Hedendaagse Literatuur

Herkent u het volgende stukje:

Het kan allemaal best een keer, maar natuurlijk niet vier keer per week. Alles met mate, en daar gaat het nu net om.

Niet? Dat is vreemd. Dit is immers een cruciale zin in het best verkopende boek van Nederland van vorig jaar. Dit staat in HET boek dat iedereen moest hebben, het boek waar iedereen het over had.
Dit boek staat symbool voor wat men heden ten dage in Nederland onder cultuur verstaat: Eten.
Of beter gezegd, minder eten. Het komt namelijk uit het dieetboek van Sonja Bakker dat, met een ruime voorsprong van meer dan 100.000 exemplaren op nummer 2, in 2006 het best verkochte boek was.
Over de inhoud van het boek kan ik niet oordelen. Maar het simpele feit dat het nu zover is in dit land een dieetboek het wint van boeken als “Komt een vrouw bij de dokter” van Kluun en “De vliegeraar” van Khaled Hosseini is toch werkelijk om te janken.
Om nog maar niet te spreken over de afslankbehoefte die kennelijk leeft in tenminste 10 procent van de Nederlandse huishoudens. Als die nou komend jaar in plaats van voedsel eens echte literatuur tot zich zouden nemen, hoeven we ons voor twee dingen niet meer te schamen.

 1. 3

  Als je vandaag op een persbureau zou hebben gewerkt, had je gezien dat er van dit CPNB-bericht hele andere conclusies werden getrokken door het PR-bureau (of misschien wel hemzelf) van schrijver Kluun.

  Alsof iedere maloot een bericht de wereld in zou slingeren met als kop ‘Kluun best verkochte boek 2006 – na Sonja Bakker’. Het wekte bij mij zoveel afgunst dat ik bijna medelijden kreeg met de schrijver. Hoe erg moet de wereld om jezelf draaien als dergelijke berichtgeving alleen maar over je dat ene boek moet gaan?

 2. 5

  Geen mooiere cultuur dan eetcultuur

  [img]http://iml.jou.ufl.edu/projects/Fall03/Brandon/coquilles.jpg[/img]

  [img]http://www.impel-bohinj.si/images/beefsteak.jpg[/img]

  [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fa/Chicken_McNuggets.jpg/200px-Chicken_McNuggets.jpg[/img]

 3. 7

  Kwestie van rubricering. Diëten mislukken toch altijd ? Fictie voor dit afslankboek dan maar. Bij de Non-fictie kon het helemaaaal niet.

 4. 8

  Het zal me werkelijk boeien welke boeken het meest verkocht of gelezen worden.

  De Telegraaf is de meest gelezen krant. De TROS is de grootste omroep. Witte sportsokken worden het meest gedragen.

  Het CDA is de grootste partij.

  Ik bedoel maar.

 5. 9

  Goed alternatief waar ik me nu doorheen aan het worstelen ben: “Grote mensen, daar kan je beter soep van koken!” van Guus Kuijer. Heel enerverend en leerzaam boek, leest makkelijk weg, als een kinderboek.

 6. 13

  Nee, ik zit met rooie oortjes in Kippeveer, door Cosinus, Meulenhoff 1913, 2dln gebonden. Studentenjool, een maffe baron die kamerlid wil worden, zware konkelaars in verzuilde kerkpolitiek, geheime romance, spiritistenseances.

 7. 16

  [quote=””]De Telegraaf is de meest gelezen krant. De TROS is de grootste omroep. Witte sportsokken worden het meest gedragen. Het CDA is de grootste partij.[/quote]

  Help ik wil emigreren…. Maar dat is waarschijnlijk het geheim, die Bakker is ook een nogal dommig meisje dat trekt waarschijnlijk telegraaf lezende tros kijkende witte sokkendragende cda mannen aan: kijk hier. Een jaar of tien geleden was Montignac het beste verkocht, is hier spraken van een varkenscyclus? Met excuses aan slachtoffers van zwaartekracht.

 8. 18

  Ho, ho heren, Sonja Bakker wordt alleen gekocht door vrouwen; al staan er ook speciaal aangepaste menu´s in voor mannen (je mag een half schepje meer).

  Het voorgeschreven vlees is voornamelijk kip en één maal per 2 weken mogen we op zaterdag ovenfriet.
  Ik heb thuis een charmante foto van blondje Sonja op het prikbord gehangen en de hoop uitgesproken dat mijn vrouw er over 9 weken zo uitziet.

  @Dewy misschien zijn de vrouwen wel jaloers op ons.

 9. 20

  Ik heb juist het gevoel dat mijn voorliefde voor “echte literatuur” mijn overgewicht bevordert heeft…. Misschien wordt het tijd voor Sonja en kan ik “Lunar Park” ea maar beter nog even laten liggen.

 10. 21

  Ach ja, een meerderheid. Volgens mijn goede vriend mango heeft Maarten Van Rossum ooit eens gezegd dat wat de meerderheid vond een garantie was dat het zo niet in elkaar zat. Ik ben al lang blij dat er überhaupt nog gelezen wordt. Wat maakt me al lang niet meer uit. Bovendien weet men helemaal niet wat het bereik is van de Telegraaf, we weten alleen oplage cijfers. Ik denk dat de Sp!ts de krant is met het grootste bereik. En dat is dus beter dan niets.

 11. 22

  En vergeet ook dat anti-fitness boek van Midas Dekkers niet.

  [img]http://www.scottsimmons.tv/blog/wp-content/uploads/2006/09/homer-simpson-fat.gif[/img]

  & klik me linkie ivm “lardass syndrome”

 12. 23

  “Komt een vrouw bij de dokter” van Kluun heb ik ook niet gelezen, maar het is toch om te janken dat jij vindt dat een boek met zo’n schiet-of-ik-lach-titel van een auteur die klinkt alsof ‘ie in ’t rijtje Teun, Toon en August thuishoort beter gelezen moet zijn dan een dieetboek.

  Of had ik “Komt een vrouw …” wel moeten lezen voordat ik mijn oordeel velde?

 13. 24

  Waarom dat geklaag over Sonja Bakker en Kluun?

  Volgens de long tail-theorie leven we in een tijd waain de lange staart d.m.v. het Internet en web 2.0 steeds groter wordt. Dus kortom steeds meer variatie in het culturele aanbod.

  Voor degenen die niet weten wat de long tail-theorie behelst:

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Long_Tail

  of

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Long_Tail

  Citaat van een Amazon-medewerker:

  An Amazon employee described the Long Tail as follows: “We sold more books today that didn’t sell at all yesterday than we sold today of all the books that did sell yesterday.”

  Heeft er iemand cijfermateriaal om de long tail-theorie te staven of te ontkrachten?

 14. 26

  “Komt een vrouw bij de dokter”, een vrouwonvriendelijke bak.
  Financieel goed uitgebuitte borstkanker, dat wel.
  Gelukkig is Sonja Bakker beter.