Herstart mijnbouw bij Ermelo

De overheid wil de steenkool ontginning nabij Ermelo nieuw leven inblazen. De Zuid-Afrikaanse overheid wel te verstaan nabij het Zuid-Afrikaanse Ermelo in het Merendistrict van de provincie Mpumalanga (zie: GoogleMaps). Nederlandse NIMBY’s kunnen dus opgelucht ademhalen, de steenkool voor onze vier nieuwe kolencentrales zal niet uit eigen achtertuin worden gehaald maar uit een rustiek Merengebied aan de andere kant van de wereld. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de mijnbouw in het gebied gestaakt omdat het land met een energieoverschot kampte, maar tegenwoordig is de ontginning van steenkool voor de export een lucratieve optie. De mijnbouw zal plaatsvinden naast het Chrissiesmeer, het grootste natuurlijke meer in Zuid-Afrika en een belangrijke toeristische trekpleister. De economische logica van de Zuid-Afrikaanse overheid weegt daarbij zwaarder door dan de langetermijnschade aan de oppervlaktewateren van een gebied met een groot toeristisch potentieel. (IPS) De ecologische risico’s zitten o.a. in de dagbouw waarbij tot vlakbij de meren het landschap wordt opgeblazen en vervuiling van het grondwater. Als de mijnschachten na explotatie vollopen met water zal dit reageren met de aanwezige metaalsulfiden tot zuur afvalwater dat uiteindelijk omringende meren en rivieren vervuilt. Elders in Zuid-Afrika heeft giftig mijnwater al gezorgd voor massale sterfte van vissen en krokodillen. Het water in het Chrissiesmeer is nu nog zo zuiver dat je het zou kunnen bottelen en verkopen, na afloop van de mijnbouw met alle mogelijke schade vandien is echter ook die potentiële bestaansbron dus verdwenen.

 1. 1

  Tsjah wij Nederlanders hebben ook makkelijk praten natuurlijk aangezien wij zo’n beetje als eerste onze natuur kapot begonnen te maken. Niemand zal tegen ons zeuren want we hebben niks meer om kapot te maken. Wat nog over is, is het absolute maatschappelijk acceptabele minimum.

  Ineens noemen we uitgestrekte weilanden, monoculturen en polders ‘natuur’… en met het geld wat we daarmee verdienden zijn we vrolijk in het buitenland verder gegaan; de afgelopen 10 jaar is er landbouwgrond ter grootte van de helft van Nederland bijgekomen, puur en alleen voor onze import.

  En maar zaniken over wat andere landen doen… volgens mij hebben we het recht om hier uberhaupt een mening over te hebben al lang en breed verspeeld met onze hypocriete houding. Want laten we wel wezen, wij zouden al helemaal geen Chrissiesmeer meer hebben, slechts een Chrissiespolder met een lawaaierig vliegveld erin.

 2. 2

  En dit is nog maar het begin. China is afgelopen maand kolen gaan importeren. Blijkbaar lukt het hen niet de eigen productie (voldoende) op te voeren. De signalen die wijzen op een iets te optimistische reserve inschatting worden steeds sterker. Geen piek in 2060 maar in 2030.

  Wanneer gaan de mijnen in Limburg weer open? Een open pit in Heerlen?