DATA, DATA -
De grootte van een voetbaldoel is in het begin van het spelletje ooit gezet op 8 yards bij 8 feet (7,32m bij 2,44m).
In Nederland zijn de eerste voetbalclubs rond 1875 van start gegaan. Indertijd waren de dienstplichtige jonge mannen gemiddeld 1,65m lang. In bijna anderhalve eeuw is dat gegroeid naar net iets over de 1,83 meter.
Als een man zijn armen in de lucht steekt, tellen de vingertoppen 27% bij de lengte op (gemiddelde bepaald met behulp van 5 mannen, geen van hen is gewond geraakt bij de meting).
Dus een jonge man van 1875 reikte tot 209,5cm. Maar de moderne jonge man reikt tot 233cm. Dat is 11,2% hoger. Dus zouden het voetbaldoel eigenlijk moeten groeien naar 9 yards bij 9 feet om de moderne keeper dezelfde uitdaging te geven als die van 1875. Zou dit de uitslagen doen veranderen?
De afgebeelde bal heeft een standaard diameter van 22cm.
Zie de crosspost bij DODlab voor de gebruikte datasets.
Reacties (23)
Ha, klinkt logisch. En ik zou het niet verkeerd vinden als er bij voetbal wat meer gescoord werd.
Maar in de conservatieve voetbalwereld verandert niet snel iets. Denk nog meer even terug aan het wk en doellijntechnologie.
Voetbal bleugh.
@Kameleon: Ik heb geen illusies wat dat betreft. Maar deze vingeroefening kan je natuurlijk voor talloze sporten waar hoogte relevant is doen (volleybal, badminton, tennis, basketball….)
Je kunt natuurlijk ook gewoon de bal (244 – 233) * (22 / (244 – 209.5)) = 7 centimeter maken.
Je krijgt natuurlijk korfbaluitslagen. Ssja, en dan kunnen alle statistieken van 100 jaar meteen de prullenbak in. Ik heb een andere prangende kwestie: Welk nut heeft eigenlijk de middencirkel (behalve bij een aftrap, wordt slechts gem. 5, 772 per wedstrijd gebruikt om spelers tegenpartij op afstand te houden) en de helft van de cirkel op de kop van het strafschopgebied (idem dito, alleen bij strafschoppen= 0,278 x per wedstrijd)? Al die tienduizenden vrijwilligers die wekelijks die lijnen perfect rond trekken met touw, piketpaaltje en zo’n kalkkarretje…
En wie is toch die (ex) Franse keeper die daar in het doel staat?
Of het de uitslagen zou veranderen?
Ik denk het niet. Ondanks de gemiddelde mens, zie iktoich vaak gneoeg keepers er naast grijpen en de bal mescherp in de hoek knallen.
Wat wel leuker is als het doel groter wordt, is dat dan de kans dat voetballers ernaast en erover schieten (dat zie ik vaker dan erin)misschien kleiner wordt ;-)
@5
Fabien Barthez. En voor wat die cirkels betreft, je geeft zelf het antwoord al. Dat is inderdaad alleen om de tegenstander op afstand te houden. Vreemd genoeg staat er geen kwartcirkel in de hoeken van het veld, want bij een hoekschop moet de tegenstander ook 9,15 meter afstand houden. Daarbij ligt het voor de hand dat er meer hoekschoppen dan aftrappen en strafschoppen worden genomen en is het dus des te vreemder dat er geen kwartcirkels in de hoeken staan.
Barthez inderdaad, kleine kiendop hield ondanks de meest vreemde capriolen bij MU het doel toch aardig schoon met z’n 1,69m. Ene Mexicaan in regenboogoutfit was nog kleiner. Of Higuita (Uruguay?) met die fabelachtige “hakredding” voorover…een lange keeper heeft weer het nadeel van lage ballen. Per saldo zal er toch meer gescoord worden: de afstand tot de (hoge) hoek wordt voor iedereen groter
Higuita:
http://www.youtube.com/watch?v=aP4IcQUDLmI
Voetbal altijd -1.
Maar ligt het aan mij, of is het doel niet groter gemaakt over de tijd?
Voetbal -1.
Maar werd er in het seizoen 1875 meer gescoord dan nu..?
@Bismarck: Niet zover ik heb kunnen achterhalen
@Share: Dat moet ik nog onderzoeken. Maar als de veldspelers wel steeds beter zijn gaan spelen alsmede de keepers, is het slechts 1 factor in deze vergelijking.
En dan meteen de korven hoger, de steeplechasewaterbakken dieper, de squashtins lager (is gebeurd), de marathon iets langer, de afstand tussen slalompoortjes wat korter – of juist groter? en de turnringen wijder uit elkaar.
@8
Campos (1.68m), kon ook een aardig balletje trappen.
PS
Barthez is 1.83 meter ;).
Maar is het niet zo dat, met langere mensen, ook langere benen komen, die de bal harder kunnen trappen, en daardoor gevaarlijker zijn voor de goalie, waardoor dit effect toch weer gecompenseerd wordt ?
en het fenomeen ‘bal’.
Waar vroeger een uittrap, met de hand opgeworpen, nauwelijks over de middellijn ging, poeiert een beetje keeper die bal vanuit stilstand aan de overkant in doel.
Keepers zijn natuurlijk gemiddeld langer dan de gemiddelde dienstplichtige..
Hmm, voetbal wordt door de hele wereld gespeeld. Worden de mensen overal net zo lang?
Eigenlijk zouden de goals in Zuid-Europa dan ook kleiner moeten zijn dan die in het Noorden. Hee, misschien is dat ook de reden van onze Mickey Mouse competitie: onze keepers zijn te lang.
@16: Het ding is ook wel fors veranderd. Hij wordt steeds lichter, veerkrachtiger, met steeds meer grip en opzettelijk steeds onvoorspelbaarder in de vlucht gemaakt.
@19: En in de Europacup en landenteamwedstrijden mag elk team met zijn eigen goal spelen natuurlijk: Nederland-Malta zal geen walk-over meer zijn!
LOL @heksenjacht van DS.