Het Baltische kaasoffensief

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - In de rubriek cijferbrij presenteren we data die het niet tot een groot verhaal zijn gepromoveerd, maar die wel leuk of interessant zijn. Vandaag: Europese kaaskoppen.

Even een geurig onderwerpje. De laatste vers dampende cijfertjes van Eurostat brengen de kaas- en melkproductie in 2010 in kaart. Hoeveel kaas produceert ieder Euroland? De Merkozy-as stinkt het meest. Duitsland produceert het meest (ruim twee miljard kilo) en Frankrijk volgt kort daarna met 100 miljoen kilo minder.

Absolute aantallen zijn natuurlijk niet zo interessant. Kijken we naar kaasproductie per hoofd van de bevolking dan wint Nederland niet. Wat? Nee, echt, de kaaskoppen leggen het af tegen de Denen met een verschil van ruim 7 kilo geel goud per persoon.

In de onderstaande kaarten heb ik de cijfers even in een heat map gegoten: per 1000 ton en per kg per bewoner.

 

Ik heb vervolgens ook even de cijfers van het hele decennium opgevraagd (je je moet wat als links WW-blog). Daar zit goed nieuws en slecht nieuws in. Eerst het goed nieuws. We zijn hard bezig om Denemarken van de troon te stoten. Nog een paar jaar zo doorgaan en dan halen we ze in.

Dan het slechte nieuws: het echte gevaar zit in het oosten. De Baltische staten zijn een kaasoffensief begonnen. Het is nog klein, maar de versnelling zit erin.

Als je in de data wil duiken (ook melk!) dan kun je ze haar downloaden.

Reacties (8)

#1 Bullie

..en de evolutietheorie?

 • Volgende discussie
#2 Spuyt12

7 kilo geel goud per persoon, terwijl in het plaatje staat dat dk er bijna 53 kg per persoon produceert?

Of gaat dat over blauwe kaas? :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Pieter - Reactie op #2

@002: Het verschil is 7 kilo kaas per persoon. In dk is het 52,8 kg per persoon, in nl 45,4 kg per persoon.
(Ik las het eerst ook net als jij.)

#3 qwerty

En de consumptie? Eten de Denen naar ze werken en exporteren wij meer of minder dan de Denen? Per hoofd natuurlijk. En waar exporteren we dan naartoe… ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 teuvenaar

Het grafiekje bekijkend (voeg volgende keer aub toe wat er op de verticale as geplot is, dan is het in een keer duidelijk) is Nederland niet zozeer bezig Denemarken van de troon te stoten, maar is het meer zo dat Denen zichzelf van de troon laten vallen…

En verder wat qwerty (003) zegt. Waar gaat die kaas naartoe?

Tot slot nog een aanrader qua Deense kaas: rygeost. Jawel, gerookte kaas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Anna B

Denemarken exporteert. Voornamelijk feta-achtige kazen, kijk maar eens op de pakjes in de supermarkt. Wit goud, dus :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 clismo - Reactie op #5

Ik dacht altijd dat die smakeloze Deense nepfeta niets met kaas te maken heeft.

#6 Carlos

Denen exporteren hun kaas. Qua zuivel zijn ze de hofleverancier van het Midden-Oosten, daarom kwam die handelsboycot (van o.a. Arla) tijdens de cartoonrellen ook zo hard aan.

De finding van deze studie is interessant, en roept gelijk nieuwe vragen op. Als de Baltische staten meer kaas gaan produceren gaan ze waarschijnlijk ook meer soja importeren… =ontbossing Zuid Amerika …of voeren ze hun koeien lokaal gesourced Baltisch berkenschors?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie