Herstelbetalingen: Het Spel

SlavernijGisteren kwam het onderzoek van de Surinaamse econoom Armand Zunder in het nieuws. Hij heeft becijferd dat Nederland 379 miljard euro aan herstelbetalingen moet betalen aan Surinamers wier voorouders leden onder het koloniale bewind. Het betreft hier vrijwel alle bevolkingsgroepen in Suriname: de inheemse indianen die bijna zijn uitgeroeid, de uit Afrika gehaalde slaven, de latere plantagearbeiders uit India en Java. Maar de nadruk ligt op de slavenhandel en slavernij (DePers). Het onderzoek van Zunder is omstreden en verschillende wetenschappers uiten nu al kritiek: het tropische landje dat geruild werd voor Nieuw-Amsterdam zou Nederland nooit zoveel geld hebben opgeleverd bijvoorbeeld. Nederland is even welvarend als Duitsland dat nooit echt goed van haar rol als kolonisator heeft kunnen profiteren en Zweden is als mislukte flitskolonisator zelfs nog welvarender? Ook is het niet duidelijk wie er nu precies recht heeft op al dat geld?

In hoeverre lijden de huidige Surinamers en Surinaamse Nederlanders nog onder de slavernij die inmiddels 145 jaar geleden werd afgeschaft dat herstelbetalingen op hun plaats zijn? Dat racisme in de huidige maatschappij gedeeltelijk haar oorsprong heeft in het slavernij-verleden vind ik hier wel van belang. Maar met betrekking tot de lagere levensstandaard van de bevolking in de oude koloniën spelen wereldhandelsverdragen en de eigen overheid een grotere rol dan het koloniale verleden. Herstelbetalingen voor historische fouten moeten mijns inziens gaan naar de eerste, hooguit tweede generatie slachtoffers: moeders van Srebrenica en oma’s op Atjeh, bijvoorbeeld.

De Surinaamse ‘claim’ doet mij denken aan een bizar gesprek dat ik tien jaar geleden had met twee Argentijnen. Deze jongens waren erg onder de indruk van de gevolgen van de twee Wereldoorlogen in Europa, volgens hen had ik als Europeaan “el sufrimiento en la sangre”: het lijden zat mij in het bloed. Nu ben ik van nature wellicht wat somber, gezond cynisme noem ik het, maar van lijden in mijn bloed vanwege de Slag bij Verdun en de Holocaust is bij mij geen sprake, ik kwam in 1973 op de wereld. Oorlogen ken ik alleen van de televisie en die Argentijnse vrienden hadden nota bene nog als kind de Falkland-oorlog en de militaire junta meegemaakt?! Maar nee het lijden zat niet hun maar mij in het bloed…?!

Het Spel
Nu blijkbaar sommige mensen, zoals Armand Zunder en mijn Argentijnse vrienden, van mening zijn dat “lijden genetisch overdraagbaar” is kunnen we hier even een spelletje spelen. Sargasso lezers zijn maatschappelijk hoog ontwikkeld en hebben doorgaans een goede kennis van de historie. Niets staat dus een gezellig potje “vrij historisch associëren” nog in de weg! Ik daag u uit om de meest originele en/of ver doorgeredeneerde herstelbetaling: de Moeder Aller Herstelbetalingen te bedenken. Ze mag van astronomische omvang zijn, maar ook juist übersubtiel. Hoeveel vraagt de EU straks van Mongolïe voor de gevolgen van de volksverhuizingen? En bij wie moeten de christenen aankloppen voor herstelbetalingen voor de Romeinse wreedheden? Als hulptool bied ik u enkele historische tijdbalken per continent. Succes!

Reacties (90)

#1 ijsbrand

Waarom richt Zunder zich tot de Nederlandse staat — die niet eens plantages exploiteerde — en niet tot de Afrikaanse stammen/landen die zijn voorvaderen verkochten? Van hen is tenminste zeker dat zij winst haalden uit de transactie.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

In het artikel van de De Pers staat dat Zunder daar vanaf ziet omdat al die bedrijven niet meer bestaan, maar dat de Nederlandse economie er wel van heeft geprofiteerd en de Nederlandse staat deze uitbuiting met haar wetten faciliteerden en er zelf ook van profiteerde via belastingen.

Overigens houdt Zunder zich erg op de vlakte wie aan wie moet betalen. Op de vraag waarom er ook geen claim gaat naar Ghana waar de Ashanti verantwoordelijk waren voor het leveren van de slaven zegt hij dat die ook een cliam kunnen verwachten maar dat je natuurlijk begint op de plek waar de speklagen zitten… realisme? opportunisme?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 arieT @ A Clear Blue Sky

Volgens mij wordt het steeds duidelijker dat de moderne mens zijn oorsprong vond in Afrika. Vandaaruit is de migratie over de rest van de wereld begonnen. Kortom, in Afrika ligt de bron van alle kwaad (en ook het goede), daarom zou de Afrikaanse Unie herstelbetalingen moeten doen aan de rest van de wereld. Omdat rekenen over een dergelijk lange periode lastig is, is mijn voorstel om alle wereldburgers een toegangskaartje te geven voor een wedstrijd van het Wereldkampioenschap voetbal in 2010. Uiteraard inclusief reiskosten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Chinaman

Zou de menseheid geen herstelbetalingen van God kunnen eisen? Uiteindelijk, volgens velen, door te scheppen direct verantwoordelijk voor al het leed in de wereld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 vosje

Een poging: de Roma’s komen oorspronkelijk uit Rajasthan, Noord-Idia. Daar vertrokken rond het jaar 1000 en sindsdien ‘on the move’. Gezien het feit dat er miljoenen hier in Europa wonen, en die miljoenen op zijn zachtst gezegd niet de meest welvarende Europese minderheid zijn, wordt er veel geld vanuit de EU ingepompt. Misschien is het een idee om een claim vanuit de EU naar de deelstaat Rajasthan te sturen. Hoe we 40-45 daarin verrekenen is mij nog niet helemaal duidelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 reinier

@4

Volgens mij moeten daarvoor bij Eva zijn, als zij met d’r poten van die appel was afgebleven en Adam niet had verleid, hadden we nu nog met z’n allen in het paradijs rondgelopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Carlos

Ik stel voor om in een dubbelslag in het reine te komen met het Bloedbad van Naarden, de terroristische actie van Piet Hein op de Zilvervloot en het lijden van de Caraïbische bevolking onder de Europese aanwezigheid.

Spanje stript minstens 10 van haar kathedralen van al het uit Zuid-Amerika geroofde goud en geeft dat aan Nederland als smartegeld voor het Srebrenica van de Tachtig Jarige Oorlog dat ze aanrichtte in Naarden. Naardense ereburger Jan Des Bouvrie ontwerpt vervolgens een volledige zithoek voor arme Cubaanse gezinnen die met dat dat goudgeld in 10 miljoenvoud wordt vervaardigd (in China?). Het replicaschip de Batavia in Lelystad zal vervolgens bemand door Nederlanders met de achternaam Hein meerdere transporten maken naar Cuba alwaar arme Cubaanse gezinnen het haute design van de Naardense JdB gratis mogen ophalen in de haven van Havana. Deal?

Alleen zijn die Chinezen hier de lachende derde, maar daar vind ik nog wel wat op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Arjan

Het kan me niet schelen wiens schuld het is, zo lang ik maar betaald krijg!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Toerist

Ik meen ooit te hebben begrepen dat het merendeel der zwarte slaven in Suriname ontsnapte; het getal van 60% staat me bij. Deze mensen trokken de oerwouden binnen waar ze verbazingwekkend goed aangepaste maatschappijen vormen.

Ik eis namens Nederland derhalve 568,5 miljard euro van de Surinaamse negers vanwege gedorven inkomsten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

Turkije levert haar B-elftal van gisteravond aan Armenië. In 2012 wint Armenië het EK in de finale van Duitsland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sikbock

De voormalige koloniën moeten ONS ( de blanke toewans) betalen.. wat wij hebben opgebouwd, hebben zij namelijk weer afgebroken.. Het levenswerk van vele nederlanders overzees is daardoor door de plee getrokken, met armoe van de plaatselijke bevolking en leed van de Nederlanders tot gevolg.

