1. 2

  Toen het vanmorgen in Américain schalde “Telefoon voor de heer Krabbé, telefoon voor de heer Krabbé” had ik al zo’n donkerbruin vermoeden.

 2. 6

  Vandaag een goede dag om WF Hermans te gaan lezen, want radio 1 heb ik maar uitgezet. Zelfs OVT werd helemaal op zijn kop gegooid, dat doen ze maar over twintig jaar – kennen we nog de schrijver… bla bla bla.

  Heb Harry (RIP) 1x mogen ontmoeten. In Amsterdam aan de Singel. Ik mocht in Zijn schaduw zitten, wat een groot Man. En wat een schare mooie vrouwen had Hij om zich heen. Ik mocht met een knipoog van Hem zeggen dat ik Zijn onwettige zoon was.

 3. 8

  Ik wist al van de dood gisteravond, maar we konden het niet bevestigd krijgen. Gisteren heeft het ook al kort op teletekst gestaan.

  Ik denk dat er qua tijd iets misgaat met de zomertijd/wintertijd? Ik heb het namelijk om 11 uur, direct na de NOS online gezet.

 4. 9

  @DH, dat was precies op het moment dat ik zat te worstelen met de wintertijd in WP (dat Amerikaanse stuk software doet niet aan automagisch verzetten van Europese wintertijden).

 5. 11

  Ontdekking van de hemel was vooral in de verfilming erg goed, net zoals bij de verfilming van Karakter. Ik viel letterlijk van mijn stoel in Engeland waar ik werkzaam was toen bleek dat Karakter een oscar kreeg.

 6. 12

  Joop, wat een kutfilm vond ik dat zeg, blij dat ik het boek nietgelezen heb, kreeg de indruk dat in zijn ijdele poging nu eindelijk de nobel prijs te winnen, hij zich vreselijk overstretched had.

  Nu zal hij wel nooit meer de nobel prijs winnen zeker die Mulisch. Literair kan ik het niet helpen opgelucht te zijn, dat Mulisch nu eindelijk dood is. Kunnen we ons weer richten, voorbij de door hemzelf gecreeerde hype rondom hemzelf, op zoek naar een echte grote Nederlandse schrijver.

 7. 15

  Joop, wat een kutfilm vond ik dat zeg, blij dat ik het boek nietgelezen heb, kreeg de indruk dat in zijn ijdele poging nu eindelijk de nobel prijs te winnen, hij zich vreselijk overstretched had.

  Nu zal hij wel nooit meer de nobel prijs winnen zeker die Mulisch. Literair kan ik het niet helpen opgelucht te zijn, dat Mulisch nu eindelijk dood is. Kunnen we ons weer richten, voorbij de door hemzelf gecreeerde hype rondom hemzelf, op zoek naar een echte grote Nederlandse schrijver.

 8. 17

  Mulisch wordt zoveel afgezeken dat hij vrij zeker Nederlands grootste schrijver is. De na-ijver en scheelzucht in dat land zijn zo groot dat de grootheid van het schrijverdom afgemeten mag worden aan de afgunst die hem ten deel valt door de minkukels van de lage landen.

  De eer is hem gegund.

  Ik heb veel boeken van hem gelezen en met meer plezier dan menig ander na-ijverig hollands schrijvertje.

  De grootste?
  Wellicht niet maar een geweldig schrijver met visie.

 9. 19

  @17: Ho, ho, daar doe je de dode mee tekort. Wil je de overledene respecteren, dan eer je al zijn/haar prestaties. Ook de wanprestaties.

  Juist omdat Mulisch beide leverde, mag er van een verlies gesproken worden.
  Wat anders (zomaarzondaggedachte): Zou-ie nou echt de hemel gaan ontdekken?

 10. 21

  @20 Zeker. Nou wordt die prijs nooit postuum uitgedeeld, maar ja, van het Comité kun je ook niet zeker zijn. Wie weet herhaalt de Klarfeldgeschiedenis zich, inclusief rel, en kijkt Mulisch dan, zeer tevreden, vanuit een ergensnamaals toe.

