Het beste gewenst Luuk Koelman

COLUMN - Als moeders van stal worden gehaald, wordt het al snel een walgelijke vertoning. Wat heeft de moeder van Tim Ribberink te maken met de antipathie die columnist/lolbroek Luuk Koelman voelt jegens Mariska Orbán-De Haas. Michiel Jongsma is boos.

‘Je moeder.’ Wat heb ik daar een hekel aan. Als er discussies plaatsvinden die uitmonden in ruzies hoor je de opmerking wel eens vallen. Moeders hebben vaak verdomd weinig te maken met het gesprek. Er wordt alleen iemand bijgehaald om een ander te kwetsen, zonder dat deze persoon er erg in heeft. ‘Waar er twee ruzie hebben, hebben er twee schuld’, zo zegt men wel. Wat dan die derde (in dit verhaal ‘de moeder’) er mee te maken heeft is mij onduidelijk. ‘De moeder’ is in veel varianten te vinden. Voor moeders zelf worden er juist grappen gemaakt over kinderen, er worden zusters en broers belachelijk gemaakt, enzovoort, enzovoort.

De Wereld Draait Door zei een soort van ‘je moeder’ tegen de KRO. Vanwege in de ogen van de KRO niet al te positieve berichtgeving over het alom bekende programma ‘Boer Zoekt Vrouw’ mochten er geen beelden meer worden gebruikt in de uitzending van DWDD en werd Yvon Jaspers in overleg voortaan niet meer uitgenodigd als tafeldame. Om vervolgens toch nog een trap na te geven werden een aantal van de deelnemers (Henrieke, Aad en Jeannet) geparodieerd. Hadden zij zich uitgesproken tegen de De Wereld Draait Door? Waren zij op een enkele manier betrokken bij deze vete? Nee. Maar ondanks dat moesten Matthijs van Nieuwkerk, Sanne Wallis de Vries en de rest van de DWDD-ploeg toch vooral even deze onnozele, doch vermakelijke halzen even helemaal belachelijk maken en fileren. ‘Je moeder, KRO, je moeder’, zei DWDD. En de boeren zitten er ongetwijfeld bedremmeld bij.

Stapje verder

De Metro ging nog een stapje verder. Door Luuk Koelman, schrijver, journalist en lolbroek, werd een column geschreven vanuit de persoon Mariska Orbán-De Haas. Mariska is een kruisvaarster. Als hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad is zij een boegbeeld van het strenge geloof en zij steekt haar mening over homoseksualiteit en abortus niet onder stoelen of banken. Voor de gemiddelde mens niet echt een gezellig vrouw, zeg maar.

De column door Mariska door Luuk werd een open brief aan de moeder van Tim Ribberink. Tim Ribberink, de jongen die zelfmoord pleegde en waarvan het afscheidsbriefje bij de rouwadvertentie werd gepubliceerd. Tim werd gepest en door een nog onbekend persoon uitgemaakt voor homo en loser.

Luuk heeft het blijkbaar niet zo op Mariska, want bij monde van haar zegt hij heel erge dingen. Dat hij er voor kiest om Mariska Orbán- De Haas belachelijk te maken om de dingen die zij zegt en beweert is nog één ding. Dat hij dit in een brief doet aan iemand die er niets mee te maken heeft en nog geen twee weken geleden haar zoon heeft moeten begraven is ronduit walgelijk. Mensen kwetsen om ten opzichte van iemand anders punten te scoren…

Ik zou bijna zeggen: ‘Luuk, je m…’, nee ik voel me daar te goed voor. En de beste vrouw heeft er ook niets mee te maken. Het beste gewenst Luuk, het beste gewenst Metro.

 1. 2

  Wat een drukte om een column waarin alleen Mariska Orban de Haas wordt aangevallen. Er wordt gedaan als Koelman de moeder van Ribberink nog eens een trap na geeft, maar dat is volslagen onzin. Orban de Haas daarentegen doet daadwerkelijk dergelijke domme uitspraken – weinig subtieler, bovendien – waarmee ze mensen minderwaardig verklaart. De katholieke Tim werd onder andere voor “homo” uitgemaakt en dat is dus iets waar de katholieke Orban de Haas niet volstrekt buiten staat.

