Vandaag staat er een kritisch artikel over het Elektronisch Kind Dossier en de Verwijsindex Risicojongeren in het tijdschrift Medisch Contact. De conclusie van het stuk is dat de toegang zo breed is en dat zoveel instanties er meldingen in kunnen doen (waaronder straks de energiebedrijven) dat het kind of de jongere juridisch gezien ingelicht moet worden en dat het gevaar bestaat dat ouders hun kinderen gaan onttrekken aan de gezondheidszorg.
Volgens de auteur lijkt het erop dat het EKD en de ViR een doel op zich zijn geworden, en niet een middel om de zorg te verbeteren. Aan het eind van het artikel in het blad staat een aantal mooie aanbevelingen, die het lezen waard zijn.
Wat ik zelf echter het schokkendst vond waren een kadertje met een verhaal uit de praktijk en de opmerking dat het de bedoeling is om het Elektronisch Kind Dossier en het Elektronisch Patiënten Dossier uiteindelijk samen te gaan voegen. Informatie uit je jeugd zal dus de rest van je leven ingezien kunnen worden.
Het eerder genoemde kadertje wil ik jullie niet onthouden:
Aydina woont met haar broers en zussen bij haar moeder in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Haar ouders zijn gescheiden. Aydina is halverwege haar opleiding (Pabo). Ze heeft een gesprek gehad op de school van haar broer Ali voor een stageplaats. Ali is verslaafd aan drugs en is al eens betrapt op diefstal. Hij verzuimt ook regelmatig van school. In de Verwijsindex Risicojongeren hebben politie, leerplichtambtenaar, Bureau Halt en de voetbalclub Ali gemeld. De melders overleggen en zien in de problematiek van Ali een mooie taak voor Bureau Jeugdzorg. De leerplichtambtenaar heeft uitvoerig met de directeur van de school gesproken over het gezin. De directeur besluit Aydina de stageplaats niet te geven; dat zou voor ouders en leerlingen nu te gevoelig liggen.
Een onbedoeld neveneffect, dat ik zelf nog niet had onderkend. En zo zie je maar dat zelfs in een proefperiode, waar dit onderdeel van uitmaakt, er al misbruik gemaakt wordt van de informatie. En als straks half Nederland erbij kan, reken dan maar dat het vaker voor dit soort doeleinden gebruikt gaat worden.
Dus nogmaals: EKD, nee dank u.
Reacties (6)
Ik ben het met je eens dat het zo niet zou moeten werken. Toch een paar kanttekeningen.
1. Het zou kunnen zijn dat de stagiaire ook ooit op die school heeft gezeten. De beslissing van de directeur is misschien niet eens op dat dossier gebaseerd, maar op de eigen kennis van het gezin.
2. Het dossier of de eigen kennis maakt misschien ook niet uit in dit geval.
Ik kan me voorstellen dat ze de stagiaire een betere kans willen geven door haar niet in een situatie te plaatsen waar de kans groot is dat ze niet vrij is zicht te “ontplooien” als leerkracht, omdat ze onder druk kan komen te staan van belangenconflicten.
Goed gespot Joost, thx.
Vooral de combi EPD en EKD (en waarschijnlijk ook nog EMD (Elektronisch Medicatie Dossier)) doet me extra huiveren.
Ik ben niet zo thuis in de privacy-materie, maar hoe zit het met spijbelgegevens die naar ik vorige week hoorde nu centraal bij de IB-groep moeten worden opgeslagen?
Oh dat gaat in de toekomst zo: de leerlingen hebben een electronische enkelband, die registrert dat ze in de snackbar hangen i.p..v op school.
De computer stuurt een mededeling naar het minitserie van onderwijs dat de school de kisd niet in de hand heeft, het ministerie stuurt de school een bref waarin wordt meegedeeld dat het budget gekort wordt.
De p;otiei krijgt een melding en verplaatst de kisd van de snackbar naar een inrichtring en de ouders krijgen een briefje waarin staat dat hun kindertoelage wordt stopgezet.
Dat alles gaat geheel geautomatiseerd. Waarom?
Om de privacy van de kids en de ouders te beschermen. Geen hulpverlener krijgt om die reden dit alles nog onder ogen.
Tweede reden: om de privacy van de instellingen te waarborgen. Vanwege reden 1 kunnen ouders, school of the kids geen enkele instelling beschuldigen wegens schending van hun privacy.
at ga je krijgen als je de privacy volledig wil handhaven en toch allerlei maatregelen uitgevoerd wenst te zien.
oh, en nog excuses voor de vele spelfouten. Ik heb nog school gegaan in een tijd waar je examen nog werd nagekeken door mensen en ja, dan werden er nogal wat foutjes over het hoofd gezien.
Het EKD en daarmee ook het EPD zijn rampzalige ontwikkelingen, waarover iedereen zich zou moeten opwinden. De systemen zullen nooit waterdicht zijn en dat betekent, dat Jan en alleman eraan zullen kunnen komen. Je hele medische en sociale leven ligt op straat en zal je de rest van je leven achtervolgen. Maar het grootste probleem is misschien nog wel de kans, dat verzekeringsmaatschappijen en dergelijke instanties eraan zullen kunnen komen. De politiek zal niet te beroerd zijn om begrip te hebben voor de belangen van deze machtige organisaties. En dat betekent, dat je om (voor jou) onbegrijpelijke redenen geen levensverzekering, hypotheek of pensioenverzekering zult krijgen.