Inkomensderving dus voor de Nederlandse staat en haar inwoners. Laat indonesië maar beginnen met herstelbetalingen. Die schijnen goed in de olie te zitten tegenwoordig. Suriname is ook schuldig maar daar valt niks te halen. Die mogen dus voorlopig gewoon onder de bananenboom bijven zitten ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Sikbock

hehe (: inderdaad toerist

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Carlos

Om eerlijk te zijn heeft Nederland niet zoveel opgebouwd in Suriname. De verharde wegen zijn geplaveid met klinkertjes uit Holland die opd e heenreis in de schepen meegingen als ballast. Op een paar mooie wit houten villa’s met veranda na is er weinig geinvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JSK

Okee, maar zonder dollen: het idee dat het Westen de Derde Wereld arm heeft gemaakt en arm houdt leeft daar wel. Aangezien natuurlijke hulpbronnen belangerijker worden in de wereldeconomie van 9 miljard (in 2050) en de Derde Wereld bijzonder goed voorzien is van die hulpbronnen, doen wij er goed aan een beetje rekening te houden met de historische gevoeligheden van Afrikanen, Latijns-Amerikanen, Arabieren en Zuid-Aziaten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 ThE_ED

Op RC, had ik het inderdaad ook al over Mongolië. (En waarom is dat geen rijk land..?)

Hoeft de Hongaarse kwart van mij geen herstelbetalingen te doen omdat dat bij Trianon al gedaan is, of juist extra vanwege de Hunnen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Sikbock

hmmm, balen..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Carlos

Goed punt, ThE_ED er zal een verdeelsleutel gemaakt moeten worden voor mensen met gemengd bloed, een VN-orgaan zal hier op toezien.

Sommigen mensen verenigen namelijk dader en slachtoffer inzich. Ikzelf heb zowel joods als Pruisisch bloed, misschien vandaar dat ik nooit een herstelbetaling noch aanmaning heb gezien: betalen met gesloten beurs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 MP

Dit betekent dat elke Nederlander 20.000 euro moet betalen aan Suriname. En dat we elke inwoner van Suriname ongeveer miljonair maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Sikbock

@ MP: er valt vast wel te praten over minder. Misschien moet er een surinaams commitee voor herstelbetalingen worden opgericht. De mensen met de grootste mond geven we daarin een goed betaalde bestuursfunctie.. hoor je misschien nooit meer wat van

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 hemaworstje

volgens mij hebben we in het verre verleden een of andere komeet gehad die alle dino’s heeft uitgeroeid, daar ben ik nóg boos over.
Wie heeft dat ding gegooid?

Tevens krijgen wij tukkers nog nog bakken geld van de randstad, wij waren hier eerst en van die VOC rijkdom heeft ons niets bereikt.
we kregen potverdorie pas een autobaanaansluting in 1980.

suriname mag blij zijn dat ze de dope via nederland mogen verhandelen en brunzeel het hout voor ze verkoopt anders was het nog een grote rimboe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 ThE_ED

Het is maar goed dat er geen Neanderthalers meer hebben anders hadden wij Homo Sapiens flink kunnen lappen voor het uitroeien van hun soortgenoten.

Verder leek het punt van de thesis, zover ik de berichtgeving heb gelezen dat de spijt van Nederland een schuldbekentenis was. Dus als we dat nu niet hadden gedaan… We hadden dus net zo goed door kunnen gaan met die slavernij, dan was er juridisch geen speld tussen te krijgen. En dara heb je het punt; dit is helemaal geen juridische kwestie!

Maargoed, ik stel voor dat we gewoon betalen. Wél verwacht ik dan dat het geld wordt gebruikt om het land in zijn oorspronkelijke staat te herstellen en dat de niet Indiaanse inwoners remigreren naar hun respectievelijke leefgebieden in Afrika.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Wabri

@4 een meer recentere gebeurtenis van de man/vrouw met witte baard was natuurlijk de zondvloed, waardoor de genenpoel gedecimeerd was tot noach en zijn familie. Dit zorgde voor vele incestueuze relaties met alle gevolgen (ziektes, afwijkingen en andere menselijke eigenschappen) waar we nu de gevolgen nog van zien …..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Taco Zip

Zijn de limburgers al schadeloos gesteld voor hun grind, mergel en steenkool?
De groningers zullen bij Gazprom ook een betere deal kunnen krijgen voor hun aardgas dan bij de nederlandse overheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Carlos

Wellicht dat er ook een herstelbetalingkje kan komen vanuit Friesland voor de moord op Bonifatius te Dokkum in het jaar 754. En dan mag Seth Gaaikema geen grapjes maken over de naam van de gemeente, het is potdomme al erg genoeg!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Carlos


Tweeduizend everzwijnen Berlusconi en dan praten we nergens meer over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Pino

Zijn die zwarte pieten al bevrijd uit dat werkkamp in Spanje? Man met baard zal met wat beters moeten komen dan een surprise.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 JSK

Kom op jongens, dit is gewoon flauw. We zijn het er allemaal over eens dat herstelbetalingen belachelijke implicaties heeft, maar dat betekent niet dat de (vrij recente) koloniale periode volledig irrelevant is mbt de hedendaagse wereldeconomie en politiek. Voor iets als de Opium Oorlog mogen Frankrijk en Engeland best wel hun excuses aanbieden, lijkt me.