  Dit gaat niet over de moeder van Tim Ribberink, dit gaat over de gevaarlijke domheid van Orban de Haas, die pestgedrag legitimeert door mensen als minderwaardig neer te zetten.

  Dat je de vorm minder geschikt vindt, dat kan. Maar wie nu “O, o, o, kijk eens wat Luuk Koelman nu over de rug van een dode jongen doet” roept heeft het echt niet begrepen. En dan heb ik het nog niet eens over de ironie van scheldpartijen tegen iemand die een stukje schrijft over een gepeste jongen…

 2. 4

  @2 Jij hebt het dus duidelijk niet begrepen. Punt is dat Luuk ook wel zijn afkeer van Mariska duidelijk had kunnen maken zonder de moeder van Tim daarin te betrekken. Wat Luuk heeft geschreven, is kwetsend voor die moeder. Daarom is het niet oké.

 3. 6

  Ik zie het verband tussen Boer Zoekt Vrouw en de column van Koelman niet. Wie vrijwillig in zo’n programma komt opdraven, moet niet zeuren als iemand je parodieert.

  Koelman pakt iemand die ongewild in het nieuws is gekomen vanwege een buitengewoon treurig voorval. Dat doe je niet.

 4. 7

  Orban de Haas is heeft geen hart maar alleen haar geloof. Bovendien lijkt provocatie haar enige drijfveer te zijn. Hoogste tijd om haar in haar fundamentalisch-katholieke sop te laten gaar koken.

 5. 8

  Kevin, Harrie: zoals gezegd kun je over de vorm discussieren, maar de inhoud is volstrekt helder: mensen als Orban de Haas krijgen het platform, en gebruiken dat ook, om mensen als minderwaardig af te schilderen. Dát draagt bij aan pestgedrag. Koelman gebruikt een nieuwsfeit om dat duidelijk te maken. Hij beweert niet dat de moeder van Tim een slechte moeder is, totaal niet. Iedereen die dat zegt, heeft gewoon niet goed gelezen. En hoeveel mensen slecht gelezen hebben is duidelijk uit de vele reacties op de Metro-site en op Twitter, waarin Orban de Haas voor de schrijfster wordt aangezien.

  Of de moeder gekwetst is of niet, weet je niet. De column is verwijderd, maar dat kan ook zijn omdat ze niet nog een relletje aan hun hoofd kunnen gebruiken.

  Wat ik veel veelzeggender vindt, is de manier waarop gereageerd wordt: het gaat niet over de denigrerende uitspraken die Orban de Haas in werkelijkheid óók doet. De taal die richting Koelman gaat doet vermoeden dat veel van die figuren zich niet erg druk maken over hoe ze een ander online bejegenen. En dan komt het pijnlijk dicht bij het online pesten waar het nou net allemaal mee begon.

 6. 9

  Zomaar ff een puntje. Vinden we het normaal dat het drama/ die jongen met voor EN achternaam EN foto in de media verschijnt of is dat met de sociale media overboord gekieperd?

  Allemaal moeten meesnotteren met de afscheidsbrief en er amateurpsychologie mee bedrijven.

  /pooiers

 7. 10

  Yevgeny: de ouders hebben uiteindelijk de publiciteit gezocht, maar je hebt een punt. Van mij mag het gewijzigd worden in “de moeder van Tim” in mijn reactie 2. Kan het zelf niet meer aanpassen. *kijkt redactie lief aan*

 8. 13

  Ik weet niet wat ik grover vind: de column, waarin de tragische dood van iemand die stuk ging aan pesten wordt misbruikt om iemand anders eens even flink te pesten, of de reactie die Koelman nu gegeven heeft, waarin hij over de ouders van Tim schrijft: “Voor hen kwam de column te vroeg.” Niet alleen suggereert hij daarmee dat het probleem van de column slechts een probleem van timing was (en leidt daarmee de aandacht van inhoudelijke kritiek), hij matigt zich ook nog eens een oordeel aan over het rouwproces van de ouders van deze jongen. Niet erg fijnzinnig, allemaal.