Herstel koopwoningmarkt zet niet overtuigend door

DATA - Technologiebedrijf Calcasa kwam deze week (pdf) met een hoop cijfertjes over het vierde kwartaal van 2013, voordat ze over anderhalve week een jaarrapport publiceren. Het onderschrijft vrijwel geheel wat ik dacht, namelijk dat de markt nog altijd naar een goedkoper segment aan het verschuiven is:

lagersegment

Voor zover er sprake is van een toename in het aantal transacties, kwam dit volledig voort uit het segment met transactieprijs onder de 150 duizend euro. Dat kan goed komen omdat het aanbod daar toenam door woningen die voorheen duurder waren onder deze grens zakten. Boven de 150 duizend zakt de markt nog altijd verder in het moeras, terwijl we nu toch echt al ruim een jaar horen dat starters ‘steeds meer’ hun slag slaan, waardoor ‘de doorstroming’ naar duurdere segmenten op gang zal komen.

De eerste indicator zou zoals bekend ‘het vertrouwen’ zijn, waarna de transacties toenemen, waarna de prijzen volgen. Best raar om dat mantra keer op keer te horen, als je bedenkt dat vertrouwen nu dus indirect tot prijsstijging zou gaan leiden. Waren het niet dezelfde mannen die bij hoog en bij laag beweren dat er geen bubble was omdat psychologische effecten geen enkele rol speelden bij onze huizenprijzen?

Calcasa merkt terecht op dat de verhouding tussen koopaanbod en transacties weliswaar voor verkopers iets gunstiger is geworden, ook tekent ze aan dat dit vooral komt door een afname van het aanbod (-3,9%) en niet zozeer een toename in transacties (+0,6%). Hierbij gaat men van de cijfers van de NVM uit, want volgens het Kadaster was vorig jaar het slechtste jaar ooit.

Waarom het aanbod ineens zo afneemt, is ook voor mij een vraag. Ik kan me voorstellen dat een toegenomen hoop op stijgende prijzen mensen met een te verkopen huis doet wachten op betere tijden, of dat banken en NHG het afgelopen jaar meer handvatten hebben gekregen om (gedwongen-) verkoop uit te stellen.

Het rapport (pdf) bevat een hoop inzichtelijke statistieken die ik niet allemaal zal kopiëren. Eentje wilde ik er toch nog even uitlichten en verrijken met de persberichten die HDN (Hypotheek Data Netwerk) de afgelopen tijd de wereld in stuurde:

STIJGING

 

Via Woningmarktcijfers.

Reacties (6)

#1 qwerty

1) Het begrip technologiebedrijf roept bij mij blijkbaar ander gevoel op dan bij de auteur zo blijkt na lezing van het logje

2) De site van Calcasa doet mij meer denken aan WC-eend dan aan een technologiebedrijf. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat ze echt onzin uitbraken maar hun verantwoording van wat ze doen is beneden peil.

3) In je statistiekje aan het eind van het logje ( Eentje wilde ik er toch nog even uitlichten en verrijken …) is wat nietzeggend zonder verder commentaar van jou kant. Ik begrijp iig niet zo goed waarom hypotheek aanvragen vergeleken moeten worden met daadwerkelijke hypotheekverstrekkingen. Moet ik nu concluderen dat de banken strakker zijn geworden, de aanvragers dommer of wat? Het HDN ziet meer aanvragen en de werkelijke verstrekkingen nemen af.
Wat zijn de aantallen van de aanvragen???
Liegt de HDN???
Zijn aanvragers zo dom dat ze aanvragen maar beter zouden moeten weten???

  • Volgende discussie
#2 Daan van der Keur

Ik heb geen cijfertjes- en grafiekjesdiarree nodig om te constateren dat de huizenmarkt nog steeds waardeloos is. Kijk gewoon elke dag om je heen A, luister naar de horrorverhalen B en je weet genoeg.
A: veel huizen bij mij in de buurt staan al vele maanden, een jaar, tot jaren te koop.
B: Gewoon zomaar 1 voorbeeld van de vele horrorverhalen. Ik hoorde net weer een horrorverhaal van een vriend van mij. Man (een collega van hem), vrouw en 5 kinderen, vrouw werkloos geworden, hebben het huis op 2 salarissen gekocht, kunnen de hypotheek niet meer betalen, afijn de rest van het verhaal laat zich raden….. Triest!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 DrBanner

Trap niet in de bouwval.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Fons

Mijn interesse gaat naar huizen die uit de verkoop zijn gehaald zonder dat er iets gebeurd. Zijn daar cijfers over?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jasper du Pont

@4: Niet dat ik weet. Je kunt zien hoe het aanbod zich ontwikkeld en hoeveel huizen er van ’te koop’ naar verkocht gaan, maar hoeveel er nieuw bijkomt is lastig te bepalen zonder heel funda te scrapen.
Het aantal woningen dat ‘sinds 1 dag’ te koop wordt aangeboden is zwaar vervuild omdat mensen opnieuw bovenaan de lijst willen komen: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/lijngrafieken-woningmarkt/?soort=koop&gegeven%5B%5D=1-dag&breedte=800

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Matthijs2

De prijzen moeten gewoon nog wat verder dalen, tot huizen een beetje een normale prijs hebben. Dan kunnen mensen weer wonen zonder de helft van hun inkomen maandelijks aan de bank over te maken.

En als een normaal huis 150k kost in plaats van 300k, gaan mensen vanzelf weer sneller kopen en verhuizen.

  • Vorige discussie