Het verbaast me trouwens helemaal niet dat de normaliter zo politiek correcte Carlos op de bandwagon springt, maar Steeph waar ben je?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Carlos

JSK, als het gaat om de achtergestelde positie van ontwikkelingslanden dan verwijs ik je naar al mijn stukjes hierover in het Sargasso archief. Doorgaans neem ik die zeer serieus. Maar de nonsens van herstelbetalingen via de bloedlijn aan mensen over een periode van méér dan anderhalve eeuw, daar mag best een beetje gein overgemaakt worden. Als Zunder zijn onderzoek nu had beperkt tot de invloed van het kolonialisme van in de twingste eeuw dan was het allemaal wat relevanter geweest en dat is waar jij op doelt JSK.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 MP

@JSK,
Gaat de VS ook nog excuses maken aan Afghanistan en Irak en …?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 JSK

Maar de nonsens van herstelbetalingen via de bloedlijn aan mensen over een periode van anderhalve eeuw,

Je snapt er ook geen donder van he? Die lui willen gewoon wat erkenning voor de duistere zijde van het verleden dat zij delen met ‘Europa’. Niet alleen lofpraat over die ‘VOC mentaliteit’ of ‘de Gouden Eeuw’. Die wens in het belachelijke trekken door een vergelijking te maken met de grote volksverhuizingen na de val van Rome is naast heel erg flauw ook erg ongevoelig.

Gewoon wat monumenten, musea en speeches ‘ter herrinering’ en dan hoeft voor 99% van de afstammelingen van de slachtoffers van het kolonialisme die herstelbetalingen niet. Maar goed, kom hier langer dan vandaag en ik merk dat je vooral meerolt met de rage. Soms is de rage sociale betrokkenheid met de Derde Wereld, soms is het Derde Wereld bewoners belachelijk maken. Kan het je eigenlijk niet kwalijk nemen (we willen allemaal wel populair zijn), maar kom op, wees eens wat flinker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Carlos

Mooi JSK, zo ken ik je weer: de rancuneuze trol die ongefundeerd begint te flamen bij wat tegengas.

Mag ik even jou manipulatie kopiëren? Ja? Dank je. Dan begin ik mijn volgende zin ook met:

“Je snapt er ook geen donder van he?” Het gaat hier om een onderzoek naar HERSTELBETALINGEN, ja Zunder heeft het ook over een monument dat om een voor mij onverklaarbare reden dag en nacht bewaakt zou moeten worden door een speciale garde (vanwaar toch die hang naar fascistische symbolen?). Maar het gaat Zunder met name om de HERSTELBETALINGEN, zoals hij ook in een hinkstapsprong redeneert dat het excuus van van Boxtel in 2001 een schuldbeketenis is en er dus betaald moet worden. Dat is waar dit artikel op gebaseerd is, niets meer en niets minder.

Volgens mij was de Derde Wereld e afgelopen jaren geen rage, desalniettemin verveel ik hier al zeven jaar mijn lezers ongevraagd met postjes over EPA’s, handelsbarrieres, poverty traps undsoweiter. Van enig modieus gedrag kun je me niet betichten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Hemaworstje

wij europeanen hebben beschaving gebracht, de wereld ontwikkeld en drie industriële revoluties bedacht.
wie zegt mij dat bepaalde culturen/landen niet uitgestorven waren aan als wij westerlingen niet op tournee waren geweest?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Chiel

[email protected] Carlos#25.
Heeft iemand trouwens enig idee wat we de Denen, Nooren en Zweden in rekening kunnen brengen voor de plunderingen in Wijk bij duurstede, Vlaardingen enz.??

