Het begint met taal, maar niet bij VROM

Al enige tijd is hij te horen, een radiospotje van VROM die de Nederlandse taal propageert onder de noemer Het begint met taal. Een krukkig sprekende buitenlander begrijpt niet wat de Nederlander bedoelt. ‘Wilt u broeder of dokter worden in het ziekenhuis?’ vraagt de Nederlander. ‘Niet mijn broer werken, iek werken’. Maar wij maken de taaltest op de site van Het begint met taal ook al fout.

De kans is klein dat een anderstalige naar Radio 1 zal luisteren en als hij het al doet, zal-ie vermoedelijk weinig begrijpen van de radiospot van Postbus 51. We juichen elk initiatief toe, hoor. Maar als wij al de test op de site van hetbegintmettaal.nl niet goed maken, wat moet Achmed, Zohair of Mbeke er dan van maken?

inburgering2
inburgering1

 1. 1

  “Al enige tijd is hij te horen, een radiospotje van VROM die de Nederlandse taal propageert onder de noemer Het begint met taal.”

  Van pure ellende ga je zelf ook ‘hij’ ipv ‘het’ en ‘die’ ipv ‘dat’ gebruiken. ;)

 2. 3

  @Martijn
  Ja zeg, als we zo gaan beginnen: “ipv” moet dan “in plaats van” zijn of, als je echt wil afkorten, “i.p.v.”
  En een zin eindigt gewoon met een punt. Niet met een punt en een punt komma en een haakje sluiten.
  ;-)

 3. 4

  Staats Propaganda ,
  Blijkbaar vindt de overheid het belangrijk de burger te laten weten dat het “tijdig” alles in het werk stelt om integratie te bevorderen.

  Het ligt nooit aan de politiek maar aan de maatschappij.

  Dat het opkomstpercentage en de motivatie van de desbetreffende leerlingen nihil is wordt er niet bij vermeld.

 4. 6

  Bii deze toestemming aan de webmeesters, email uitwissel. Twee dames hier van 6 en 8 die uw koeien graag willen ervaren.

  We wonen niet ver van uw plek.

 5. 8

  @larie: neem me niet kwalijk dat ik de quintescense even passeer, maar komt er een verslag hier als een bezoekje van je kroost aan het spanningsveld van Hema gelukt is?

 6. 10

  Ja sowieso de test heeft 11 vragen waar ik er één van fout had. De bibliotheek betaal ik gewoon voor sinds m’n 16e maar dat zal wel veranderd zijn dan.

  Ik hoorde de radio spot ook vandaag en ik vond het ook erg vaag. Hoeveel mensen die geen goed Nederlands spreken luisteren Radio 1?

 7. 11

  Als je hier langdurig wil verblijven ga je de lokale taal eigen maken. Als niet welwillende nieuwkomers dat niet willen is dit niet hun plekkie.

 8. 12

  Ik woon al meer dan 8 jaar in Nederland. In acht jaar heb ik de Nederlandse taal kunnen leren, maar de taal van de ambtenaren c.q. de overheid heb ik nog steeds niet kunnen leren.

  Dan maar HBO-Rechten volgen?

 9. 13

  Waren daar al die taalcorrecties van de laatste jaren voor nodig, om (domme) ambtenaren correct nederlands te laten schrijven… De volgende taalcorrectie dient zich weer aan!

 10. 16

  Wel een kotsmatig belerende test zeg. Ik heb het vermoeden dat het een heel ander doel heeft dan je taalkennis te testen.

 11. 18

  @12: Ilja Leonard Pfeiffer, neerlandicus en algemeen beschouwd als een van de grootste taalvirtuozen van het land, heeft in een column toegegeven dat hij de formulieren die hij moest invullen voor het laten overkomen van zijn buitenlandse vriendin niet snapte.