 11. 22

  “Mulisch wordt zoveel afgezeken dat hij vrij zeker Nederlands grootste schrijver is”

  Precies, daarom wordt Kluun ook zo afgezeken. Sterker, iedereen die wordt afgezeken, die wordt dat omdat het vrijwel zeker de grootste in zijn of haar vak is. Dat moet haast wel.

 12. 23

  Van de verfilming van zijn boek vond ik het eerste deel fantastisch met Stephen Fry, het tweede gedeelte mocht weggelaten worden, ook in zijn boek overigens.

  Of het een groot schrijver was is het beter te wachten en kijken over twintig jaar hoe er dan wordt nagedacht over zijn meesterwerken.

  Beste schrijvers op dit moment zijn Arnon Grunberg en Kader Abdollah. De laatste die ik noemde gaat een Nobelprijs halen. Over vijf of zes jaar.

 13. 27

  Ik lees eigenlijk te weinig Nederlandse literatuur, maar het beste dat ik in jaren heb gelezen van eigen bodem dan, was Joe Speedboot van Wieringa. Weergaloos boek. Verder houd ik van het ‘grootse kleine’ oeuvre van de o zo onderschatte Tim Krabbé.

  Enige rechtmatige nobelprijskandidaad lijkt me trouwens de in eigenland min of meer vergeten Cees Nooteboom.

 14. 29

  Degenen hier die de onwaarschijnlijke behoefte voelen alvorens te reageren zich serieus van het onderwerp op de hoogte te stellen , beveel ik Voer voor Psychologen of Het Seksuele Bolwerk aan.

 15. 30

  Of natuurlijk De zaak 40-61, De Sprong der Paarden en de Zoete Zee (alleen al die titel!) Wat gebeurde er met Sergeant Massuro, de mijnheer Tienoppen-verhalen, Archibald Strohalm (Mulisch begon steeds meer op diens protagonist Ouwe Opa te lijken), het Theater, de Brief en de Waarheid,
  Hoogste Tijd (schitterend verfilmd met in de hoofdrol Rijk de Gooier)….wat een enorme rijkdom laat deze man achter en hoe serieus moet je mensen nemen die de verfilming van De Hemel vergelijken met het boek? Met De Aanslag kan dat misschien nog wel, hoewel ook dat boek oneindig veel gelaagder is dan de film. Ach, laat ook maar, paarlen, zwijnen enz.

 16. 31

  Mooie man sterke kop ogen en brein, te veel gezeik over hem heen, nu de hemel ingeprezen.

  Mijn enige ding is dat ik vond dat de “wat weet ik veel” in ‘ik herinner mij’ naderhand te veel benadrukt werd..maar toch ..dank/stuurman

 17. 32

  “Onsterfelijkheid. De lezer rangschikken tot “mij” : hierin zal “mijn” bewustzijn geboren worden. Een man kijkt na mijn dood even op uit zijn boek: zijn vrouw zal in mijn ogen kijken- en ik zal haar zien; één moment haar gezicht in mijn nacht. Het bloed zal uit haar handen trekken”.

 18. 35

  Bullie: Onzin, boek gelezen (Engelse vertaling) en later film gezien (toevallig ook Engelstalig). 1 op 1. Dat jij dat niet serieus neemt, en ik daarom geen mening zou mogen hebben. Ach…

 19. 38

  Ik verwacht morgen trouwens wel een krachtige Quote du Jour van meneer Mulisch.
  Lijkt me mooi.

  Hier een voorzetje:

  Als in de wachtkamer van de tandarts de tijd al langzaam verstrijkt, dan staat hij bij het sterven natuurlijk stil.

  Maar ik verwacht eigenlijk nog wel wat betere suggesties.

 20. 42

  “Soep lepelen met een vork” is ook niet slecht.
  Tegen spellinghervorming.
  De verteller vertelt/ de verteller verteld
  De bedrieger bedrogen
  Ijzersterke taalkundige argumenten
  Punt