@JSK: Natuurlijk is het belangrijk te erkennen dat de slavernij en koloniale tijd een betreurenswaardige periode was, waarvoor ook het huidige Nederland spijt kan betuigen. Hertselbetalingen hiervoor zijn mijn inziens al wat minder op zijn plaats. En als meneer Zunder dan komt met 379*10^12 schadevergoeding dan vind ik enige grappenmakerij wel terecht

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 JSK

Eh… iemand betichten van populariteitszucht is niet ‘rancuneus flamen’. Behalve als je je zelf heel erg belangrijk vindt, dan gaat elke tegenspraak te ver. Leuk dat je zoals vanouds hapt.

Laat me het anders zeggen: de reden dat er naar Zunder geluisterd wordt – de reden waarom hij een ‘markt’ heeft – is omdat er in de Surinaamse en Antiliaanse gemeenschap onvrede heerst over hoe Nederland met haar (koloniale) verleden omgaat. Mijns inziens terecht overigens. Zodra het politieke establishment erkent dat onze Gouden Eeuw ook wat duistere kanten had ipv ‘VOC mentaliteit’ neemt die onvrede wat af en zullen lui als Zunder geen (groot) podium meer krijgen.

In links elitair quasi-intellectueel Nederland is alle goeddoenerij rage. Doe nou niet alsof je jezelf opoffert voor de goede zaak. Je ontvangt ruim subsidie voor je hobby. Geen moral highground claimen, aub.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 ThE_ED

JSK:

Zunder zegt dat we juist door die erkenning (de spijtbetuiging) geld schuldig zijn, toch?

Het gaat erom dat hij bij een wellicht zeer wetenschappelijke historische these emotionele elementen voegt. En dat ken niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 JSK

@32: God, alleen maar voor zulke onzin hoop ik dat de Chinezen en Indiërs snel aan de wereldmacht komen. Wat een verschrikkelijk debiele kletspraat zeg.

@33: Miljard is toch met 9 nullen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 ThE_ED

En als hij wel wetenschappelijke gronden heeft voor die economische berekening, dan zien wij die graag, denk ik. Ik hoop dan wel dat hij alle bovengenoemde verrekeningen heeft gemaakt.

Netto is Mongolië geld schuldig aan Suriname, wellicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 JSK

@35: Zunder is maar één dude. De reden waarom die in de krant komt is (denk ik) dat zijn gevoel door meerderen gedeeld wordt, namelijk het gevoel dat Nederland te weinig de schaduwzijden van de koloniale periode erkent. Natuurlijk, een enkele extremist wil geld/bloed zien. Maar ik neem aan dat verreweg de meeste mensen redelijk zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Carlos

Eeven wat tussendoor recht zetten insinuator JSK: “Je ontvangt ruim subsidie voor je hobby.” van wie, hoeveel en waarvoor ontvang ik geld om te bloggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 plofkip

Dat willen we nou we eens weten ja ! Zeg op!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 arieT @ A Clear Blue Sky

@38, wat veel afstammelingen uit de ex-koloniën nog wel eens vergeten, is dat het einde van de kolonisatie door NL vaak niet geheel uit eigen overweging van de Nederlandse regering kwam. Ofwel Nederland is het betreffende land uitgekickt, ofwel heeft zich onder dwang moeten terugtrekken. En wat betreft erkenning en standbeelden: dat is in de meeste gevallen al wel gedaan.
Het probleem is dat Nederland in een aantal gevallen er nogal klungelig en onzorgvuldig mee is omgegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 JSK

@41: “VOC mentaliteit”, hallo? En laten we niet beginnen over de Politionele Acties in Indonesië (plus minus 150.000 slachtoffers). Maar goed, laat maar zien die monumenten en spijtbetuigingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 arieT @ A Clear Blue Sky

@42, Voor Indonesië zijn er al diverse standbeelden en is er al veel erkenning geweest. Waarom denk je dat Nederland heel lang spastisch heeft gezwegen over wat Indonesië zich dacht te kunnen permitteren in Nieuw Guinea en Oost Timor? In Den Haag wordt jaarlijks de Indonesische onafhankelijkheid gevierd bij het Indisch monument. Dat is wat dat betreft niet genoeg?
In Amsterdam staat al een slavernij-monument. Er is kortom al het een en ander gedaan…
De kreet VOC-mentaliteit was zeer ongelukkig gekozen door Balkenende. Wellicht dat de beste spijtbetuiging/herstelbetaling het kweken van historisch besef is. Dat ontbrak hem op dat moment heel duidelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Oersoep

Wat zou dat kosten? Om alle Surinamers met meer dan 50% Afrikaans bloed op de boot “naar huis” te zetten?

