het ontwikkelen zijn. En waarschijnlijk niet alleen met Pakistaanse steun en kennis. De Saoeds zijn erg close met de familie Bush.

Ja, de non-proliferatie werkt inderdaad voor geen meter. Jammer is dat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 mescaline

Nog een paar uurtjes doorwerken jongens, dan zijn we klaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Pelayo

@mescaline

Huh?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 mescaline

We tuigen hier de post op en de VS af, zo lijkt het wel, @Pelayo. Grapje, sorry.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Pelayo

Typisch overigens: Een thread over atheisme krijgt 240+ reacties twerwijl een thread over kernwapens die alsmaar verder verspreiden er 12 krijgt.

13 dan..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

Pelayo: Kernwapens zijn normaler dan Atheisme?

Wat betreft die non-proliferatie: Die had alleen goed kunnen komen als de haves wat meer werk hadden gemaakt van hun ontwapening. Als Niemand met het gevaarlijke speelgoed mag spelen is er ook geen jaloezie. Nu lijkt mij de enige oplossing alle landen die dat willen kernwapens toestaan. Voor de stabiliteit van de wereld nog wel!

 • Vorige discussie