En een fok-programma opzetten om de lokale indianenpopulatie in ere te herstellen.

Ik blijf me afvragen waarom ze niet gewoon de eer aan zichzelf houden.
De Nederlanders die verantwoordelijk gehouden kunnen worden zijn er niet meer. Erfschuld was al achterhaald bij de allereerste adoptie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 MP

Zo’n herstelbetaling lijkt mij niet zo goed voor onze economie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Jimmy

@JSK

Aangezien je er blijkbaar nogal mee zit dat we ons zo weinig schamen voor de daden van onze voorouders, heb ik een suggestie voor je.

Komtie: waarom doe jij niet gewoon de eerste aanzet? Zeg gewoon: ik, JSK, schaam me voor de slavernij van vroeger. Goed voorbeeld doet goed volgen.

PS China gaat zeker nog eens rijker en machtiger worden dan de VS en Europa, maar India? Never. Vergeet het.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 JSK

@43:Voor Indonesië zijn er al diverse standbeelden en is er al veel erkenning geweest.

Okee, dan kun je me vast wel een linkje geven naar het Nederlandse staatshoofd dat de excuses heeft aangeboden voor de Politionele Acties. Ik wacht met smart af.

Waarom denk je dat Nederland heel lang spastisch heeft gezwegen over wat Indonesië zich dacht te kunnen permitteren in Nieuw Guinea en Oost Timor?

Geopolitiek opportunisme als een goedmakertje voor het koloniale verleden? Alsjeblieft zeg.

@45: Vind je niet dat je al genoeg hebt te vreten?

@46: Ik heb het niet over ‘jezelf schamen’, dat maak jij ervan. Ik heb het over erkennen. Een stukje medeleven met de andere 5 miljard, en een stukje welbegrepen eigenbelang.

PS China gaat zeker nog eens rijker en machtiger worden dan de VS en Europa, maar India? Never. Vergeet het.

Ik heb een eigen kristallen bol, dank je.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 MP

JSK, we moesten toch meer consumeren van jou, dat gaat echt niet lukken met zo’n ‘herstelbetaling’ hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Tim

Erkennen en spijtbetuigingen zijn bij lange na niet genoeg. Je moet het in je onderwijs verwerken: niet alleen de slavernij, maar zeker ook de wandaden in Indonesie. Eerst naar buiten je excuus maken en het dan in eigen land goedpraten, verzwijgen of zelfs er over opscheppen is een klap in het gezicht.

In het geschiedenis onderwijs is veel te weinig of geen ruimte gegeven aan de duistere kanten van het Nederlandse verleden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 arieT @ A Clear Blue Sky

@47, niet geopolitiek als goedmakertje, maar beschaamd zwijgen als erkenning voor eerdere daden. En wat die link betreft, alsjeblieft. Tenminste, als je genoegen neemt met een minister van Buitenlandse Zaken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 eMphase

@45,
Herstelbetalingen zijn inderdaad interessant om te claimen, maar zie de forse bedragen als land maar eens op te hoesten. Dat dat wel eens nadelig kan uitpakken heeft de historie wel geleerd met de gevolgen van de Duitse herstelbetalingen geregeld in ’t Verdrag van Versailles.

@49,
Kan hierin alleen maar mee instemmen. Mijn herinneringen aan geschiedenisles zijn meer doortrokken met het leed van Nederland in oorlog met andere naties. Maar over de schaduwkanten van de VOC en WIC heb ik mijns inziens te weinig meegekregen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 MP

“‘Wie spijt betuigt, erkent schuld. En wie schuld bekent, moet de bak in of betaalt een boete’, zegt Zunder. Hij doelt op ‘de diepe spijt’ die minister Roger van Boxtel namens de Nederlandse regering heeft betuigd op een VN-conferentie in 2001. Bij de onthulling van het slavernijmonument in 2002 in Amsterdam zijn vergelijkbare woorden gesproken. Ze vormen volgens Zunder voldoende juridische basis om herstelbetalingen te eisen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Sikbock

[/cynische modus aan] Nederland is inderdaad een prima markt voor mensen die zich opstellen als slachtoffer (hoe belachelijk ook).

Deze meneer Zunder weet dat en tapt daarom als een handige oplichter in op het surinaamse slavernijverleden. Eigenlijk ruikt hij gewoon geld en hanteert hij een beproefde methode om erbij te komen. Als dat geld er komt wordt dat natuurlijk eerlijk verdiend onder hem en zijn vriendjes. Zo werk dat daar nu eenmaal. Ies koeltoer.

Natuurlijk altijd weer nederlanse sukkels die erin trappen..

kortom: JSK praat peop ;-)

[cynische modus uit/]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 MP

JSK steunt zijn collega econoom blind, ipv dat hij de ondeugdelijke economische redenering van Zunder eens kritisch onder de loep neemt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Sikbock

= eerlijk verdeeld

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Sikbock

Jsk steunt die man helemaal niet.. jsk zegt dat het opportuun is om historische gevoelens uit achtergebleven landen te respecteren ( we hebben hun grondstoffen nodig)

ik zeg gewoon dat die man een hosselaar is

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 MP

Bijvoorbeeld, hoeveel heeft de slavernij in Suriname percentueel bijgedragen aan de huidige welvaart in Nederland?

Maar ik vermoed dat JSK een tweede agenda heeft en het hem niet te doen is om de wetenschappelijke kant van de zaak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 Sikbock

daar gaat het helemaal niet om MP.. kneus ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 MP

sickbok, waar dan wel om? Dat is toch het argument van Zunder, de huidige welvaart is te danken aan de slavernij en dus moet de Nederlandse burger dokken. Ik zou zeggen JSK maak die 20.000 euri maar vast over aan Zunder

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Carlos

Aangaande #43 en #47. Het feit dat het eufemisme “politionele acties” nog uitgebreid gebruikt wordt in de Nederlandse taal voor een keiharde repressieve militaire strafexpeditie geeft aan dat op dit punt nog het een en ander verbetert kan worden. Maar dat geldt meer voor de Nederlandse introspectie. Want het zal het huidige Indonesië aan haar reet roesten wat Nederland überhaupt nog doet of denkt. Nederland is totaal irrelevant geworden voor ze, de eloquente oude Indonesiër (in Jakarta) die keurig ABN spreekt is een uitstervend soort. Hoe weinig er in Indonesië over is van enkele eeuwen gedwongen cohabitatie is opvallend.

Ik vraag me trouwens af in hoeverre men in Suriname op nog meer knievallen en spijtbetuigingen zit te wachten. Het huidige Suriname focust zich op Brazilië, de VS en China, daar ligt de toekomst van het land.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 MP

Ah juist, met andere woorden JSK zijn comments zijn volstrekt irrelevant en hebben slechts tot doel zijn persoonlijk aversie tegen Carlos te venten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 Carlos

@59, het zou leuk zijn als JSK iets meer over zichzelf zou vertellen, want ik vermoed dat JSK zichzelf eerder als begunstigde van de herstelbetalingen ziet dan betaler.

..en over geld gesproken voordat ik vertel hoeveel subsidie ik voor mijn hobby krijg zou ik graag horen waarom men denkt dat ik hier überhaupt geld voor krijg en van wie dan wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 Sikbock

@ MP: dat is het argument van Zunder ja.. ik denk daar doorheen te prikken.. die man probeert gewoon het slavernijverleden van suriname te exploiteren om daar zelf beter van te worden..

= beproefde taktiek die hier in NL wel eens succes heeft. Ik kan me namelijk niet herinneren dat het wel eens ergens anders ( bv in de vs) geprobeerd is

p.s. JSK is tog Jao Varela? ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 Yevgeny Podorkin

Moeder Aller Herstelbetalingen?

JSK?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 MP

Sikbock, JSK is niet kaal, tenzij hij in korte tijd al zijn haren heeft verloren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 JSK

JSK is niet kaal, tenzij hij in korte tijd al zijn haren heeft verloren.

Het wordt wel wat dunner, vertelde mijn Antiliaanse kapper mij. Anyway, dat mijn naam zo vaak genoemd wordt is té veel eer, maar ik ben met een meisje op het moment. Ik reageer morgen wel, na het tentamen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 Sikbock

nou, dat weten we dan ook weer ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 Carlos

Meisjes stemmen mild.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 su

Moeder Aller Herstelbetalingen (vwb nederlanders): het kwartje van Kok ;oP

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 Sikbock

meisje kosten vooral veel geld ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 MP

Mooi dat iemand als Zunder kan promoveren, toch weer een zeer geleerde heer erbij in Suriname.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 JSK

@70: Deze weet dat ik broke ben (ze = op wc).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 MP
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 Yevgeny Podorkin

En je laten Pijpen is op de keper tenslotte ook een vorm van Herstelbetaling…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#75 arieT @ A Clear Blue Sky

te makkelijk YP, te makkelijk…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#76 Yevgeny Podorkin

Want stel je voor dat het tentamen de mist ingaat..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#77 Sikbock

Nou, ik vonnum wel leuk YP..

* heeft ook wel zin an een herstelbetaling *

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#78 Yevgeny Podorkin

JSK nart dat het een lieve lust is.

Ondertussen!: “Antiliaanse kapper”, en “ik ben met een meisje op het moment”..

Zijn manier om herstel te betalen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#79 Yevgeny Podorkin

Antilliaanse kapper?!

Moehaha.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#80 JSK

@73: Pfff… mwah, don’t care. Tentamen is ‘Advance Finance’. Wel errug interessant hoor, maar 10000 manieren om het te verneuken(pardon my french).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#81 Carlos

Het bleef vannacht maar malen in m’n hoofd:
“Antilliaanse kapper”… “ben met ’n meisje”… swa… coño..!! ze ligt te shaken máán!!!

JSK = Joran v/d Sloot the King ??! Nee toch?!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#82 Arend

Duitse herstelbetalingen na WO I waren 124 miljard goudmark, of 190 miljard dollar. Woede hierover veroorzaakte mede de tweede wereldoorlog.

De fout die deze Zunder verder maakt is dat hij herstelbetalingen baseert op Nederlandse inkomsten uit de handel, en niet op daadwerkelijke schade geleden door de betrokkenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#83 Bismarck

Kleine correctie in de tekst: Het zal gaan om de Falklandoorlog (ohne c), al zullen waarschijnlijk ook nu nog de argentijnen pertinent Malvinas zeggen tegen de Falkland-eilanden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#84 Bismarck

Ik zou graag herstelbetalingen van de stad Sparta zien. De Spartanen hebben immers (toegegeven met hulp van de nodige andere Grieken) de Trojanen verjaagd en Rome laten stichten. Die Romeinen zijn vervolgens naar deze streken gekomen en hebben daar geprobeerd om de inwoners van Limburg van destijds (de Eburonen) volledig te genocideren en/of tot slaven te maken. Weliswaar is dat niet volledig gelukt, maar het was wel lijden geblazen en dat voel ik ng duidelijk in mijn genen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#85 NaamKees

Ik wil m’n fiets terug…en een Siemens radio. Empfangbeweiss of zoiets ligt bij m’n moeder…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#86 Bismarck

Nog eentje: Ik wil herstelbetalingen van de Oranjes. Bij het verdrag van Londen hadden de Oranjes de keuze om Limburg bij Luxemburg te voegen of bij Nederland. Ze kozen voor het laatste, waardoor Limburg (bovendien onevenredig veel) mee moest betalen voor de schulden van de oorlog tegen Belgie (destijds nog inclusief Limburg notabene). Was Limburg bij Luxemburg gekomen, dan hadden we veel minder belasting moeten betalen en waren later onze grondstoffen (steenkool, mergel en grind) niet zo onbeschoft uitgebuit door de Hollanders. Bovendien was de benzine en drank hier dan nu aanmerkelijk goedkoper geweest en hadden we engen déck schéin Sprooch gesproken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#87 arieT @ A Clear Blue Sky

Dan wil ik ook herstelbetaling van de Oranjes. Als ze limburg bij Luxemburg hadden laten horen, hadden wij nu niet telkens dat zuidelijke gezeur gehad vanuit Palermo aan de Maas!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#88 esgigt

Die herstelbetaling verlangt dat stelletje leeglopers maar bij de mensen die er persoonlijk voor verantwoordelijk waren. Veel succes met het opgraven!

Het huidige Nederland is NIET aansprakelijk voor wat toen ooit gebeurt kan zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#89 vander F

Wil ik graag nog even wat centen zien van Marokko en Tunesië,
voor het in slavernij afvoeren van een kleine 10.000 Nederlanders.

Turkije mag z’n borst wel natmaken, de Ottomanen hebben een 2,5 miljoen Christenen als slaaf afgevoerd in de galeien en mijnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie